Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Jelentősebb adócsökkentés jöhet jövőre

Az új rendszer azoknak lesz kedvezőtlen, akinek nincs bevallott jövedelme, csak nagy értékű ingatlanja.
A kormány sávos ingatlanadót vezetne be jövőre, vagyis a kisebb értékű ingatlanoknál alacsonyabb, míg a drágábbaknál magasabb adókulcsot alkalmaznának - ezt mondta a Népszabadságnak adott interjújában a pénzügyminiszter. Oszkó Péter szerint - miután 2010-ben várhatóan mérséklődik a személyi jövedelemadó - az új rendszer azoknak lesz kedvezőtlen, akinek nincs bevallott jövedelme, csak nagy értékű ingatlanja. A szaktárca vezetője a minimálbér adómentességét és az adójóváírást szociális okok miatt tartaná meg, a kisadókat viszont eltörölné. Oszkó Péter versenyképes adórendszert és a legálisan működő vállalkozások terheinek csökkentését szeretné. Az offshore cégekkel kapcsolatban az a kormány célja, hogy a Magyarországon működő vállalkozások itt is adózzanak, tehát a pénzek mozgatásával ne lehessen megkerülni a közteher megfizetését - nyilatkozta a lapnak a pénzügyminiszter.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. Mathiasking 2009. április 30. 13:31
  „Ismét kezdődik a procedúra. Először osztogatnak, majd fosztogatnak és megint osztogatnak. A verkli nem áll meg csak a stereplők cserélődnek. 2002-ben osztogattak, majd jött a fosztogatás és sanyargatás. Jön a mindent eldöntő 2010-es választás: ígérni már tudnak!”
 • 48. KamuNeni 2009. április 30. 08:10
  „Persze ez is hulyeseg mert a magyar allam csak kizsakmanyolasbol kepes elni es nem hagy csak 10 szazalek haszonkulcsot a vallalkozasoknak amit szivesen elvesz majd toluk megjobban lehetetlenne tenni akarmilyen vallalkozas es haszon szerzest.
  Maga az afa negyede az jovedelmeknek.”
 • 47. flexsnake 2009. április 29. 21:24
  „Hú váltjátok ám a világot, kár hogy ennek semmi értelme :D Ott fent senkit nem érdekel.”
 • 46. Logaritmus 2009. április 29. 19:13
  „45. achilleus: vegyük pl. az államilag támogatott lakáshitel kérdését. Az emberek szemében jó ötlet? Az. Felpezsdíti az építőipart és az ingatlanpiacot? Igen. Végül ki fizeti ki a banknak a kamatkülönbséget? Az állam. És az államnak honnan van rá pénze? Adóból és hitelből. Ki fogja azokat a nap végén visszafizetni? Az emberek.

  Ilyen egyszerű, néha a jövőt el kell zálogosítani ahhoz, hogy jót tudjunk tenni, hogy fejlődni lehessen. A lényeg annyi, hogy ne segélyre, 8-10 fős nagycsaládok támogatására, alanyi jogon járó kedvezményekre és GYES-re menjen el a pénz, hanem
  - elsősorban a gazdaság működéséhez szükséges dolgokra (autópálya, ipari parkok, fejlesztési támogatások, stb.)
  - kizárólag nagyon szűk körben, amíg rászorulnak, amíg nincs önhiba (!) kapjanak páran átmeneti segélyt

  Összefogás? A szekér egy irányba húzása? Közös érdek felismerése? Jó is volna, de idehaza még egy 30-40 fős munkahelyen sem tudnak ilyen kérdésekben dönteni, és pláne kitartani következetesen egy döntés mellett. Nem vagyok naív, nem várom el a politikától hogy sikeresebbek legyenek ha már egy társasház szintjén meghülyülnek az emberek.”
 • 45. achilleus 2009. április 29. 17:53
  „43. hozzászólás Logaritmus 2009.04.29. 17:33
  Minden kormánynak legalább arra garanciát kellene vállalnia, hogy a jövőt elzálogosító politikát nem folytat, sem szavazatszerzés, sem egyéb önös érdekből. A ciklusokon átnyúló hosszabb távú terveket közös megegyezéssel, konszenzussal hozzák. Ezek után már nem jelenthet nagy törést, hogy ha a társadalom bizalma megrendül, akkor vissza kell adni a választás jogát a népnek. /Még nagyon sok közhelyet írhatnék ide, aminek természetesnek kellene lennie, de mindenek előtt például azt, hogy csak erkölcsileg támadhatatlan emberek kerülhessenek felelős pozícióba, vagy maradhassanak ott, stb., stb. - csak nálunk ezek a kritériumok nem működnek./”
 • 44. achilleus 2009. április 29. 17:34
  „42. hozzászólás Celtis 2009.04.29. 17:23
  Ennyit az "adócsökkentésről". ;-)
  Jó az idézet, passzol.”
 • 43. Logaritmus 2009. április 29. 17:33
  „41. achilleus: az pl. most már igen jól látható, hogy mekkora orbitális őrültség volt a kárpótlási rendszer, a mezőgazdaság teljes tönkretétele. Az a csoda, hogy a magyar mezőgazdaság legalább részben regenerálódni tudott azok után, hogy 3 millió kisgazda országa lettünk. :) Azt nem értem, hogy miért van az, hogy bizonyos környékbeli országokat irigykedve nézünk, hogy milyen szépen gyarapodnak pl. a szlovének, szlovákok. A szépet észrevesszük, de jó hogy ott alacsonyabb a társasági adó, stb. Azt viszont nem vesszük észre, hogy mellette szinte semmire sem elég a nyugdíj amit az időseknek fizetnek, hogy szlovákoknál van vizitdíj, stb. amit itthon el kellett törölni a népszavazás miatt.

  Mit akarunk mi tulajdonképpen? Csak a jót? A jó mögötti teljesítményt, munkát, kínt miért nem látjuk? Vagy ha látjuk és el akarjuk tanulni akkor miért van ebben az országban 2-3 millió tartósan hülye, akik lehetetlenné teszik a felzárkózást?”
 • 42. Celtis 2009. április 29. 17:23
  „"Pillanatnyilag elzárta fülét a távolabbi zajok elől, és a teleképből áradó zagyvaságra figyelt. Kiderült, hogy hálatüntetéseket rendeztek Nagy Testvérnek a csokoládé-fejadag heti húsz grammra való emeléséért is. Pedig csak tegnap jelentették be, gondolta, hogy az adagot heti húsz grammra csökkentették. Lehetséges volna, hogy ezt is beveszik az emberek, alig huszonnégy óra múlva? Igen, bevették. Parsons könnyen bevette, egy állat ostobaságával. A másik asztalnál ülő szem nélküli teremtmény fanatikusan és szenvedélyesen vette be, égve a dühös vágytól, hogy kinyomozzon, feljelentsen és elgőzösíttessen mindenkit, aki meg merné említeni, hogy a múlt héten harminc gramm volt a fejadag. Syme - valamivel bonyolultabb módon, amelyben a duplagondol is benne foglaltatott - szintén bevette. Winston lenne hát az egyetlen, akinek még van emlékezőtehetsége?"
  (Orwell: 1984)”
 • 41. achilleus 2009. április 29. 17:21
  „40. hozzászólás Szercsi 2009.04.29. 15:31
  Szercsi! Szerintem alapvető gazdasági kérdésekben nincs kettőnk között "kibékíthetetlen ellentét".
  A mindkettőnk szerint a megszorítások egy része elkerülhetetlen, de ezeket jobb gazdaságpolitikával, az ország hosszútávú érdekeinek - és nem a pillanatnyi pártérdekeknek - szem előtt tartásával el lehetett volna kerülni. Nyilván másképp látjuk a kialakult helyzetért a pártok felelősségét, és másképp látjuk annak a kilábalás lehetőségeit, az azt biztosítani képes oldalak képességeit. Szerintem, reális képet az elmúlt 5-10 év eseményeiről - ha minden jól megy - akkor úgy 10-15 év múlva kaphatunk (bár kétségeim azért vannak, hiszen a 10-15 évvel ezelőtti események még mindig meglehetősen homályosak), ennek ellenére nyilván nem fölösleges az éppen aktuális véleményét az embernek ütköztetni az itt szintén érdemben beirkálókkal, természetesen a tévedés lehetőségét vállalva.”
 • 40. Szercsi 2009. április 29. 15:31
  „Logaritmus és Achilleus vitájához:
  Szerintem a 20-30 év elhibázott gazdaságpolitika inkább 20, mint 30. Nem vagyok szoci, de annak idején, úgy 1988-körül, miért mondta volna Grósz Károly, hogy "Hét igen szűk esztendő következik!". Nem kényszerítette senki, nem volt érdeke.
  Ezek után jött a rendszerváltás, majd a jól ismert Antall szólás: "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" Ott el is dőlt nagyon sok minden. Pl. soha nem értettem, hogy a rendszerváltás után 2-3 évvel hogyan lehet az, hogy virágzó ország lettünk, sőt régió vezetők is vagyunk. A visegrádi országokban sem éltek annak előtte rosszabbul mint mi, nem volt rosszabb az infrastruktúrájuk, stb. Aztán szép lassan rájöttem, hogy a mi kis magyar lufink eddig tartott. Az összes komoly állami céget, közművet elmutyizták, közben a magyar gazdaságnak is befellegzett (mert ez, ami itt van az nem magyar).
  Meggyőződésem, hogy a rendszerváltással kellett volna egy nagy adócsökkentést csinálni (de mondjuk úgy, hogy a tb+nyugdíj+szja 25% a munkavállaló és munkáltató által összesen). Biztos sok hivatal, egészségügy, oktatás működése bajba került volna, de mennyivel könnyebb lett volna elfogadtatni az emberekkel, hogy annyi az ország pénze, amennyi, mint most! Ráadásul, az fizette volna meg a kommunizmus baját, aki hagyta működni (félre értés ne essék, ebben az én korosztályom is benne van). Kicsit még tökörészünk meghozni a megfelelő döntéseket és majd a gyerekeink és az unokáink szívják meg.
  Kétlem, hogy ez a csomag elég lenne ahhoz, hogy az ország elinduljon felfelé. Nem inább a kiadásokat kellene csökkenten?... Persze nagyon örülök a 47-es négysávúsításának, meg az M43-asnak, de ha nem futja,... Na, mindegy.”
 • 39. SP 2009. április 29. 15:18
  „A nyugdíjas otthonba a beugró 8 400 000 Ft.
  A háza, lakása értéke pedig nincs ennyi.
  De bezzeg adót azt kell majd fizetni, holott aktív korában minden sarcot már többszörösen kifizetett.
  Jövedelme nincs a nyugidíjon kívül, a házikója pedig sarcköteles.
  Így az idős nem az otthonba, hanem majd a Tiszába ugrik.”
 • 38. flexsnake 2009. április 29. 15:17
  „37. szerintem meg D. Kovács Csingacsuk miatt esik az eső a másik utcában, szerintem.
  Azért szar a rendszer mert 20éve ide-oda megy a kapkodás. Nincs tapasztalat, most megszerezték az illetékesek hogy hogyan ne. Olyan rendszer még nem létezett sehol a világon ami mindenkinek jó.”
 • 37. achilleus 2009. április 29. 14:57
  „Logar, elkerülte figyelmedet:
  /e vonatkozásban/
  Annak amit írsz, a többi nem mond ellent.
  Az egészhez pedig: kellett a szavazat, hitelből megvettétek, most ennek fizetjük az árát.”
 • 36. Logaritmus 2009. április 29. 14:39
  „30. achilleus: már megint olyan dologról beszélgetünk amelyikben talán egyikünk sem szakember, viszont te egy orbitális butaságot állítottál: "... a GDP-növekedésének nem sok köze van /e vonatkozásban/ a segélyezés, tandíj, és egyéb dolgokhoz.."

  Már hogy a fészkes fenében ne lenne köze a szociális rendszernek a GDP növekedéséhez? A GDP akkor nő, ha a megtermelt javak is nőnek, az meg csak úgy lehetséges, hogy az ország berendezkedése, infrastruktúrája, adórendszere, humán erőforrása VERSENYKÉPES a 800 Km-es körzetben lévő országokéval. Ha a magyar adóterhelés azért nagy, mert a bevétel 20%-át nyugdíjra költjük, másik 20%-ot meg segílyezésre akkor az egészből csak 60% marad fejlesztésre, autópálya építésre, optikai kábelhálózatra, ipari parkok kiépítésére, reptér fejlesztésre, stb.

  Nem véletlen, hogy a szlovákok ennyire előre tudtak jönni (noha most ők is ocsmány módon szívnak az autóipar miatt is) hiszen nálunk van vizitdíj, szó szerint tizedannyi rokkantnyugdíjast tartanak el, a nyugdíj legkisebb értéke a magyarnak a fele (!). Könnyű úgy gyorsan futni, hogy a hátadon nem ül senki. Na Magyarországon minden adófizető hátán egyszerre HÁRMAN ülnek, ezek kell változtatni. Mit is mondott Gyurcsány, a sokat idézett? :)

  ",,Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!""

  Ez a lényeg. Lehet alacsony az adó, de akkor meg kell mondani a 600.000 rokkantnyugdíjasnak, a 2 millió öregkori nyugdíjasnak hogy sz.pás van, mostantól átlag 45.000-et kap mindenki, tessék beosztani azt a keveset. Az SZJA, a társasági adó, a járulékok meg 1/3-ába fognak kerülni, megéri dolgozni és VERSENYKÉPES ország leszünk 2-3 év alatt, ami által a GDP is nőni fog de nagyon. Viszont lesz 2-3 millió tragikus sorsú ember. Mi legyen?”
 • 35. flexsnake 2009. április 29. 14:22
  „,,Magyarországon működő vállalkozások itt is adózzanak, tehát a pénzek mozgatásával ne lehessen megkerülni a közteher megfizetését"
  Na ez az amit sehol a világon nem lehet megoldani :D Amíg egy cég külföldi kereskedést folytathat addig a pénzt ki tudja menteni eladás útján. Szépek ezek a ,,nagyon odavágunk" tervek csak nincs mögötte semmi.Kampánynak nagyon jó de ha reálisan elkezd gondolkodni az ember akkor látja hogy kiskapu mindig lesz. Nem adócsökkentés hanem adóelosztás kell. Ahol egy kisvállalkozás nem a nagyvállalkozás adóit fizeti. Mert akkor lesz érdemes vállalkozni belföldön belül ha az első két hónap alatt nem gyilkolják le a kisvállalkozókat. A nagy akkor is megél ha triplázzák az adóterheit. Arányosan kell elosztani az adósávokat és akkor talán igazságosnak érzi az ember a terheit.”
 • 34. flexsnake 2009. április 29. 14:16
  „Na a francba, és hova rakjam a Budai ingatlanjaimat? :((((((((”
 • 33. flexsnake 2009. április 29. 14:16
  „Na a francba, és hova rakjam a Budai ingatlanjaimat? :((((((((”
 • 32. achilleus 2009. április 29. 13:31
  „Ha valakinek nem lenne világos, a GDP-csökkenés így függ össze a megszorításokkal.
  http://www.hirszerzo.hu/cikkprint.103036
  Csak egy mondat belőle: "A szükséges kiadáscsökkentés azon a számításon alapul, hogy egy 1 százalékos GDP-csökkenés hatása hozzávetőlegesen 90 milliárdos költségvetési bevételkieséssel jár." (Tárki!)
  Nem véletlen, hogy szinte mindenütt a GDP csökkenés mértékének mérséklésével kísérleteznek, miközben a mi észkombájnjaink (igaz külső-belső kényszer hatása alatt) a megszorításokkal törik le a GDP-t, némi pozitív szaldó reményében, de valójában egyre kisebbre csökkentve a növekedés lehetőségeit. Na persze valahogy ki kellene TERMELNI (így!) az államadósság finanszírozásának 1800 milliárdos éves terhét (is)....”
 • 31. Trandafir 2009. április 29. 13:20
  „amúgy figyeltétek, hogy mindig jövőre jön adócsökkentés?:)”
 • 30. achilleus 2009. április 29. 13:04
  „26. hozzászólás Logaritmus 2009.04.29. 12:33
  Logaritmus! Bizonyára elkerülte figyelmedet, hogy a német statisztikai hivatal jelentése, nem 30, nem is 20, hanem a 2004-es csatlakozás utáni gazdasági fejlődésről (GDP-növekedésről) szól, olyan országokkal összehasonlítva, mint Szlovákia, Lengyelország, Csehország. Bármily hihetetlen, és ez úgy látszik nem esett le, a GDP-növekedésének nem sok köze van /e vonatkozásban/ a segélyezés, tandíj, és egyéb dolgokhoz, azok az államadósságba voltak szívesek- egyelőre - kormányunk jóvoltából beépülni (de erről ez a statisztika nem szól!). Ez a statisztika a magyar kormány gazdaságpolitikájának impotenciájáról szól, pártatlanul.
  Egyébként röhejes, hogy 2002-ben az évi 7%-os növekedést kértétek számon, ti pedig négy (4) év alatt képtelenek voltatok 10%-ot összeszedni. /ennek ellenére, ment a pannon puma-dübörög a gazdaság - persze, persze).”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert szedhettek Cozma gyilkosai?

Kokaint fogyasztott Raffael Sándor és Németh Győző, mielőtt a gyilkosság helyszínére indultak -… Tovább olvasom