Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Jelentősen csökkenhetnek az állami teljes ösztöndíjas keretszámok

Jövőre a jogi és a gazdaságtudományok képzési területeken csak önköltséges formában lehetne tanulni - áll az Emmi javaslatában.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslata alapján jövőre jelentősen csökkennének az állami teljes ösztöndíjas keretszámok, 10 ezer 480-an vehetnének részt ilyen képzési formában. A tervezet szerint - amelyről várhatóan szerdán tárgyal a kormány - 46 ezer 330-an részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat.

A HÖOK reméli, az anyag csak előterjesztési szinten marad  

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) úgy látja, ha igazak a jövő évi felsőoktatási keretszámokról szóló információk, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kedden azt mondta: a két héttel ezelőtt tervezett mintegy 30 ezres keretszám is elfogadhatatlan volt, de a most napvilágot látott 10 ezres tervezetre "nem talál szavakat".

A hallgatói vezető, aki egyelőre nem látta az előterjesztést, úgy fogalmazott: ha ez igaz, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat, becsapták a választókat, az ifjúságot, és meghazudtolták a 2008-as népszavazás végeredményét. Hozzátette: a nemzet jövőjét sodorják veszélybe, és erre sem gazdasági megfontolás, sem kényszer nem hatalmazza fel az aktuális kormányzatot.

Nagy Dávid reményét fejezte ki, hogy a napvilágra került anyag előterjesztés szintjén marad. "Arra már láttunk példát, hogy aki az ifjúságot semmibe vette, az sokáig nem maradt hatalmon" - mondta a hallgatói szervezet elnöke.

Az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, hogy a kormány a munkaerő-piaci igényekhez illeszkedően, az ágazati stratégiákban meghatározott prioritásoknak megfelelően, a nemzeti együttműködés programjában vállalt társadalompolitikai törekvésekkel és a Széll Kálmán Terv fiskális célkitűzéseivel összhangban összesen 74 ezer 110 főben állapítaná meg a magyar állami ösztöndíjas és részösztöndíjas képzésekre 2013-ban felvehető jelentkezők számát.

A megállapított létszámkeretből az Emmi javaslata szerint jövőre 10 ezer 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Emellett 16 ezren mesterképzésben, 1300-an doktori képzésben tanulhatnának.

A teljes állami ösztöndíjas keret a felsőoktatási szakképzésben 200, az alapképzésben 7710, az egységes, osztatlan képzésben 2380, a határon túli kihelyezett képzésben pedig 40. Agrár képzési területen 300, bölcsészeti képzésben 550, informatikai képzésben 800, műszaki területen 1200, orvosi képzésben 2350, pedagógusképzésben 1150, sportterületen 100, társadalomtudományi területen 270, természettudományi területen 800, művészeti képzésben 100, művészetközvetítési területen pedig 40 a teljes állami ösztöndíjas keretszám.

A részösztöndíjas képzésben a felsőoktatási szakképzésben 1300, az alapképzésben 37 ezer 350, az egységes osztatlan képzésben 2360, a határon túli képzésben 320, a sportolók kategóriájában 500 a keretszám.

Jövőre a jogi és a gazdaságtudományok képzési területeken csak önköltséges formában lehet megkezdeni a felsőoktatási tanulmányokat az anyag szerint. Továbbra is prioritás a műszaki, a természettudományi, az informatikai, az agrár, illetve az orvos- és egészségtudományi képzési területek állami ösztöndíjas keretszámainak biztosítása.

A nemzeti felsőoktatási törvényben foglalt keretszabályoknak megfelelően a kormány keretet biztosít a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, illetve gyes, gyed ellátásban részesülő jelentkezők számára, akik a helyzetükért járó többletpont ellenére sem kerülnek be az állami ösztöndíjas képzésbe. Az így megadott állami részösztöndíjas támogatás más forrásból is kiegészíthető - olvasható a dokumentumban.

Az intézményenként - a miniszter által - meghatározott nemzetiségi szakok keretszámain belül a felvétel feltétele a minimális pontszám elérése.

Az előterjesztésben az áll, hogy az állam minden területen biztosítja az ország számára szükséges szakemberek támogatott képzését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy olyan országok értek el gyors gazdasági fejlődést, amelyek a felsőoktatásban megerősítették a műszaki, természettudományi és informatikai képzést, ezért a magyar kormány is kiemelten kezeli ezeket a területeket.

Első körben a kormány november 21-én tárgyalt a keretszámokról, akkor nem született meg a végső döntés. Az MTI birtokába került, november 20-i dátumú Emmi-előterjesztésben az állt, a kormány összesen 53 640 főben állapítaná meg a 2013-ban a felsőoktatásba felvehető magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott hallgatók számát. Felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben 31 340 - valamint részösztöndíjjal 5 ezer -, mesterképzésben 16 ezer, doktori képzésben 1300 hallgató kezdhetné meg jövőre felsőfokú tanulmányait.

A most szeptemberben indult tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27 150-en tanulhattak, további 15 ezer 550 diák részösztöndíjat kapott. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lett. Ez összesen 48 ezer 620 olyan diákot jelent, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. yunatidus 2012. december 06. 08:03
  „49. bambinaxx
  Maximálisan egyetértek azzal, amit mondtál! Ne ilyen-olyan módon megszerzett plusz pontszámokkal jusson be valaki az egyetemre, hanem a tanulmányi eredménye alapján! Miért kell a hátrányos helyzetért, gyes-ért plusz pontokat adni? És attól valaki nem lesz jó közgazdász-orvos-tanár-jogász-bármi, hogy jó sportoló és eredményeket ért el. Aki OKTV helyezésért kap pluszt, az oké, az az eszéért kapta, a többi az ügyességéért - ami máshol jó -, és az "ügyeskedéséért". Kiskapuk mindig vannak, amit ezután még inkább ki fognak használni. A két minimálbéres kétgyermekes család, aki épp nem jogosult semmire, mert nem hátrányos helyzetű, az miből fogja kifizetni a tandíjat, ha a gyermeke be is kerülne? Ha eddig nem adósították el az embereket, majd ezután el fogják.
  Nem kellett volna ész nélkül képezni olyan pályákon, amivel Tiszát-Dunát lehet rekeszteni, mert nem tudnak elhelyezkedni, nincs üresedés sehol sem. Ezek után ez a döntés köszönő viszonyban nincs azzal, amit korábban mondtak, hogy "még a takarítónőnek is legyen nyelvvizsgája meg diplomája". Hogyan?”
 • 53. tol 2012. december 05. 22:59
  „ja, már megijedtem, hogy normálisak lettetek, de nem. Kár. További kellemes cenzúrát kíván a Magyar Nemzet a 12 pontban.”
 • 52. fotelagy 2012. december 05. 22:07
  „Na oké. És az államnak honnan van pénze? Nem egy végtelen nagy erszény. Attól, hogy valaki többet tette a semmit az iskolapadban, még nem értékesebb - csak ha dolgozik. Ez a baj az egésszel: egy egész nemzedékkel elhitették, hogy PUSZTÁN az iskolában eltöltött idő és a VÉGZETTSÉG egyenes út a paradicsomba, és utána aztán már nem is kell semmit csinálni. Pedig a gálya csak eztán jönne. De nem jön, éppúgy, ahogy a kánaán sem.”
 • 51. kormoska 2012. december 05. 21:23
  „33.fotelagy.
  Igazad lenne ha Magyarországon olyan lenne a bérszínvonal,hogy a kétkezi munkáscsaládok is tudnának félretenni-takarékoskodni gyerekük taníttatására!!De ez nincs így!
  A demokrácia egyik lényeges eleme,hogy az állam segíti-támogatja a tehetségeket,pénztől függetlenül.
  Az egész intézkedés azért is vérlázító,mert akik döntenek zömmel ingyen tanultak az átkosban.”
 • 50. studyfy 2012. december 05. 21:09
  „47. 9349779 2012.12.05. 17:05
  Mivel a családommal szenvedő alanyai voltunk a korszak áldásának (bátyám disszidált, nővérem nevet és családot váltott) ezért nekem nem kell bemutatni a Rákosi és a korai Kádár rendszert. Én már65-től tanulhattam az egyetemen. De addig nem. No, én ettől féltem a mai fiatalokat!”
 • 49. kormoska 2012. december 05. 21:06
  „A mindenkori politikai elit,és a pénzügyi-gazdasági szektor vezetőinek csemetéi simán kitöltik majd a tízezres keretet!
  A félig önköltséges helyek jók lesznek a nyomokban megmaradt középosztály számára.
  A módszerváltás óta leszakadó rétegeknek és a munkásosztály gyermekeinek marad a szakmunkás max a szakközépsuli.Orbán szerint Magyarországon most szakmunkásokra van szükség,ami nem is volna baj,de nekik sincs elég munkahely.
  Mivel általános életszínvonal emelkedés a jövőben sem valószínű,konzerválják a jelenlegi állapotot és a társadalmi egyenlőtlenségeket!
  Ez így elég sarkosan hangzik,de nagy vonalakban ez várható.
  Nem az a baj,hogy fizetni kell valamennyit(mert máshol is kell),hanem a tandíjak erősen eltúlzott mértéke és az előkészítetlen-elsietett döntések.
  Így marad a diákhitel,és hipp-hopp a diák máris adósa az államnak!”
 • 48. DMagóg 2012. december 05. 20:22
  „"Akadémia
  Egyik jelentése ma is iskola: művészeti, katonai, vagy speciális szakképző (mezőgazdasági, bányászati stb.) intézet."
  Mi leszünk a labdarúgó akadémiák országa! Nem tudom mennyi a képzés költségtérítése?
  Itt még a csórók és a hülyék is labdába rúghatnak! Erre van pénz!”
 • 47. tzs_szeged 2012. december 05. 19:37
  „No, el is fogadták:
  http://hvg.hu/itthon/20121205_Elfogadtak_keretszamok”
 • 46. bambinaXX 2012. december 05. 19:28
  „Számomra ez is "érdekes": "...keretet biztosít a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, illetve gyes, gyed ellátásban részesülő jelentkezők számára, akik a helyzetükért járó többletpont ellenére sem kerülnek be az állami ösztöndíjas képzésbe"
  - Ha még többletponttal sem kerülnek be: VAN-E OTT HELYÜK VALÓBAN??? Minek olyanokat képezni, akik nem képesek elvégezni? Utasítják az oktatókat, hogy rugdossák át őket? Vagy ők sem kaphatnak jegyeket, mint a dislexiások - mert az hátrányosan érintené őket?? Azzal egyetértek, hogy megnyirbálták a keretszámokat - a mértékével nem értek egyet.. Eddig sem kellett vona a jogászokat/közgazdászokat tömegével képezni - de szükség lenne VALÓBAN JÓ, TEHETSÉGES jogászokra/közg.ra a jövöben, ahová a felvételi pontszáma adná a sorrendet, nem apuci pénztárcája "jogosítana" diplomátszerezni. Gusztustalan!!!
  48. Egyetértek.”
 • 45. queenmargareth1 2012. december 05. 17:40
  „csak a gazdagok lesznek akik tanulhatnak...úgyhogy a jog részét megint maga felé fordította a fidesz.
  és ti ettől nem vagytok rosszul, de műkakitól igen!Pedig ez bűzlik!”
 • 44. DMagóg 2012. december 05. 16:19
  „DobóI! fotelagy!
  Ti mennyit fizettetek az okosodásotokért? Ja, így születteteket! Nem sokat költhettek Rátok, ám ha mégis, kár volt!
  Rossz (volt), rosszabb (lett), legrosszabb (lesz).”
 • 43. tobaccoroad 2012. december 05. 16:11
  „Sokkal kevesebb intézmény,szinvonalosabb, az ipar és közszolgáltatás igényeinek megfelelő oktatás ha pl, ha magyar tanárból van 5000 munkanélküli évekig nem képezni , ellenbe természettudományos szakokat matematika fizika megemelni,oktatókat annyira megfizetni,hogy ne azon gondolkozzanak,hogy a vállalkozásuk ügyeit,hogy intézik stb.”
 • 42. rózsakert 2012. december 05. 16:05
  „33.fotelagy 2012.12.05. 14:46

  látom megjelent a jövő értelmisége....általánost nagyon sokszor járni........szép jövő!

  drollocskák már arra a szintre sülllyedtek-ami az elvárt...grtula.....végül is csk örömmenetelni és tapsikolni kell megtanulni....óvoda kicsi vagy bölcsöde nagy csoport----nem semmi!”
 • 41. studyfy 2012. december 05. 16:00
  „Még a Rákosi érából emlékszem, hogy arra a kevés helyre, ami volt csak a párt hű káderek gyerekei nyertek felvételt. Ez lesz majd most is a következő lépés?”
 • 40. vári 2012. december 05. 15:53
  „DobóI
  Nem lehet, hogy valamivel (nem sokkal) jobb helyzetben lenne az ország, ha akkor bevezetik a megszorításokat? Ki is vétózta ezeket meg?”
 • 39. vári 2012. december 05. 15:51
  „DobóI
  És amit a Fidesz és KDNP tandíjjal kapcsolatos ellenzéki hozzáállásáról bemásoltam, ahhoz mit szólsz?
  Ha a szocik vezetnek be tandíjat, akkor rohadt szemetek, ha a Fidesz-kormány, akkor országmentők?”
 • 38. DobóI 2012. december 05. 15:46
  „39. vári 2012.12.05. 15:21

  Lehet, hogy nehéz szembesülni a ténnyel, a 8 év szoci élősködés alatt, de főleg az idióta GyF idején összehozott kakából elég nehéz az országnak kimásznia. 20 év alatt 2x vitték csődközelbe az országot..”
 • 37. vári 2012. december 05. 15:21
  „16. DobóI

  Aha, az elmúltnyócév.
  Ez megvan?
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=60520
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=59856

  "Véleménye szerint a fejlesztési részhozzájárulás mintegy 100 ezer forintos összegének kifizetése a magyar családok helyzetét ismerve lehetetlen. A létminimum szintjén élő családok gyerekei le fognak mondani arról, hogy tovább tanuljanak - mondta, hozzátéve, hogy ez a családok mintegy egyharmadát érinti."

  És akkor százezerről volt szó, nem 5-600 (sőt) ezerről...
  Ja, hogy ez nem tandíj, mert csak a létszámon felülieknek kell fizetnie. Gondolom, ez a válasz... De ugye nem azzal jöttök, hogy aki nem fér be a tízezres keretbe, az mind lusta és ostoba?”
 • 36. vári 2012. december 05. 15:15
  „fotelagy
  "Egyszerűen nem értem, hogy az állam minek öli bele a pénzt olyanokba, akik a "tudásukat" aztán a saját megtollasodásukra használják fel."

  Aha. A gyereked tanítója, tanárai mind az észveszejtő karrierlehetőségek és meggazdagodás miatt jártak egyetemre, mi?
  Buta elgondolás, már csak azért is, mert egy jó asztalos (bizonyos mennyiségű tapasztalattal és ha ügyes, az évek alatt összeszedett ügyfélkörrel) jóval többet keres egy pedagógusnál, ráadásul tud előrejutni, míg a pedagógus nem...”
 • 35. JungHeinrich 2012. december 05. 14:52
  „DoboI...bocs ,de ha nem tetszik a fozted inkabb nem fogyasztanam. Ha trikoloros a <moderálva> te be is nyeled? Gratula a legujabbkori hosunknek :-DDD Tenyleg nem nehez a problema megoldas egy olyan szuk kis vilagban ahol ugyanaz a hulladek ,mar nem is az ha a mi vecesnenink kinal :-) Barmennyire is fenyezed a <moderálva> az <moderálva> meg ha Viktorod kinalja is...”
54 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a 2013-as büdzsé a munkahelyvédelem költségvetése

A jövő évi büdzsé több lehetőséget teremt a családoknak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak… Tovább olvasom