Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Jelentősen drágulhat a kenyér

Jelenősen drágulhatnak a pékáruk és a kenyér is. Még idén ugyanis búza importra szorulhat az ország. Észak-Magyarországon már így is liszthiány van, a pékek egy része így kénytelen a határon túl beszerezni az alapanyagot.
Nehéz évet zárnak idén a termelők. Az ár és belvizek miatt Észak-Magyarországon jelentős a terméskiesés.

"1100 hektár búzavetésünkből 120 hektárt teljesen elvitt az árvíz, amit betakarítani sem tudtunk, ezen kívül vagy 150 hektár erősen károsodott, 50 százalékos mértékig" – nyilatkozta Illés Lajos, a bőcsi Haladás Szövetkezet elnöke.

A megtermett búzát szinte mind eladták már, a tavalyi 3000 helyett 5000 forintért mázsánként. Lisztből is kevesebb van, az árak pedig folyamatosan emelkednek.

"Nekünk a lisztbeszerzéssel nem várható problémánk, mert mi éves szerződésben vagyunk a lisztbeszállítónkkal, de tudom, hogy több pékség már komoly beszerzési gonddal küzd, történik ez annak ellenére, hogy augusztusban 42- 45 forint körüli liszt árak voltak, most már 90-95 forint a liszt ár" – nyilatkozta Barna György.

A pékek azt mondják, amennyiben tovább drágul a liszt, árat kell emelniük. Ezért a téli hónapokban akár 20-30 százalékkal is többe kerülhet majd egy kiló kenyér - írta a Hirado.hu.

Olvasóink írták

  • 20. Én2 2010. november 10. 09:04
    „Szegény emberek eledele a kenyér már azt is elveszik tőlünk!”
  • 19. jozko 2010. november 09. 21:57
    „Rémhírterjesztés.
    Bolhafing a nulláslisztbe !

    Lehet, hogy a kenyér, mint kuriózum megdrágul..
    A multiknál viszont továbbra is alacsony /húzó/ áron lesznek kaphatók sütőipari termékek !

    Előrehaladott kísérletek folynak a világban /főleg a génmanipuláció területén/ olcsó, ehető, népélelmezésre felhasználható növények kifejlesztésére!
    Emberi és állati takarmányozásra szánják őket!

    És ha a "klasszikus" emberi szervezet nem fogadja be?
    A génmanipuláció lehetőségei beláthatatlan esélyekkel kecsegtetnek!”
  • 18. TomborBözse 2010. november 09. 20:11
    „8. hozzászóláshoz:

    Jó lenne azt hallani, hogy a pékek azért emelik az árakat, mert az alkalmazottaiknak "kifizetett" éjszakai pótlékok, az eladóknak rendben kifizetett bérek és járulékaik miatt emelnek. Sőt!! A túlórákat is elszámolják.
    Ugye ???
    Jó lenne ha egy-két sütödés vállalkozó is olvasná ezeket a hozzászólásokat és mélyen elszégyellné magát.
    A jó kenyérnek megkérik az árát, de az mégis csak olcsóbb, ha ehető napok múlva is, de mi van a vacakkal??

    Olcsó munkaerő, sz@r liszt, kenyeret meg általában mindenki vesz. Legalább olyan nagy biznisz, mit az olaj... A magyar vállalkozók zöme elfelejtette a munkát megbecsülni és nem csak a sütőiparban. :-((
    Bankok, biztosítók, a korrupció (politikai és vállalkozói elit) és azok a vállalkozók (tisztelet a kivételeknek) akik "rabszolgaként" bánnak a dolgozóikkal, miközben adót csalnak, hát ők azok, akik miatt így állunk.”
  • 17. zeuszka 2010. november 09. 19:57
    „Mignon

    Rákosinak volt egy híres mondása is amikor a gyárlátogatáson volt reklamáltak a munkások, hogy a kifli is kisebb lett. Erre azt mondta Rákosi, hogy nem a kifli lett a kisebb hanem a pofátok a nagy.

    igazságkereső

    Ha van rá módod és lehetőséget és olyan beosztásban (vagy olyan helyen) vagy akkor keményen büntesd akik mérgezik a társadalmat.”
  • 16. Mignon 2010. november 09. 19:34
    „Az 50-es evekben Rakosi elvtarsrol mindeg olyan kepek jelentek meg, ahol
    a hatterben egy nagy buzamezö volt lathato...

    Kesöbb, a Kadar elvtars ideje alatt, mar ilyen fenykepek nem voltak, de a hirekben
    mindeg sikeres aratasrol szamoltak be...

    Ma?

    Se buzamezö,
    se sikeres aratas...

    De, meg fenykep sincs...

    :)”
  • 15. történész 2010. november 09. 19:05
    „keiner 20

    ennek ehhez semmi köze.Orbán parancsot kapott,hogy a Magyar kenyér árának itt a gyarmaton is el kell érni a 10 x magasabb fizetésű EU-s országok kenyér árát. Mert az ugye visszatetsző,hogy a Soproni pékek kenyerét az Osztrákok viszik ki a saját boltjaikba (szuper extra haszon reményében)és a kinti pékek lázadnak...ez nem vicc..
    Na de mi akartunk ilyen sorsot magunknak.”
  • 14. Titanilla 2010. november 09. 18:57
    „Ezt már többször megirta a DM ! Tudjuk, érezzük, csak nem kenyérnek kellene nevezni, mert az egészen más! Tényleg Európa éléskamrája volt hazánk annó, most meg a szemetesládája. Én már undorodm, amikor vásárolni megyek, mert tudom milyen ocsmány minden, de egyszerűen nem lehet kikerülni. Mindenben annyi xar van, hogy nem győzőm olvasni. És ami még nincs ráirva!”
  • 13. keiner 2010. november 09. 17:58
    „Hogy volt?
    http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megtermett_az_orszag_kenyere/2174371/”
  • 12. zoltanszabo 2010. november 09. 16:44
    „Még egy indok,hogy lehessen árat emelni.Pér évvel ezelőtt mi láttuk el fél Európát,fél Szovj .uniót ,annyit termeltek ,hogy else tudták adni.Most meg annyi sincs,hogy a hazai igényeket kielégítsék? Mese már megint!Áremelés de hova-meddig? Olyan gyenge minőségű némelyik termék.Van 1-2 maszek pék igaz 1 kg már így is 265Ft. de legalább jó,ehető.”
  • 11. Morpheus_RexXx 2010. november 09. 16:27
    „7. KamuNeni 2010.11.09. 15:21
    Most akkor olvasd át a hsz-edet. :D”
  • 10. Mathiasking 2010. november 09. 15:55
    „2010. november 1-től már drágult a kenyér ára. Csak azt nem verték nagy dobra. A drágulás mértéke kb. 6-7%-os volt. Akkor hogy is van ez? Ezt nem a pékek emelték, hanem a beszállítók vagy a kereskedők?”
  • 9. Morpheus_RexXx 2010. november 09. 15:27
    „jav.: 0,5 kilós kenyeret egyszerre... :)”
  • 8. Morpheus_RexXx 2010. november 09. 15:26
    „Nem akarok sem reklámot, sem bárkit megsérteni... :)
    De... ha elmegyek a tecsóba és megveszem azt a "silány" BL55-ös lisztet és a "silány" akciós kockavajat meg a "sárga" élesztőt, akkor is sokkal különb kenyeret sütünk belőle idehaza. :)
    És ha még figyelembe vesszük a "sajáttermék akciós árát" a tecsóba, akkor is olcsóbban hozzuk ki. Pedig max 1,5 kilós kenyeret lehet egy hagyományos sütőben megsütni 1xre, és nem is süt az embre 100assával, mégis olcsóbb a "resziköltséget" is beleszámítva. És akkor az nem adalékos sűlt csiríz, ami még íztelen is soxor.

    1értelmű, hogy a kenyérsütés olyan mint az oljabiznisz. :)
    Kis költségek extra profit. Csak azok a pékek mentek tönkre, akik valódi kenyeret sütöttek és nem ilyen műcipókat. De nem is csoda, hiszen ha szétnézünk, az emberek hamarabb megveszik a hulladékélelmiszert. Hiszen erre van kereslet. Az árak emelkedésével pedig csak nől a hulladékélelmiszerre való igény... és lám, még az olajbiznisznél is jobb. :)”
  • 7. KamuNeni 2010. november 09. 15:21
    „Mi az hogy "dragulhat"? Dragulni fog!!!!

    MO-n mar megszokott dolog hogy az ujsag felteteles modban ir mindent ami mar jova van hagyva kovetkezni.
    Epp ugy mint ezt is. "dragulhat a kenyer" "januartol felmehet a gaz ara" stb stb.

    Epp ugy mint pl a szo "az, azt" hasznalata.
    Pl A rendorseg letartoztatta azt a ferfit aki tegnap elott az utcan hugyozott.
    na hanyan tudnak hogy valaki az utcan hugyozot?? Hogy tudnank melyik ferfirol van szo???

    Miert nem "a rendorseg letartoztatott egy ferfit aki az utcan hugyozott?" nem jobban es ertelmesebben hangzana? Hova jartak ezek az idiota editorok iskolaba hogy jova hagynak az ujsagban egy ekkora bakikat???

    Nem tunik fel nekik?? Nem olvassak a sajat ujsagjukat??”
  • 6. igazságkereső 2010. november 09. 15:11
    „#5. zeuszka! Tökéletesen igazad van, olyan állományjavítókat tesznek a pékek a kenyér alapanyagaként a tésztába, hogy ha tudnák a fogyasztók,egészen biztos, hogy nem vásárolnának kenyeret. Takarmánybúzából, alacsony sikértartalmú, de nagy terülésű lisztből készült kenyér árát a pékek részéről megemelni, az egyszerűen minőségrontás és tisztességtelen haszonszerzés! Gabona-és malomipari szakembert nem lehet és nem illik "átvágni, azt végre illenék már a pékeknek is tudomásul venni! Gondoskodni fogunk arról, hogy a legváratlanabb helyzetekben a fogyasztóvédelmi hatóság szakmához értő munkatársai gyakori helyszíni ellenőrzésekkel vessenek véget a pékek kenyérrel végrehajtott minőségi manipulációi ellen! A helyzet erre nagyon megérett, fel is fogjuk hívni a figyelmét az illetékeseknek! nem kell a kenyeret tovább drágítani,egy kenyérre eső fajlagos alapanyag mennyiségből teljesen szükségtelen hármat kihozni, mert ez már önmagában megalapozza az árdrágítást, a tisztességtelen kereskedelem fogalmát! Kedves pékek:! jó munkát kíván a fogyasztói társadalom és az ehhez párosuló tisztes minőséget!!”
  • 5. zeuszka 2010. november 09. 14:38
    „Nem az a baj, hogy drágúl hanem az, hogy 9 féle tartósítószer és álományjavítók vannak benne. Aki ilyet etet a néppel az nem más mint gyilkos. Egy nap után elszárad a kenyér ehetetlen akkor miről beszélünk? És még azt mondják, hogy itt terem a legjobb minőségű búza. Szégyenletes.”
  • 4. rt0831 2010. november 09. 14:28
    „Hova lett a tavalyi és az előző évi termés?
    Tavaly arra panaszkodtak,hogy tárolási gondjaink vannak,hogy két évre való mennyiség termett!
    Vajon az a gabona hova lett?”
  • 3. tarkan 2010. november 09. 14:20
    „Bla bla bla bla bla::)))”
  • 2. dave-id 2010. november 09. 14:00
    „Elég szánalmas, hogy Európa egyik legnagyobb búzatermelő országa (termőterület szerint) búzaimportra szorul...
    Nem hiszem el, hogy csak az eső a hibás.”
  • 1. KolompárRómeó 2010. november 09. 13:23
    „Búzaimport egybeírva. Éreccségi?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generáció C: a digitális kor véleményvezérei

Fiatalok, gondolkodók, a közösségi média megszállottjai – így jellemzi egy ausztrál marketing… Tovább olvasom