Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Jelentősen emelnék a kezdő tanárok bérét

A kormányfő és a szakminiszter elmúlt hónapokban tett jelzéseivel összhangban jövő januártól havi akár 40 ezer forinttal javasolja felemelni, az egyetemet végzett kezdő tanárok bérét a jelenlegi képest az MSZP. Erről a párt oktatási munkacsoportjának vezetője beszélt kedden és a javaslatot azzal indokolta, hogy mérsékeljék a versenyszféra pályakezdő tanárokat érintő "elszívó" hatását.
A javaslat már az Országgyűlés előtt van és annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a bérfeszültség növekedése, Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője azt hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint, hogy a már pályán lévő tanárok fizetését a tervek szerint hozzáigazítják a kezdőkéhez.

Így a cél az, hogy ne legyen olyan, már régóta a pályán lévő pedagógus, aki kevesebbet fog keresni egy kezdő tanárnál. A képviselő tájékoztatása szerint pótlékot kapnának a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, illetve az iskolaigazgatók is azért, hogy ösztönözzék az ilyen területen lévő álláshelyek betöltését. Tatai-Tóth András elmondta: a béremelésnek egy évben 13-14 milliárd forint a költségvetési vonzata, és a pedagógusok egyharmadát, 40-45 ezer pedagógust érint.

Olvasóink írták

 • 19. Fanir 2008. május 24. 11:16
  „Emelni? Minek? Fele annyit dolgozik, mint aki mondjuk a versenyszférában teszi ugyanezt és a pedagajgász ugyannyit de inkább többet keres... A szünetekről és egyéb juttatásokról nemis beszélve.
  Miért érzem úgy, hogy a MaSzoP is megkezdte a választási kampányt??”
 • 18. matriné 2008. május 24. 09:43
  „Nevetséges, nyálverés! Ott ahol hónapokig nem fizetik ki a tanárok, tanitók bérét egy rendszerben? Ott igérgetik a kezdő tanárok bérének a jelentős emelését? A felelőtlenség korszakát élik ebbe az országban az emberek! Nincs normális képviselet és bünüldözés!”
 • 17. kovár 2008. május 07. 21:51
  „:), :), :)”
 • 16. kovár 2008. május 07. 16:25
  „Mennyi most a pályakezdő tanárok, havi bruttója?”
 • 15. ipiapacs 2008. május 06. 22:33
  „A cikk címe és tartalma nem egyezik.
  A cikk 2. bekezdése az, hogy a már régóta pályán lévő tanár ne keressen kevesebbet,mint a kezdő !
  Most akkor melyiket igazítják?
  Olvassátok már el !”
 • 14. pan.cser 2008. május 06. 22:20
  „Úgy látom sikerül egymásnak ugrasztani az embereket. Ez az egész csak blöff, nem vigasztalja azt akit 50 körül az utcára tesznek, de azt sem aki nem tud friss diplomájával elhelyezkedni. Egyébként idézem Lee Iacocca amerkai autóipari sztármenedzser véleményét a fizetésekről "Aki mogyoróval fizet az majmot kap"! A legéletrevelóbb fiatal diplomások úgy elhagyják a pályát mint a szél, ez igaz, minden igérgetés ellenére. A bruttó 40 talán nettó 20 lesz, ezért.”
 • 13. Tamara3 2008. május 06. 21:46
  „Mo-n valóban nagyon alacsonyak a bérek minden szakmában, de miért megint épp a pedagógusok a kiváltságosak??? Senkit nem zavar, hogy az egészségügy lassan összeomlik? Itt talán nem kellene megtartani az orvosokat, ápolókat ,hogy ne külföldön próbáljanak szerencsét? Miért nem lehet az ő fizetésüket is legalább ennyivel megdobni? És akkor még mindig nem érnék el a pedagógusok órabérét/ mert ugye ha a ténylegesen ledolgozott óraszámot nézzük a rengeteg szabadsággal, nem is olyan rossz órabér jön ki.Talán egy kicsit már az eü. dolgozókkal is kivételezhetnének jó irányba, és nem kellene folyton a hivatástudatukra alapozni/ és akkor csodálkozunk, ha ennyi műhiba van.”
 • 12. Túrabakancs 2008. május 06. 21:36
  „Vigyázat emberek!
  Ez a jövő évre tervezett osztogatás már a közelgő választásokra
  való kampány része! Lesz még pár munkakör, amelyeknél szintén
  a "lefizetés" a megfelelő mód a szavazatok megszerzésére. A nyug-
  díjasok majd csak ezután jönnek! Triplán fogja ezt elvenni tőlük,
  remélem nem dőlnek be a megtévesztéseknek. A magyar gazdaságot
  védő programra van szügség, nem az osztogatásokra!”
 • 11. Goldmund 2008. május 06. 21:35
  „Ott kell emelni a fizetéseket, ahol munkaerőhiány van. Tudomásom szerint a pedagógusok inkább elhelyezkedési gondokkal küzdenek, tehát (az álláshelyekhez képest) sok van belőlük. Akkor pedig tessék válogatni az igazgatóknak, hogy mindenütt rátermett tanárok legyenek!”
 • 10. lacikó 2008. május 06. 21:10
  „Az valószínű,de legalább tudom az igazat.Azért mert régi,már jó?Ez a bornál sincs így,pedig ott számít az idő.Én barom vagyok.te viszont csak 1 rebus.(retardált bus sofőr)”
 • 9. colomano 2008. május 06. 21:09
  „Nesze neked semmi...
  Hiába emelik fel a pályakezdő tanárok fizetését, ha nem alkalmazza őket egy iskola sem.
  Ezért tudja elszívni a versenyszféra őket, nem a fizetések miatt.”
 • 8. Putyilov 2008. május 06. 21:09
  „És a többi melós bérét ki fogja emelni,hogy annak adóvonzatából ki tudják fizetni a pedagógusokat???
  Egy valamire való és eszét használó ember a kiadásait csökkenti,ha bajban van,de úgy látszik ez a magyar kormányra nem igaz. Ha már nem csökkenti,akkor minek növeli???”
 • 7. rebus 2008. május 06. 20:38
  „Lacikó te egy BAROM vagy!
  csekkknek és Jockey-nek van igaza!!!!”
 • 6. lacikó 2008. május 06. 20:19
  „Elöbb írtam,hogy a régi pedagógus elavult fáradt hisztis és mivel elnőiesedett a szakma,még gyakran a klímax is erőt vesz rajtuk.”
 • 5. csekkk 2008. május 06. 18:40
  „Épp itt volt az ideje, hogy valamit csináljanak ebben az ügyben: a versenyszféra bizony elviszi a tanári pályára inkább alkalmas tanári végzettségűeket. Más kérdés, hogyha hasonló lesz a keresete a fiatal tanárnak és az X éve pályán lévőnek, gyanítom, hogy még kevesebb lesz a katedrán a fiatal pályakezdő, hiszen ugyanazért a pénzért miért vegyen zsákbamacskát a fenntartó és az igazgató, ha már egyszer a régi pedagógus bevált?”
 • 4. kovár 2008. május 06. 18:39
  „Ajj, de országrengető probléma...A minimálbért esetleg nem lehetne megdobni egy negyvenessel ?”
 • 3. Lacikó 2008. május 06. 18:29
  „A pedagógus védje meg a saját helyét.Egy jó tanárért kiállnak a diákok és a szülők is,de van akit egyenesen sem tisztelni,sem szeretni nem lehet(én a csornai Széchenyist ismerem),mert úgy áll hozzá a gyerekekhez.De van,hogy kivételt tesz gyerek és gyerek között.Tudom,hogy ez mindig is volt,de ne tegyünk úgy mintha ez nem a tanár alkalmatlansága lenne.”
 • 2. Jockey 2008. május 06. 17:41
  „Tehát egy 30 éve tanító, rutinos, családfenntartó pedagógus forintra annyit fog keresni, mint az egyetemről most kijövő, egyedülálló fiatal, aki gyereket élesben még nem látott és lehet, hogy totálisan alkalmatlan a pályára, csak ez az iskolában nem derült ki, mert jó tanuló volt, de az a gyakorlatban nem sokat ér. Ismét egy jó példa a szocialista igazságosságra! Egyébként inkább a pedagógusok munkahelyének a megvédése érdekében kellene erőfeszítéseket tenni, ha már mindenképpen túlteng az energia egyesekben. Az egyértelmű, hogy emelni kellene a fizetésüket, de nem így!”
 • 1. Lacikó 2008. május 06. 17:03
  „Ezért nincs,meg nem is lesz normális ember a szekmában.Persze biztosan van,csak hol!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliót érő kábítószer és lopott autók Miskolcon

Tízmillió forintot érő drogot és összességében több milliót érő lopott autókat, motorokat és… Tovább olvasom