Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Jelentősen nőtt a munkaerő-kölcsönzés Magyarországon

Tavaly összesen több mint százezer magyar munkavállaló dolgozott munkaerő-kölcsönzés keretében. Ezzel az elmúlt öt évben három és félszeresére nőtt, 2005-höz képest pedig egyharmaddal emelkedett a kölcsönmunkások száma.
A legtöbb vállalat a feldolgozóiparban kölcsönöz ideiglenes munkaerőt. Ezen kívül a kereskedelem foglalkoztatói közül sokan élnek a lehetőséggel, sőt tavaly jelentősen nőtt a vendéglátó cégek aránya is. Ezzel szemben a villamosenergia-, gáz-, hő- és vízellátás terén működő vállalatoknál csökkent a kölcsönzötteknek felkínált üres állások száma, összesen 75 százalékkal. Emellett egyharmadával apadt a mezőgazdaság, az egészségügy és szociális ellátás munkaadói által kínált ideiglenes posztoké s- derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal adataiból.

Bár még mindig az alacsony iskolai végzettségű kölcsönmunkások a legkapósabbak - négyötödük fizikai munkaerő -, a szellemi posztokon is emelkedik a számuk. Míg 2005-ben még a 4200-at sem érte el az egyetemet, főiskolát végzettek száma, addig tavaly már 6500-nál is többen helyezkedtek el így.

A cégek egyébként egyre hosszabb időre alkalmazzák az ideiglenes állásban lévőket. Tavalyelőtt átlagosan 109 napot dolgozott egy kölcsönzött, tavaly már 168 nap volt az átlag. Öt százalékponttal nőtt a határozatlan idejű munkaszerződések száma is, így az összes munkavállaló közel háromnegyedének (74 023 főnek) határozatlan és több mint egynegyedének határozott idejű kontraktusa volt tavaly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakori a roma gyerekek iskolai megkülönböztetése

Továbbra is gyakori a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése az oktatási intézményekben -… Tovább olvasom