Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Jézus maga kérte Júdást az árulásra?

Ünnepélyesen bemutatták a néhány éve előkerült Júdás evangéliumának papiruszon fennmaradt „kéziratát" és annak angol nyelvű fordítását. A 3. vagy 4. században kopt nyelven írt szöveg szerint Jézus maga kérte meg Júdást, hogy Isten világmegváltó akaratának megfelelően szolgáltassa ki őt a rómaiaknak.

Washingtonban, a National Geographic folyóirat székhelyén ünnepélyesen bemutatták a néhány éve előkerült Júdás evangéliumának papiruszon fennmaradt „kéziratát" és annak angol nyelvű fordítását. A 3. vagy 4. században kopt nyelven írt szöveg szerint Jézus maga kérte meg Júdást, hogy Isten világmegváltó akaratának megfelelően szolgáltassa ki őt a rómaiaknak. Ezzel a Biblia legelvetemültebb alakja új megvilágításba kerül. Jézus kereszthaláláról azonban az apokrif irat nem szolgál újdonsággal.

A nem kevés meglepetést okozó – és a szakemberek véleménye szerint hiteles – irat a Holt-tengeri tekercsek hatvan évvel ezelőtti előkerülése óta a maga nemében a legjelentősebb lelet. A papiruszt a washingtoni bemutató után most visszaküldték oda, ahonnan származik: Egyiptomba, ahol a kairói Kopt Múzeumban állítják ki.

Mind a katolikus, mind az orosz ortodox egyház képviselői eddig csak szűkszavúan és óvatosan nyilatkoztak a nyilvánosságra került új apokrif evangéliumról, és főként annak megállapítására szorítkoztak, hogy az nem rendíti meg az emberek hitét.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz

a Kolostor-

hegyen

Tűz pusztított Sopronban a hétvégén. Szombaton késő este a Kolostor-hegyen csaptak fel a lángok és… Tovább olvasom