Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta most először kedvezőek – hívja fel a figyelmet az egyik tapasztalt makói felvásárló és termelő, Mágori Józsefné. Úgy véli: a jó bevétel érdekében érdemes volna az eladással még néhány napot várniuk a gazdáknak.
A makói fokhagyma iránt nagy az érdeklődés a nyugat-európai piacon. Fotó: Schmidt Andrea
Makó térségében a vöröshagyma már egyre kevesebb embernek nyújt megélhetést vagy kiegészítő jövedelmet, a fokhagyma ezzel szemben a szakemberek szerint is a helyi mezőgazdaság egyik kitörési pontja lehet. A fűszernövény idei termőterülete a városban és környékén nagyjából hét-nyolcszáz hektár; akkora, mint tavaly volt, a termesztési kedv tehát nem csökkent. Mi több: hosszú évek után először most lehetőség kínálkozik arra, hogy a termelők rentábilis piaci áron adjanak túl terményeiken – hívja fel a figyelmet az egyik legismertebb makói felvásárló, a Statívum Bt.-t vezető Mágori Józsefné. Ez azonban egyelőre csupán esély, méghozzá tünékeny esély – teszi hozzá.

A makói fokhagyma iránt azért nagy az érdeklődés a nyugat-európai piacon, mert az ottani termelő országok – elsősorban Spanyolország és Franciaország – a magyarországinál is kedvezőtlenebb időjárási körülmények miatt nagyon keveset tudnak belőle szállítani. Ráadásul ennek megfelelően igen magas áron: a francia kilója ötszáz, a spanyolé négyszáz forint, mi több, a kínai is hat-hétszáz forintnak megfelelő áron kerül be Nyugat-Európába. Ez esélyt kínál arra, hogy a hazai fokhagyma ára akár háromszáz forint fölé is felmenjen tartósan – elemzi a helyzetet a nyugati piacokat jól ismerő kereskedő, egyben termelő.

Összehasonlításként: tavaly kétszáznegyven forint volt a zöldvágott áru kilója, és ezt az árat tíz év alatt érte el, száznegyvenről indulva. Nyolcvan-száz forintot az elmúlt évtizedben még sosem emelkedett a termény ára egy év alatt.

Hogy min múlik, sikerül-e ezt a végre reálisnak mondható árat elérni? Mágoriné szerint mindenekelőtt azon, tudnak-e még néhány napot várni a gazdák az eladással. Ha sokan akarnak gyorsan megszabadulni portékájuktól, az le fogja nyomni a felvásárlási árat. A betakarítási szezon egyébként a napokban kezdődik – azért csak most, mert bár eső volt bőven, meleg és napfény alig, így a fejek még mindig kicsik. Mágori Józsefné saját földjeit is járva úgy látja, sok a fejlődésben visszamaradt, beteg növény, éppen ezért a termésátlagok is szerények lesznek: lánconként jó, ha három mázsát sikerül a földekről beszállítani, miközben kedvező időjárási viszonyok közepette a négy-öt mázsa sem ritka a zöldvágottból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom