Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Jó hír a közalkalmazottaknak: nem lesznek elbocsátások

A közszférában a költségcsökkentést a bérek befagyasztásával és a 13. havi bér megvonásával éri el a kormány.
A kormány válságkezelő intézkedései között kiemelt helyet kap a kormányzati koordináció - legalábbis a program alapján erre lehet következtetni. Amellett hogy a minisztériumok, szakállamtitkárságok és főosztályok esetében kicsit meg lettek keverve a kártyák, új hivatalok, bizottságok és programirodák is létrejöttek.

A legnagyobb változás talán az lesz, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a válságintézkedések koordinátora lesz, emellett a MeH megszabadul egy sor olyan intézménytől, amelyiknek a tevékenysége nem tartozik szorosan a kancelláriafeladatok közé - ilyen például az űrkutatással kapcsolatos részleg. A másik jelentős átalakulás, hogy megszűnt a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli minisztérium - amely tavaly májusban állt fel -, az érdemi munkához 2008 végén kezdtek hozzá, a gépezet pedig mostanra indult be.

Összességében nem várható újabb létszámcsökkentés a közszférában, egyrészt mert az növelné a munkanélküliséget, másrészt az elmúlt években jelentősebb karcsúsítás valósult meg az állami alkalmazottak körében. Költségcsökkentés persze lesz, ez azonban a bérek befagyasztásában és a 13. havi bér megvonásában merül ki. A mozgásokat leginkább az indukálja, hogy a régi miniszterekkel együtt a szakállamtitkárok és tanácsadók egy része automatikusan távozik, helyükre pedig újak érkeznek.

Az elképzelések szerint a kormány tervei végrehajtásának felügyeletére egy programirodát hoz létre, ez közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt működik majd - azt nem részletezte a program, hogy az iroda hány főből áll majd, és kik lesznek a tagjai. A programot egy úgynevezett implementációs ütemterv alapján hajtják végre: a tervben meghatározzák az elvégzendő feladatokat, az időzítést és a felelősségi köröket is. A megvalósítást a miniszterelnök vezetésével és a miniszterek részvételével a válságkezelő kabinet ellenőrzi majd. Programirodája a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak is lesz.

A koordinációs feladatot betöltő iroda a foglalkoztatásélénkítő csomag hatékony megvalósításáért lesz felelős, működésébe bevonják a szakmai érdek-képviseleti szerveket és a vidéki intézményhálózatokat is. Az egyelőre nem ismert, ezt pontosan hogyan kívánja megvalósítani a munkaügyi tárca. Egy új hivatalt és bizottságot is létrehoz a kormány. A Közérdekvédelmi Hivatal a korrupció elleni fellépés eleme lesz; egyrészt megvédi azokat, akik korrupcióval kapcsolatos bejelentést tesznek, másrészt lefolytatja a megalapozott bejelentésekkel kapcsolatos vizsgálatokat. A hivatal az ígéretek szerint bármilyen ügyben eljárhat, ahol közpénzt használnak fel, illetve állami döntés születik. Az intézmény nem jár majd pluszköltséggel, azt ugyanis más intézmények és hivatalok kiadásaiból és létszámából fedezik. Bizottság fogja felügyelni az euró bevezetéséhez szükséges kritériumok megvalósítását: a Nemzeti Eurófelügyelő Bizottság a makropálya alakulása és az arra adott válaszok kapcsolatát vizsgálja majd, egyelőre nem tudni azonban, milyen hatásköre és jogosítványai lesznek.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. flexsnake 2009. április 26. 18:30
  „66. Nálad megkockáztatom hogy több diplomával rendelkezem :)
  Te meg olyan vagy mint a seggem kitörlöm ha szaros de nem társalgok vele ;)
  Inkább húzz vissza dolgozni mert kibasznak aztán mehetsz koldulni kötsög : D”
 • 66. Giga 2009. április 25. 19:19
  „65. hozzászólás flexsnake 2009.04.25. 17:06

  "Van fogalmam a dolgok menetéről"

  Neked aztán fogalmad mindenről, de ezt megszokhattuk. Mindenhez értesz, mindenben otthon vagy.
  Csak azt nem tudom, hogy 8 általánossal hogy érthetsz ennyi mindenhez?! Olyan vagy mint a főnököm (azzal a különbséggel, hogy tanult egy kicsivel többet mint te) , bármiben, bárhol okosabb mindenkinél.

  "A vicc az egészben hogy munkaidőben kommentelsz :D Pöffeszkedő :D"

  Minek örülsz ennyire? Elárulom, mivel internettel is foglalkozom munkaidőben, ezért engedelmeddel itt is jelen vagyok. ;) De ezt te úgy is jobban tudod! ;)”
 • 65. flexsnake 2009. április 25. 17:06
  „64. mondom a ,,pöffeszkedő"-kre az reagál aki pöffeszkedik.
  Ki beszélt bérszámfejtésről? Menj be bármely hivatalba és minimum 10 embert fogsz találni aki semmi mást nem csinál egész nap csak a dohányzó és az íróasztal között mozog, beszélget. Nem végeznek munkát, nem munka hogy kap egy lapot amit le kell fénymásolni 2példányba. Az nem munka.
  Van fogalmam a dolgok menetéről, szívattuk is rendesen is az ilyen gyökereket csak ugye valakinek a valakije és kellett neki állás....
  A vicc az egészben hogy munkaidőben kommentelsz :D Pöffeszkedő :D”
 • 64. Giga 2009. április 25. 10:08
  „63. hozzászólás flexsnake 2009.04.24. 22:29

  Érdemi munkán mit értesz? Kapálás, ásás, egész napos izzadás? Tudod van az a mondás: "Ki mit szakít...".
  Az hogy neked ez jutott, miért csípi a szemed? Csak rajtad múlt! A lehetőség mindenkinek adott (volt). Végül is igazad van, az elbaltázott életed máson kell leverni, máson kell irigykedni, hiszen csakis a másik tehet róla.
  Hogy érdemi munkát nem végez aki irodában dolgozik, azt csak az ostoba -már elnézés és tisztelet a kivételnek - melós gondolja.
  Vajon ki utalja a béred, ki foglalkozik a munkáltatásoddal kapcsolatos adminisztrációkkal, stb, stb.”
 • 63. flexsnake 2009. április 24. 22:29
  „A ,,pöffeszkedő irodistán" csak a pöffeszkedő irodisták háborodnak fel :)
  Sőt ha kicsit többet tanulsz akkor lehetnél köztársasági elnök :D
  Az ,,irodisták" egy része semmilyen érdemi munkát nem végez. Körmöt reszel és chatel egész nap. Ki a picsába velük.”
 • 62. gróf 2009. április 24. 12:54
  „Illetve, hogy a legkisebb támogatást kb 30 év alatt viszem haza...:(”
 • 61. gróf 2009. április 24. 12:51
  „http://www.hirado.hu/Hirek/2009/04/24/06/Allami_tizmilliok_Ficsor.aspx

  Nem is mondok semmit mellé...”
 • 60. amata 2009. április 24. 12:43
  „Kedves mindenki!
  Ilyen szerencsétlen hírrel könnyen egymásnak lehet ugrasztani az embereket.
  Mint szegény sorsú köalkalmazott(igazán a kisfizetésüek közül), megint csak azt tudom mondani, hogy a legtöbb embernek nagyon nehéz. Vessetek meg, de nyugdíj mellett még dolgozom, mert különben nem tudnám a legkisebb, kissé későn született gyerekemet taníttatni. Egyéni szoc.proléma. Nem is kívánom ezért sajnáltatni magamat. Csak hát, tudjátok, minden sors más és más.
  Azt is tudom, hogy a fiatalabb korosztály jogosan türelmetlen, dolgoznia kellene mindenkinek, saját egzisztenciát teremteni. Ha mégsem sikerül, erről nem a bölcsis nénik, óvónénik, tanárok, orvosok, mérnökök, ne adj´Isten a könyvtárosok tehetnek. Szóval nem a közalkalmazottak.
  A mindenkori vezetés felelőssége, hogy védje az állampolgárokat a teljes ellehetetlenüléstől.
  Mert lassan de biztosan megyünk tönkre anyagilag, erkölcsile,és sorolhatnám...
  amata”
 • 59. JungHeinrich 2009. április 24. 12:27
  „"...a kormány tervei végrehajtásának felügyeletére egy programirodát hoz létre..." a vizfejre meg egy holyag ,csak jo legyen mert a vantuu nem kö feeni!

  "...nem várható újabb létszámcsökkentés a közszférában, egyrészt mert az növelné a munkanélküliséget..." no akkor felesleges volt bezarni a ruhagyarakat, a kohokat, az uzemeket mert azok is növeltek a munkanelkuliseget,persze a hatalmasra es feleslegesre duzzadt közszfera nem bantja a hivatalnokokat. Akar az önkormanyzatok, akar a felsöoktatasi intezmenyek jo 40-at egyszeruen be kellene zarni,mert tljesen feleslegesek.”
 • 58. PSissy 2009. április 24. 12:00
  „Sandwich! És ugyanannyit, mint az alkalmazottak? Mert akkor oké. Rögtön szaladok kalapozni a vállalkozókért!

  Nyilvánvaló, hogy az alkalmazottak többsége a nem-produktív rétegbe tartozik, ezért eltartják őket azok, akik a pénzt effektíve megtermelik. Egyik zsebből teszi az állam a másikba, és még le is húzza mindkét oldalt.

  Amúgy ne fogd vissza magad! Jobb, ha ez jön ki, mint az orvos! :)))))”
 • 57. Giga 2009. április 24. 11:58
  „55. hozzászólás gróf 2009.04.24. 11:43

  Tudom és értem is, hogy az "osztálykülönbséget" nem lehet megmagyarázni - Istenem, ebbe most bele fognak kötni... - de aki érti, az így is érti mire értem ezt.
  Egy melósnak hiába mondom hogy szükség van ránk is, nem fogja megérteni, mert csak a fizikai munka a munka. (Saját anyám rá a példa)
  Ugyanez visszafelé már máshogy sülne el, de abban is van igazság, hogy azért mert valaki diplomás ne adj isten dr., attól iszonyat el van szállva és már nem is ez a bolygó neki a méltó hely.
  Tudomásul kell venni, hogy mindkét "osztálynak" szüksége van a másikra. De akkor meg itt bejön az a móka, hogy de bezzeg ő mennyit keres, meg "13. havi", meg ez meg az. Sajnálják tőlem a éves szinten 9xE-nyi bérkompenzációt (havi szinten 8-9E forint), mert hogy ő sem melózik 13hónapot. Én sem, viszont nem fusizok horror összegekért feketén, nem tudok ezt azt kihozni a cégtől (mindenki tudja, hogy hol lehet olcsón Pick-szalámit, húst, stb venni) amivel kiegészítem a bérem.
  Tudom, tudom demagóg vagyok...hisz csak egy Irodista vagyok.”
 • 56. Giga 2009. április 24. 11:46
  „53. hozzászólás idealista 2009.04.24. 11:40

  Igazad van! thx”
 • 55. gróf 2009. április 24. 11:43
  „És hajolj Giga a földig és nyald ki mindenki seggét, majd kérj elnézést, mert léteddel pusztítod a földet!!!
  Hagyd rá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  TANÁCSKÖZTÁRSASÁG!!!”
 • 54. Sandwitch 2009. április 24. 11:40
  „35 PSissy: Azért nem lesz elbocsájtás, mert az ő bérükből lehet adót vonni, a vállalkozókéból pedig nem.

  Ez így "kicsit" szűklátókörű megfogalmazás. (és most nagyon visszafogottan fogalmaztam)

  Szerinted a közalkalmazottak, köztisztviselők miből kapják a bérüket? Nem véletlenül abból az adóból, amit a vállalkozók befizetnek? És természetesen abból is adóznak.”
 • 53. idealista 2009. április 24. 11:40
  „Giga! Kevesebb feszültséget keltett volna a hozzászólásod, ha így szólt volna: Én tanultam, hogy jobb és esetleg könnyebb legyen, ennek ellenére nem értékén fizetik meg a munkámat, de még megtudom fizetni a fürdőszobám felújítását, amit sokallok a fizetésemhez viszonyítva. Cserébe kisebb a kockázata, hogy munkahelyem elvesztésével létbizonytalanságba kerülök.”
 • 52. Giga 2009. április 24. 11:16
  „50. hozzászólás gróf 2009.04.24. 11:10

  "És ha Giga fizetős főiskolára járt szabadidejében és azt a pénzt befektette mint a "melós" a szerszámaiba? Vajon jogosan várhat el profitot?"

  Köszönöm gróf, TELITALÁLAT, fizettem a felsőoktatásért, nem is keveset. Ja, merthogy közben melóztam, hogy ki tudjam köhögni a tandíjat, meg meg tudjunk élni.”
 • 51. Giga 2009. április 24. 11:11
  „48. hozzászólás idealista 2009.04.24. 11:03

  Nekem nem retkes a fsz-ám. A fürdőszobát meg még mindig én újítom fel, legfeljebb vele újíttatom fel. Egy bolhafingnyi különbség azért van.

  "Én tanultam, hogy jobb és esetleg könnyebb legyen" ezzel burkoltan elismered, hogy a munka könnyebbik felén vagy (hál´ istennek)akkor miért sajnálod a pénzt a melóstól?

  Nem kell a számba adni ami nem mondtam! A napi 10-12 órámmal és a szinte állandó hétvégézéssel nem hiszem, hogy a könnyebbik végét fogom meg.

  A pénzt pedig nem sajnálom, csak pont azok a melósok verik a mellüket, hogy akik a napi meló után elmennek fusizni és 3 napi munkáért elviszik a fizum 80%-át. Nem, nem sajnálom a pénzt tőlük. Legyen nekik 10x annyi minden hónapban (mert hogy melós családban nőttem fel). Csak már kezd egy kicsit uncsi lenni ez a én a melós te az szar IRODISTA.”
 • 50. gróf 2009. április 24. 11:10
  „46. hozzászólás IVY 2009.04.24. 10:59

  Szemetek, igazán felvehettek volna 1.-től :) Jó lett volna ünneppel kezdeni.

  48. hozzászólás idealista 2009.04.24. 11:03

  És ha Giga fizetős főiskolára járt szabadidejében és azt a pénzt befektette mint a "melós" a szerszámaiba? Vajon jogosan várhat el profitot?”
 • 49. Giga 2009. április 24. 11:04
  „Ezek szerint marhára belelátsz/beleláttál az irodai munkába, hogy mi folyik. És ezek alapján fenn is tartod a jogot magadnak, hogy u.e az össze létező irodára is rávetítsd.De biztosan jól tudod, hisz elvégre megmondtad, csak az dolgozik aki melós.”
 • 48. idealista 2009. április 24. 11:03
  „Giga! a "melós" meg azért tanult, hogy ne neked kelljen felújítanod a retkes fürdőszobádat.
  "Én tanultam, hogy jobb és esetleg könnyebb legyen" ezzel burkoltan elismered, hogy a munka könnyebbik felén vagy (hál´ istennek)akkor miért sajnálod a pénzt a melóstól?”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsit gyengült a forint

Az euró a szerda esti 297,5 forintról 298,5 forintra erősödött. Tovább olvasom