Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jó hír: a Tisza már apad a felső szakaszán

A Tisza a felső szakaszán, a határszelvénytől Tivadar településig már apad, miután nem volt jelentősebb csapadék a vízgyűjtő területén - közölte Bodnár Gáspár, a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szombaton.
A határon túl, Kárpátalján átlagosan 4, Erdélyben 6 milliméter csapadék hullott az elmúlt 24 órában, míg a Tisza felső hazai térségében is mindössze 5 milliméter eső esett - mondta az igazgató.

Hozzátette: Tivadartól lejjebb ugyan árad a folyó, de csak I. fokú árvízvédelmi készültségre van szükség Tiszatelek és Tokaj között.

A Krasznán szintén elsőfokú a készenlét, a folyó lassan, folyamatosan árad. A Szamos és a Túr szabolcsi részén ugyancsak emelkedő a vízszint, készenlétre azonban nincs szükség.

A Tiszába torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje a belvíz miatt magasabb, gátjai mentén továbbra is első- és másodfokú a készültség.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint az esős időjárás miatt Szabolcsban 28 ezer hektárra növekedett a belvizes terület. Már a Nyírség két körzetében is másodfokú készültséget kellett elrendelni, illetve a beregi tájegységben szintén II. fokúra emelték a készenlétet. A Tisza-Túr-Szamos-közben elsőfokú készültséget rendeltek el, így már nyolc belvízvédelmi szakaszon védekeznek a megyében.

A vízügyi igazgatóság mellett két vízgazdálkodási társulat is, valamint 19 települési önkormányzat tart I.-II. fokú belvízvédelmi készenlétet Szabolcsban.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. június 05. 17:27
    „A Sárgán még 7,3 és emelkedik legalább .5 m-t !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig 2300 embert kellett kitelepíteni az árvizek miatt

A vályogból épült házak már dőlnek össze az óriási árvíz miatt a Borsod megyei Edelényben, a város egyik részét már teljesen birtokba vette a folyó. Tovább olvasom