Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Jó hozamra számítanak

Bő egyhetes késéssel, de térségünkben is megkezdődött az aratás. A hét végén betakarított őszi árpa alapján állítható, jó átlagra számíthatnak a gazdák. A minőséggel sem lesz gond.
Szépen porzott az elmúlt napokban az őszi árpa a nagycenki Udvardi Imre kombájnja után. A csütörtökön megtartott gépszemlét követően azonnal neki is álltak a betakarításnak. A jó időt ki kell használni, mert ki tudja, meddig tart.
– Az eddig learatott területeken 40–50 tonna lett az átlag hektáronként – mondja idősebb Udvardi Imre. – A későbbiekben is hasonló hozamokkal számolunk. Az árpát teljes egészében takarmányként értékesítjük. Úgy vélem, térségünkben idén nyáron biztosan nem lesz gond a gabona eladásával.
Az aratási nagyüzem két hét múlva várható, ekkorra érnek be a korai búzafajták. A kenyérgabonáról ezért nem lehet tudni, mennyit terem majd és milyen a minősége. A gazdák mindenesetre bizakodók, azaz remélik, nem járnak úgy, mint tavaly. Akkor ugyanis a csapadékos nyár lerontotta a búza minőségét, és így áron alul voltak kénytelenek eladni.
Amíg a kombájn fordul egyet, van idő a mélyebb beszélgetésre. Mint megtudtuk, a magas üzemanyagárak és a művelési költségek miatt a gazdák éppen hogy nullára jönnek ki. A gabonán csak annyi a nyereség, amennyi uniós támogatást kapnak. Igaz, ezek a legtöbb esetben utófinanszírozásos rendszerben működnek, de ezen összegeket mindenképpen megkapják a gazdák.
Bár még csak az aratás elején tartunk, információink szerint egy tonna árpáért 21–22 ezer forintot adnak a felvásárlók. Az előzetes adatok szerint a búzáért 22–26 ezer forintot kínálnak, míg a repce ára 55 ezer forint között mozog.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom