Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Jó magyar valóság Écsen

Nem halat, hanem hálót kell adni az embernek – ezt a régi bölcsességet szívlelte meg az écsi önkormányzat, amikor a tüzelőtámogatást nem pénzben, hanem természetben kezdte el nyújtani azoknak, akik még erejük teljében vannak.
Écs a Sokoró-térség egyik legfejlettebb faluja, de a fejlettségnek természetesen az is ismérve, hogy miként tud egy település gondoskodni a rászorulókról. A község ideális helyzetéről sokat elárul, hogy 110 vállalkozó összesen 200 helybélinek ad munkát, s az önkormányzat is ötven alkalmazottal dolgoztat. Ritkán írhatunk ilyen megnyugtató számokról ezeken a hasábokon, de természetes, hogy a kétezer lelkes községben is akadnak szegények, él húsz munkanélküli, s a lakosságnak körülbelül egyharmada nyugdíjas – tudtuk meg Katona Kálmán jegyzőtől. A szociális rendszernek is köszönhető, hogy Écs három éve elnyerte az „Idősbarát önkormányzat” címet.
Ami a látványt illeti, filmbe illő magyar valóság, ahogy a kedvezményes ebéd a már nehezen mozgó idősek tányérjába kerül. A 84 éves Király Gyuri bácsi pontban fél egykor átcaplat 62 éves harmadik szomszédja, Jász Gyula kapuja elé. A két nyugdíjas magázódva köszönti egymást és mielőtt még az időjárás szóba kerülne, már meg is érkezik a kétütemű Wartburg, rajta a kiáltó „Polgárőrség” felirattal. A bűnmegelőzésre szánt autó tele van ételhordóval, kipattan a kommandós külsejű Bejczi Tamás terepszínű ruhájában, és barátságos mosollyal nyújtja át az ebédet Gyuri bácsinak. Az idősebb szomszéd és a rokkantnyugdíjas Jász Gyula elégedettek az ebéddel, Tamás mindig pontos, jól jön az önkormányzat 80 forintos kedvezménye is, de főként az, hogy az ételt ingyen szállítják házhoz. A Wartburg természetesen csak nappal szolgál szociális célokat, este már a polgárőrségé. Magáról Bejczi Tamásról is két bőrt húz le a takarékos önkormányzat: naposabb időben a zöldterületeket kell gondoznia, míg most elsősorban a 25 rászoruló ebédjéért fizetik.
Király Gyuri bácsi háza előtt találkozunk a biciklin fagyoskodó kéményseprővel, Mózer Lászlóval, akinek mostanában igen sok útja van, mivel öt községében mindenki most kéri a vizsgálatot és a tisztítást. Az écsi házaknak körülbelül harminc százalékába még nem kötötték be a gázt, de az elmúlt két-három évben megnőtt azoknak a száma is – ez a városban is így van –, ahol egyszerre használnak kandallót és konvektort. Sajnos akad, aki örül, ha csak a tüzelőre futja, s ezért tizenöten kérték az önkormányzat 3–10 ezer forint összegű támogatását, többnyire idősek, egyedülállók. Azokat ugyanis, akik még erejük teljében vannak, az önkormányzat nem hajlandó pénzzel támogatni. Gömböcz József képviselő javaslatára a község vezetése a rászorulók gondjaira bízza azokat a fákat, amelyeket egyébként is el kellene takarítani az önkormányzati területekről.
– A nyolcvankettes főút és a Pándzsa-ér közötti sávban, összesen hatszáz méter hosszan úgynevezett egészségügyi tisztítást kellene végeznie a hivatalnak, sokáig gondot jelentett például, hogy nagyobb esők után a közeli pincék megteltek vízzel – magyarázza a képviselő. – Az elvezetőárokban az aljnövényzet és a kisebb fák miatt igen lassan folyt el a csapadék. Úgy gondoltuk, nekünk is hasznos, ha nem kell fizetni a munkálatokért, akik pedig ezt vállalják, megspórolhatják a tüzelőpénzt.
A testvérpár, Gyönge Ferenc és László fönt él a dombtetőn, idén már tizenöt mázsát vihettek el. A dolog teljesen legális, magunk is halljuk, amint az önkormányzat embere instrukciókat ad, hogy az árok mellett mit lehet kivágni és mit nem. A nagyobb fák egészségesebben fejlődnek az aljnövényzet nélkül, az esővíz útja szabaddá válik, s a téli időszakban munka nélkül tengődő Gyönge Ferencnél meleg van. Talán jó példa ez másnak is – jó magyar valóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom