Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Jobb áfa-besorolást kaphatnak a kereskedelmi szálláshelyek

A kereskedelmi szálláshelyeket terhelő általános forgalmi adó (áfa) 18 százalékosra csökkentését javasolja július 1-jei bevezetéssel az Országgyűlésnek az MSZP - mondta keddi sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.
Ujhelyi István szerint ez javítaná a turizmus versenyképességét és az ágazatban dolgozó több tízezer ember helyzetét is. A turisztikai ágazat képviselőivel kötött hétfői megállapodás értelmében 10 milliárdos nagyságrendű forrás marad a szektorban - tette hozzá a szocialista politikus. A Parlament június 29-én dönt az adótörvények módosításáról.

A válságkezelő program részeként és a turizmus versenyképességének javítása érdekében a kereskedelmi szálláshelyek áfájának 18 százalékra csökkentését javasolja az MSZP az Országgyűlésnek - mondta keddi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. A parlament június 29-én dönt az adótörvények módosításáról, így az áfa mértékének változásáról is. A javaslat szerint július 1-től 20-ról 25 százalékra emelkedne az áfa, míg a tejre, tejtermékekre, kenyérre és a távhőre 18 százalékos áfakulcsot vezetne be a kormány. Ebbe a kedvezményes körbe kerülne a kereskedelmi szálláshelyeket terhelő forgalmi adó is.

A kedvezményes adó 2137 kereskedelmi szálláshely-egységet érint, ami több mint 75 ezer szobát jelent - mondta Ujhelyi István. Az MSZP alelnöke hozzátette: tavaly csaknem 20 millió éjszakát töltöttek ezeken a szálláshelyeken, amelyből csaknem bruttó 245 milliárd forint bevétele volt a szállodai és turisztikai ágazatnak.

A cafeteria-rendszerbe tartozó - mostanáig adómentes - juttatások, így például az üdülési csekk és az étkezési utalvány tervezett megadóztatásának mértékéről tovább tárgyal a kormány az érdekképviseletekkel. Döntés még nem született az ügyben - tette hozzá Ujhelyi István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik 4 magyar nagykövetség és 8 főkonzulátus

Négy nagykövetséget és 8 főkonzulátust szüntet meg Magyarország a kormány gazdasági stabilizációs intézkedéseinek keretében. Tovább olvasom