Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Jobb külföldön dolgozni?

A tengerentúlon se minden fenékig tejfel a munkavállalóknak, derül ki kanadai olvasónk leveléből.

A tengerentúlon se minden fenékig tejfel, ott sincs kolbászból a kerítés, derült ki Lakatos Tamás szerkesztőségünknek címzett, Kanadából írt leveléből. Egyre több külföldön élő, dolgozó megyénkbeli olvassa ugyanis rendszeresen a Kisalföld internetes változatát, hogy a hazai hírekről értesüljön. Felhívásunkra pedig közülük többen arra is vállalkoztak, hogy elmondják a kinti munkavállalásról szerzett tapasztalataikat.

Lakatos Tamás
„Az emberek elég rasszisták az európaiakkal szemben, különösen a közép- és kelet-európaiakkal szemben. Nagyobb pénzt csak az olajkutakon lehet megkeresni. Ha az ember a nagyvárosokról beszél, 8–10 dolláros (mintegy 1500 forint) órabéreket kínálnak és nincs sok munka. A nagyobb városokban egy egyszobás lakás legalább 600–800 (mintegy 75 ezer forint). Csak azért írom ezeket, mert szeretném, ha tudnák az emberek, hogy milyen a helyzet itt, Kanadában" – fogalmazott levelében Lakatos Tamás, aki most Tamas G. Lakatosként használja a nevét. A győri származású férfi a tengerentúlon él és január 10-i Munkakeresés Walesben című cikkünkre figyelt fel. Abban a 23 éves győri lány, Rónaszéki Kriszta osztotta meg a munkavállalásról szerzett tapasztalatait az olvasókkal, aki hazánk uniós csatlakozása után a briteknél próbált szerencsét.

Kötődés a Kisalföldhöz

A megjelenést követően többen jelezték szerkesztőségünknek, hogy kíváncsiak hasonló, személyes élményeken alapuló beszámolókra, mert gondolkodnak azon, hogy a világ másik részén vállalnak munkát, csak nem mernek nekivágni az ismeretlennek. S hogy milyen sok a bizonytalan tényező egy ilyen „országváltásban", azt Lakatos Tamás sorai is bizonyítják: „Dolgoztam magyarokkal többször is és fogalmuk sem volt, milyen itt a helyzet. Egy idegen országban kell a kalandvágy, hogy keresztülvigye az embereket a nehézségeken. És mikor az elmúlik, minden nehezen megy. Ennyi idő után elmondhatom, kevesebb pénz, sok jó barát és a család többet ér, mint az álmok kergetése. Én úgy hiszem, az emberek személyes okokból olvassák a Kisalföldet. Mert lélekben szeretnének otthon lenni, ahol nem tudták elérni vágyaikat. Lehet, hogy jobban megy a soruk külföldön, de nem tudják elfelejteni, hogy mit jelent a szülőváros."

Kanadai drágaság

Írja meg véleményét, hasonló tapasztalatait mellékletünknek levélben a Kisalföld, A Pénz Beszél, 9021 Győr, Újlak utca 4/A, e-mailben a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre vagy hívja a 96/504-455-ös telefonszámot.
Tamás, olvasva a Kisalföld Munkajogi esetek rovatát, az abban szereplő gondokat, együtt érez a magyarokkal. Annak idején azért jött el Magyarországról, mert jó szórakozást remélt az úttól. „Ahogy mondják: kalandvágy." Viszont a kanadai munkahelyi viszonyokat és fizetést se tartja jónak. „Itt rengeteg az adó. Az ember elmegy dolgozni – megvan hozzá a képesítése – mondjuk nehézgépkezelőnek Fort McMurraybe. Fizetés 5–6000 kanadai dollár havonta (mintegy 900 ezer forint). Ez szép pénz itt, de ebből lejön legalább 51 százalék kereseti adóként. Az itteni GST (General Sales Tax, nálunk forgalmi adó, azaz áfa – a szerk.) 15 százalék, amit mindenkinek kell fizetni, amikor valamit vásárolni akar." Az is kiderül leveléből, hogy a lakás ott egyszoba-, konyhahasználattal 600–700 dollár (90 ezer forint). Egyszobás lakás 1000 dollár (150 ezer forint). Kétszobás lakás 1200–1500 dollár. A többiről szerinte nem is érdemes beszélni. De azért mi megemlítjük, hogy Kanadában a mínusz 50 fokos hideget, a 40 centis havat is meg kell szokni, és valószínűleg egy időre mégis sokan helyet cserélnének a cikkünkben szereplő, most épület-karbantartással foglalkozó, régebben mozgókönyvtárosként dolgozó Tamással.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatforgalmi korlátos ADSL a Matávtól

Lapértesülések szerint februárban vezeti be a Matáv az alacsonyabb havidíjú, de adatforgalmi… Tovább olvasom