Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Jobban kontrolálja az érzelmeit az, aki beszél róla

Ha valaki megnevezi az érzéseit, képes azokat kontrollálni - derült ki amerikai vizsgálatokból, amelyek választ adnak arra is, miért működik a meditáció. Az agyról készített felvételek szerint a negatív érzések szavakba öntése megnyugtatja az agy érzelmekért felelős központját.
A pszichológusok régóta úgy vélik, hogy több hatalmuk van érzéseik felett azoknak az embereknek, akik beszélnek róluk, de nem tudták, miért van így.

A Kaliforniai Egyetem pszichológusai 30 embert vizsgáltak funkcionális mágneses rezonancia készülékkel, amely pillanatról pillanatra mutatja, mely agyterületek aktívak, illetve inaktívak.

Az önkénteseknek érzelmeket kifejező arcokat mutattak, a képek alatt pedig vagy érzéseket leíró szavak - például a mérges vagy ideges -, vagy férfi, illetve női nevek voltak olvashatók.

Amikor a résztvevők szavakat párosíthattak az arcokhoz, a tudósok azt figyelték meg, hogy az önkénteseknek az az agyterülete (ventro-lateriális prefrontális cortex) volt aktívabb, amely az érzelmi tapasztalatok szavakba öntéséért felel, az érzelmi folyamatokért felelős rész (amygdala) nyugodt maradt.

Amikor csak neveket állíthattak az arcok mellé, ez a folyamat nem működött.

"Ahhoz hasonlóan, mint amikor az ember meglátja a sárga lámpát és rálép a fékre, az érezések szavakba öntése megfékezi a heves érzelmi reakciót" - vázolta a folyamat működését a kutatást vezető Matthew Lieberman.

A kutatók egy másik kísérletben azt vizsgálták, mennyire viszonyulnak tudatosan gondolataikhoz az emberek.

A meditálók gondolataikra és érzelmeikre koncentrálnak, anélkül, hogy erősen reagálnának azokra. Sőt, éppen ellenkezőleg: felcímkézik azokat "gondolat"-ként, és hagyják, hogy odébb álljanak, elfelejtődjenek.

A tudatos és kevésbé tudatos emberek eredményeit összevetve azt tapasztalták, hogy előbbieknél aktívabb volt a ventro-lateriális prefrontális cortex, és nyugodtabb az amygdala.

A kísérlet második részét vezető David Creswell pszichológus szerint ez először ad magyarázatot a meditáció kedvező egészségi hatására, megmagyarázza, miért nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak a rendszeresen meditálók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc telep

Tovább olvasom