Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Jobbik-szocialista összetűzés az Európai Parlamentben

Göncz Kinga úgy vélte, hogy Morvai Krisztina "folytatta azt a fideszes hagyományt", hogy a magyar konfliktusok az Európai Parlament asztalára kerüljenek.
Éles szóváltás alakult ki az Európai Parlament plenáris ülésén kedd délután szocialista képviselők és a Jobbik tagjai között.

Morvai Krisztina, a Jobbik képviselője egy felszólalásában kifogásolta, hogy a szabadságjogi, rendészeti és igazságügyi EP-bizottság alelnöke az a Göncz Kinga (MSZP) lett, aki tagja volt a kormánynak a 2006-os tüntetések idején, amikor "a kormány által irányított rendőrség hatalmas erőkkel megtámadta a békés emlékezőket".

Martin Schulz, a szocialista EP-frakció vezetője elfogadhatatlannak nevezte, hogy - mint mondta - a "fasiszta Jobbik" inzultálta a volt külügyminisztert, míg Göncz Kinga visszautasította Morvai vádjait. Balczó Zoltán (Jobbik) ezt követően rágalomnak minősítette, hogy Schulz fasisztának nevezte pártját.

Morvai Krisztina sürgette, hogy Göncz Kinga, aki fogalmazása szerint "a szemkilövető kormánynak volt a tagja", mondjon le bizottsági alelnöki megbízatásáról. Jerzy Buzek EP-elnököt a Jobbik képviselője arra kérte, "harcoljon azért, hogy Magyarországon a 2006 ősze óta folyamatosan fennálló emberi jogi krízishelyzet megszűnjön".

Reagálásában Schulz emlékeztetett arra, hogy a volt külügyminiszter egyebek között Magyarország és a szomszédos országok kapcsolatainak javítására törekedett. Visszautasította "a neofasiszta párt képviselőjének sértegető megjegyzéseit".

Göncz Kinga kijelentette, hogy ha a demokrácia nem működne Magyarországon, akkor Morvai Krisztina sem mondhatta volna el felszólalását. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a vita az EP-ben nem fog folytatódni.

A volt külügyminiszter elmondta, hogy a rendőrséggel kapcsolatos problémákat annak idején független bizottság vizsgálta ki.

Beszélt emellett arról is, hogy a Jobbik létrehozott egy félkatonai alakulatot, és "azon keresztül félemlítik meg a társadalom csendes többségét, kisebbségieket, melegeket, romákat, zsidókat". Magyarországon ez a párt "rasszista, homofób, cigányellenes, xenofób demagógiával kampányolt, Magyarországot az Európai Unió gyarmataként tüntette fel rendszeresen" - fogalmazott a szocialista képviselő.

Göncz Kinga a történtek után az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Morvai Krisztina "folytatta azt a fideszes hagyományt", hogy a magyar konfliktusok az Európai Parlament asztalára kerüljenek.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a továbbiakban "nem erről fog szólni az Európai Parlament".

Hozzátette, hogy ő sokkal fontosabb dolgokra szeretne koncentrálni, elsősorban azokra az EP-feladatokra, amelyek a delegáción belüli munkamegosztás jegyében várnak.

Göncz Kinga azt is kiemelte: nem véletlen, hogy a Jobbik tagjai a függetlenek között ülnek, hiszen "Európában senki nem vállal közösséget ilyen szélsőséges pártokkal".

Morvai Krisztina közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben egyebek között azt írta: "Az ülés lezárását követően Göncz Kinga azonnal az elnökhöz ment, és magyarázgatásba kezdett arról, hogy én egy neofasiszta pártot képviselek és a 2006. őszi események is a neofasiszták lelkén száradnak. Mivel ez a fülem hallatára történt, kénytelen voltam rámutatni, hogy ez teljes hazugság..."

Balczó Zoltán a plenáris ülésen elsősorban Schulz hozzászólására kívánt reagálni. Azt kérdezte a frakcióvezetőtől, "honnan veszi a bátorságot, hogy párttársa rágalmai alapján itt, ebben a körben fasisztának nevez egy pártot csak azért, mert nem ért egyet azzal, ami az unió fő áramlata". "Erre a pártra Magyarországon 430 ezer ember szavazott, ön 430 ezer embert minősít fasisztának" - tette hozzá Balczó.

Olvasóink írták

119 hozzászólás
 • 119. grossborn 2009. október 07. 11:58
  „hát igen, ök megmutatták... gyönyörüen leszerepeltek a parlamantben, még a fi.desznél is rosszabbak... és ezek képviselik (?) a magyarokat az EP-ben, meg ök kerülnek legközelebb hatalomra? jaj, akkor a parlament már kész óvoda lesz, az ilyen emberek nemhogy a parlamentben ne beszéljenek, még a kocsmából is kizavarjuk öket ha elkezdik fújni a nyilas, szemellenzös demgógiájukat. semmivel sem jobbak a komcsiknál meg a többi féregnél akik a parlamantban üldögélnek, odavalók ök is... <moderálva..>”
 • 118. pinkfloyd60 2009. október 05. 20:26
  „Nyirják a büdös komcsikat!”
 • 117. egypintsor 2009. október 05. 17:39
  „Nem esett az alma messze a fajatol. Oreg Goncz egy szemet tegla volt a sitten,a lanya meg egy szemet,mocskos komcsi”
 • 116. turulvedo 2009. szeptember 16. 19:32
  „arrol nem is beszélve hogy bajnai támogatta barroso jelölését,de a 4 szoci képviselö nem!! hogy is van ez?”
 • 115. turulvedo 2009. szeptember 16. 13:33
  „kinga mint tefus :D nagyon LOL”
 • 114. turulvedo 2009. szeptember 16. 13:30
  „ivy egyetértek ;-)”
 • 113. turulvedo 2009. szeptember 16. 13:30
  „az interenten talaltam:
  "Ennyit tud a Horthy-korszak zsidó nagypolgárainak teniszpartyjain labdaszedőként, meg tefusként, (Te fuss ide, meg oda) funkcionáló, később az oroszokhoz átálló, embereit cserben hagyó gyáva, patkány börtönspicli hazaáruló leánykája, akit még a kajmán is sírva enne meg."”
 • 112. FeketeVipera 2009. szeptember 16. 13:00
  „szerintetek bármelyik is megérdemli a pár ezer eurós uniós fizetését? Brávó, megint rugtunk 1-2 rögöt a varieté sírjára. Köszönjük Kinga, köszönjük Krisztina, mindketten művészek vagytok, büszke vagyok rátok!”
 • 111. IVY 2009. szeptember 16. 12:43
  „Kinga, a kócos csak FOGJA BE!
  Tehetségtelen senki!”
 • 110. tejfelesszájú 2009. szeptember 16. 12:33
  „Hajrá Jobbik!”
 • 109. nanemaaa 2009. szeptember 16. 12:30
  „Az rendben van, hogy itthon cirkuszt csinálunk a parlamentben és úgy általában mindenhol, de hogy egy nemzetközi parlamenntel is megpróbálunk lezülleszteni az már kissé arcpirító.
  Vannak világhírű bohócaink, artistáink, a nemzetközi porondot és a cirkuszt hagyjuk meg a hozzáértőknek.”
 • 108. mfos 2009. szeptember 16. 12:14
  „97: igazat adok neked. Mondjuk azért az valóban rossz, hogy olyn az alelnök, aki nem szólt semmit a rendőri túlkapások miatt, ill. ezek a "nem szólások" az egész mszpre jellemzőek: nyomják a sódert, hogy hát őket is zavarja ez meg az, de persze aztán mégis megszavazzák, nocsak nocsak... és mindezeket (meg az EP képviselő jelöléseket) és 25%-os támogatottság ellenére meg tudják csinálni. Fontos kint az összefogás, de nem csak a Morvaiék részéről nincs meg ez: a neofasisztázó gönczék (én az ő nevét is kisbetűvel írom, utánad szabadon) sem erősítik az összhangot.”
 • 107. turulvedo 2009. szeptember 16. 12:14
  „Posta Imrenek volt egy /több is/ jo gondoalta: szerinte azert raknak melegeket vezetö poziciokba,mert könnyen zsarolhatoak. nagy igazságnak tünik.”
 • 106. turulvedo 2009. szeptember 16. 12:11
  „Morvai dolgozik,amit megigért a választoinak azt csinalja! nem ugy ,mint az mszpsek! vedd csak elö szili mit igért?gyurcsány teri mit igert?és mennyi valosult meg belöle? semmi ! ( o )”
 • 105. turulvedo 2009. szeptember 16. 12:09
  „102,sajat árnyékodon kellene tullépned! én még életemben nem voltam tüntetetésen /nem pesti vagyok/ nem értem miért általánositasz? vagyis értem én,neked ezt a süket dumát kell nyomnod. csak már senki se vevö rá!majd a választásokon meglátod!”
 • 104. achilleus 2009. szeptember 16. 11:37
  „102. hozzászólás harcsabajusz 2009.09.16. 10:47
  "Az angolul tudást miért emlegeted? Az ma már ovis követelmény... "
  Valóban? Ovis??
  http://www.youtube.com/watch?v=5Dp68Af86tU
  http://www.youtube.com/watch?v=wrTn2bbFDhs&feature=related”
 • 103. comet 2009. szeptember 16. 11:36
  „89 leborulhatsz az EP-d előtt, én inkább azok közt maradok akik szerint túl sok a léhűtő a soraikban, és az EP egyenlőre sz.rt se ér. Nem biztos hogy mi vagyunk kevesebben.”
 • 102. harcsabajusz 2009. szeptember 16. 10:47
  „Hello!
  turulvedo!
  Kivételesen válaszolok.
  Én is olvastam hogy Morvainak van diplomája. Annál szomorúbb hogy nem éri fel ésszel milyen kárt okoz az ilyen hülyeségekkel. Az angolul tudást miért emlegeted? Az ma már ovis követelmény...
  Lehet hogy neked a tüntetés meg hözöngés szimpatikusabb mint a lobbizás és szakértöi munka, de biztos hogy eredményre csak az utóbbi vezet - ha vezet. Nem az a dolga egy EP képviselönek hogy tüntessen, hanem hogy dolgozzon! Amúgy én szivesebben látok egy magyar alelnököt abban a bizottságban mint egy románt vagy szlovákot (ha nem Göncz kapja a helyet, valószinüleg egy másik keleteurópait keresnek helyettte...). Túl kéne lépni a demagógián és az ország érdekében csinálni is valamit.”
 • 101. Lutetia 2009. szeptember 16. 10:44
  „Egyetértek harcsabajusszal. Sajnos, a hülyeség ellen a több diploma és a jó angoltudás sem véd meg.”
 • 100. turulvedo 2009. szeptember 16. 10:31
  „harcsa gönczova külügyminiszterként se csinált semmit,most se fog!lasd el se ment a szlovák nyelvtörvény ellen tüntetni!pedig ott volt a városban! miröl is hablatyolsz itt akkor?”
119 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októbertől munkába állhatnak a településőrök

A közbiztonság megerősítését szolgáló kormányzati programot és az alkalmazni kívánt eszközöket… Tovább olvasom