Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Jobbik: a kormány hosszú távon mondjon le internetadóról

Farkas Gergely dilettánsnak minősítette a javaslatot. Az MSZP költségvetési értelemben indokolatlannak tartja az internetadót.
Farkas Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese és ifjúsági tagozatának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján dilettánsnak, irreálisnak és múltba nézőnek minősítette a javaslatot és azt kérte: a kormány hosszú távon mondjon le róla.

Azt mondta: azon logika mentén, hogy a kommunikációban az internet is teret nyert, a személyes beszélgetéseket is meg lehet adóztatni. Az internetalapú telefonálás megnövekedését pedig annak tulajdonította, hogy sokan elhagyták az országot.

A jobbikos politikus kettős adóztatásnak minősítette, hogy az adó a fel- és letöltésre is vonatkozna, azaz két felhasználót is fizetésre köteleznének ugyanazon folyamat miatt. A negatív hatások között említette azt is, hogy megszűnne az - egyre több helyen bevezetett - ingyenes wifi, mert a felhasználók itt végeznék a magas adatforgalommal járó tevékenységeiket, s ezt a szolgáltatást nyújtó helyek, például művelődési házak nem tudnák finanszírozni.

Farkas Gergely szerint a javaslat nem ad választ arra sem, hogy internetes vírus által okozott magas adatforgalom esetén kinek kellene rendeznie az adót. Egy gépfeltörés akár több 100 ezer forint adatforgalmi kárt okozhat - tette hozzá.

Bírálta azt is, hogy eredetileg a szolgáltatók adóztatásáról volt szó, míg most a felhasználásra vonatkoztatják a kötelezettséget.

A frakcióvezető-helyettes irreálisnak nevezte az adó mértékét, jelezve, hogy a kormány a rezsicsökkentést többszörösen visszavenné, s a szolgáltatók is a felhasználókra hárítanák a forgalommérés, az auditálás költségeit.

Farkas Gergely kitért arra is, hogy az internetadó bevezetésével munkahelyek 10 ezrei szűnnének meg a support vállalatoknál, szerverparkot üzemeltetőknél, s Magyarország gazdasági versenyhátrányba kerülne más országokkal szemben. Emellett egyfajta cenzúraként is hivatkozott az adóra, utalva arra, hogy egyre többen az interneten keresztül tájékozódnak, így az ő lehetőségeik korlátozódnának.

Azt is hangoztatta: a korszerűtlen intézkedés helyett inkább támogatni kellene a távoktatást, távmunkát és az elektronikus közigazgatást, és minél több embernek biztosítani az alapszintű internet hozzáférést.

Egyúttal köpönyegforgatásnak tartotta, hogy 2008-ban a fideszes Nyitrai Zsolt ellenzéki politikusként hasonló tervek ellen emelt szót és a digitális szakadék mélyülésétől tartott. Farkas Gergely szerint az akkori indokok ma is helytállók.

Az MSZP költségvetési értelemben indokolatlannak tartja az internetadót, szakmailag pedig elhibázottnak, ezért a párt szerint minden eszközzel fel kell lépni ellene. Közleményükben azt írták: az internetadó súlyos csapást mérne az esélyegyenlőségre, a független sajtó maradékára és Magyarország modernizációjára egyaránt.

Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője írásbeli kérdést nyújtott be szerdán az Európai Bizottsághoz. A politikus - aki az Európai Internet Alapítvány vezetőségének is tagja - arra vár választ, hogy a tervezett adóteher megfelel-e az uniós alapértékeknek, így például az információhoz való szabad hozzáférés elvének.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy nincs szükség megszorításokra, elviselhetetlen mértékű adót jelent be az internethasználatra. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő és Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szóvivője közleményében azt írta: a kormány valódi célja, hogy emberek tömegei számára tegye megfizethetetlenné azt a információforrást, amelyet nem képes teljes mértékben befolyásolni.

Az Együtt-PM szövetség is elfogadhatatlannak tartja a netes adatforgalom megadóztatást. Az ellenzéki pártszövetség szerint a kormány "a brutális új teher bejelentésével a beutazási botrányról igyekszik elterelni a figyelmet".

A DK felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az internetadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, mert az mind a társadalmi fejlődéssel, mint az ország gazdasági érdekeivel szembemegy. Kakuk György, a párt elnökségének tagja szerint a javaslat elfogadása a digitális kőkorszakba vetné vissza az országot.

A Liga Szakszervezetek szintén tiltakozását fejezte ki, mert csak tovább mélyülne a szakadék a társadalom gazdagabb és szegényebb rétegei között, továbbá ellentétes az adó a demokratikus alapnormának számító szabad információmegosztás és -elérés elvével.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint súlyosan veszélyezteti a köznevelés egész rendszerének a működését, korlátozza az információs szabadságot, a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való jogot a tervezett adó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyhártyagyulladás Szentgotthárdon: nem számítanak újabb megbetegedésekre

Szombaton egy óvodás kislány agyhártyagyulladás miatt meghalt a Vas megyei településen. Tovább olvasom