Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Jobbik: a multik legyőzték a kormányt

A Jobbik szerint a népegészségügyi termékadó kapcsán a McDonaldís és a multik legyőzték a kormányt, a beterjesztett javaslat költségvetési behajtócsomaggá silányult, és nagy hibája, hogy a tiltások mellett nem nyújt alternatívát annak érdekében, hogy az emberek egészséges magyar élelmiszerekhez juthassanak.
Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a beterjesztett indítvány és az annak várható tartalmáról korábban kiszivárgott részletek között "ég és föld a különbség", hamburgeradóról már nem, legfeljebb chipsadóról beszélhetünk, ami annak bizonyítéka, hogy a multik és a McDonaldís legyőzték a kormányt, illetve annak eredeti elképzeléseit.

A multinacionális érdekek kiherélték a kormányzat előterjesztését, egy olyan költségvetési behajtócsomag maradt előttünk, amelynek szaldója mínuszos is lehet, annak ellenére, hogy a termékadóból éves szinten 20 milliárd forintos bevételre számítanak - értékelte az ellenzéki politikus, aki szerint a javaslat nyomán magyar munkahelyek, márkák mehetnek tönkre.

Z. Kárpát Dániel szerint az adó szankciók nélkül áthárítható lesz a fogyasztóra. Bírálta, hogy amíg például a Coca-Colát gyártó dunaharaszti üzemnél adófizetési kötelezettség keletkezik majd, az itt gyártott üdítőt megvásároló multinacionális láncoknál nem, pedig szerinte ezek nagyban felelősek az egészségtelen élelmiszerek terjesztésében.

A Jobbik monitoringrendszert vezetne be az áremelések nyomon követésére, az esetleges extraprofit kiszűrésére - mondta Z. Kárpát Dániel, aki külön problémának látja, hogy a kabinet tilt, de nem ajánl alternatívát: bünteti az egészségtelen élelmiszereket, de nem ad lehetőséget azokra a megoldásokra, amelyek révén az emberek egészséges, magyar élelmiszerhez juthatnának gyorséttermekben, vagy akár az iskolai büfékben.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2011. június 30. 17:00
  „Micsinájjak fijúk? Köll a péndzetek nagyon! /I. (Nagy) Viktor, a Felcsútok Géniusza/”
 • 3. Írástudatlan 2011. június 30. 10:12
  „Ez nem más mint búrkolt élelmiszer áremelés!Csak az nem látja aki nem akarja!”
 • 2. papsajt 2011. június 29. 21:36
  „a hamburger adót is az emberek lehúzására használják majd, de pont a hamburgerre nem vonatkozik majd.”
 • 1. deszkás 2011. június 29. 13:16
  „És ezt egy kévizselő mondja.Hogy hogyan működik halvány .ingja sincs. Pl:kik a beszállitók és honnan? Meglepődne mint a Szegedi T.ban "eltűnt" uborkáról.Talán ha venne a fáradságot és megnézné (mert ki ha ő nem mert megvan a jogositványa)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT Fesztivál - Tízezernél többen a

Tízezernél többen érkeztek a soproni VOLT Fesztivál keddi, "nulladik" napjára - tudta meg az MTI… Tovább olvasom