Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Jobbik: Botrányos a Fidesz választásitörvény-javaslata

A Jobbik botrányosnak tartja a Fidesz által beterjesztett választásitörvény-javaslatot, amely az ellenzéki párt szerint tovább növeli a rendszer aránytalanságát és az egypártrendszer irányába mutat.
Dúró Dóra parlamenti képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a Lázár János fideszes frakcióvezető által jegyzett előterjesztés szerint olyan szavazatok is beszámítódnak majd az országos lista szavazataiba az országgyűlési választás során, amelyek az egyéni választókerületben mandátumot eredményeztek.

Az indítvány értelmében nemcsak a mandátumot nem szerző jelöltre leadott voksok számítanának töredékszavazatnak, hanem a győztes pártja is kapna, mégpedig az első és a második helyezett szavazatszáma közötti különbségnek megfelelő mennyiségűt.

Dúró Dóra azt is elképesztőnek tartotta, hogy egy párt határozza meg a választókerületi határokat, mert szerinte ez a kormány feladata. "A Fidesz még a látszatra sem ad" - mondta.

A képviselő szintén bírálta az ajánlószelvény rendszerének megtartását, amelyek gyűjtését az elmúlt választások alkalmával is számos botrány kísért.

Az ellenzéki párt támogatja ugyanakkor azt, hogy szavazati jogot kapnak a határon túl élő magyar állampolgárok és azt is, hogy a jelenlegi kétfordulós országgyűlési választást egyfordulós váltaná fel.

Lázár János előterjesztése értelmében a parlament 199 tagú lenne, a nemzetiségek kedvezményesen juthatnának mandátumhoz, a határon túli magyarok pedig egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnának. A területi listák megszűnnének, így töredékszavazatok csak az egyéni választókerületekben képződhetnének, s azokat hozzáadnák a párt listás szavazatainak számához.

Olvasóink írták

 • 5. spiler 2011. november 22. 07:52
  „képviselők tegyetek ellene,köztetek is van jopgász.....”
 • 4. X_Y 2011. november 22. 05:38
  „3. N.P.

  Ez most majd módosítva:

  1. Ki a példaképe?
  2. Mi az hogy nem Orbán Viktor??? Puff egy pofon... Na ugye!”
 • 3. qrumpli 2011. november 22. 03:07
  „Szavazz a népfrontra!!!!!!!
  Bocsi humtam egy picit történt valami változás?”
 • 2. N.P. 2011. november 21. 20:45
  „9349779

  Nekem meg a régi szovjet kérdőív kérdései jutottak eszembe:
  1. Ki a példaképe?
  2. Miért éppen Lenin?”
 • 1. spiler 2011. november 21. 18:37
  „a hatalmat meg kell tartani,mert ha buknak akkor a törvény már RÁJUK IS VONATKOZNI FOG.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A plázastop a végső csapás az építőiparra

Négy szakmai szervezet aggasztónak tartja a "plázastopot" magában foglaló törvényjavaslatot, mivel az szerintük veszélyt hordoz a gazdaság növekedésére és a foglalkoztatásra nézve. Tovább olvasom