Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Jobbik: káosz és anarchia szabadulhat el a választási eljárás újabb megváltoztatásával

A javaslat az országos listát nem állító szervezetek és jelöltek esetében megszüntetné azt a korlátozást, hogy csak a közmédiában tehetnek közzé politikai hirdetést.
A Jobbik szerint ha az Országgyűlés elfogadja a választási eljárási törvény módosításához az alkotmányügyi bizottság által csütörtökön benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványt, akkor azzal "káosz és anarchia" szabadulhat el a választások napján. Erről Staudt Gábor, a bizottság jobbikos tagja beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

A javaslat az országos listát nem állító szervezetek és jelöltek esetében megszüntetné azt a korlátozást, hogy csak a közmédiában tehetnek közzé politikai hirdetést. A szövegben azt rögzítik, hogy "a médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet állító jelölő szervezetek és független jelöltek politikai reklámjait". Az indítvány törölné azt a rendelkezést, hogy a szavazást megelőző 48 órában közszolgálati médiaszolgáltató politikai reklámot nem tehet közzé, valamint azt is, hogy a kampányidőszak utolsó hat napján választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredménye nem hozható nyilvánosságra

Staudt Gábor szerint mivel a kereskedelmi médiumok pénzt nem fogadhatnak el a hirdetésekért, ingyenesen pedig nem fognak teret biztosítani a hirdetéseknek, így az "egyenlő feltételek" valószínűleg azt jelentik majd, hogy senkinek sem nyújtanak lehetőséget a kereskedelmi csatornák és rádiók hirdetésre.

A közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban javasolt változtatások a Jobbik szerint felháborítóak, hiszen azok alapján például egy délelőtt nyilvánosságra hozott exitpoll-kutatás adatait felhasználva néhány órával később akár már médiahirdetésben is buzdíthatnak szavazásra a pártok.
Staudt Gábor úgy véli: a Fidesz érvelése, miszerint eddig sok kampánycsendsértés történt, ezért lényegében megszüntetik a kampánycsend intézményét, ahhoz hasonlít, mintha a Btk.-ból törölnék az emberölés büntettet és így bár jogilag nem történne több gyilkosság, de a helyzet még rosszabb lenne.

Az ellenzéki párt szerint "kaotikus, átláthatatlan helyzet" alakulhat ki a módosítás elfogadása esetén, amelynek pontos következményeit csak megbecsülni lehet. Mindenesetre a Jobbik szerint a változtatások a Fidesznek kedveznek, mert a kormánypártoknak van a "legteljesebb túlsúlya az anyagi források terén".

A Jobbik a javaslat visszavonását sürgeti.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. március 22. 18:40
    „Szó-szó nem kellene már a <moderálva> tovább piszkálni... Staudt G. ne legyen naiv: ugyanis van az a politikai haszon (nem kp !) amiért egyes <moderálva>csatornák igenis közvetítenének politikai reklámot - ál és rémhíreket...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az amerikai politikai elit nem egységes a Magyarországot érő kritikákban

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint az amerikai politikai elit nem támogatja… Tovább olvasom