Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Jobbik: nem a kriminalizálás a megoldás a hajléktalanok ügyében

Az utcán lakó embereknél szükség lenne valamilyen jellegű kényszerintézkedésre, hogy szakszerű segítségnyújtásban részesüljenek.
A Jobbik szerint nem a kriminalizálás a megoldás a hajléktalanság problémájára, az utcán lakó, segítségre szoruló embereknél azonban szükség lenne valamilyen jellegű kényszerintézkedésre, hogy szakszerű segítségnyújtásban részesüljenek.

Vágó Sebestyén, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében arra regált, hogy Tarlós István főpolgármester a napokban aluljárószemlére hívta az ombudsmant. Azt írta, valóban alaptörvény-ellenes és nem is elfogadható megoldás egy szociális helyzet általános érvényű kriminalizálása, felelőssé a problémáért az elmúlt húsz év kormányai tehetők.

Szerinte a fedél nélkülieket nagyjából két nagy csoportra lehet osztani: azokra az emberekre, akik a szociális és gazdasági kormányzás következtében nehéz helyzetbe kerültek, akiknél egyértelműen önerejükből vagy megfelelő utcai szociális munka segítségével ez az állapot ténylegesen átmeneti, és akik a körülményekhez képest az alapvető emberi normákat betartják, ügyelnek a higiéniára és jelenlétükkel legtöbbször visszatetszést sem keltenek az emberekben.

A másik kategória az "utcalakók" csoportja, akik ténylegesen erre az életformára szocializálódtak, és ennek következtében inkább nevezhetők segítségre szoruló beteg embereknek, mint az általános segítő eszközökkel támogatható rászorulóknak - folytatta Vágós Sebestyén, aki szerint az ő esetükben valamilyen jellegű kényszerintézkedés szükséges lenne. Számukra az alacsony küszöbű szállásoknál egy még alacsonyabb küszöbű szálláshelyet kellene létrehozni (például elhagyott MÁV-épületekben, laktanyákban), ahol megfelelő egészségügyi, szociális szakemberek segítségével talán esélyük lehetne a gyógyulásra - véli. Megjegyezte, ezen intézmények igénybevétele nem szabad választás lehetősége lenne, de mégis szakszerű segítségnyújtásban részesülnének, és nem a rendvédelmi szervek "gondoskodnának" róluk.

Olvasóink írták

  • 1. tucat 2013. január 07. 16:03
    „A cím olvastán már-már azt hittem, a-mollba hajlik a hajdani extrém-magyar, keresztes-sámándobos, jobb szélről harsogó, g-dúr nóta, de nem így van. Úgy van, hogy kényszer, ami nem diszkriminatív. Még tán lehetne is fontolgatni, ha a nyitott, befogadó társadalom felé vezető egyirányú utcába torkollna ez, a féltve szerető, gyengéd kényszer... :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a büntetőper a Sukoró-ügyben

A vádirat ismertetésével hétfőn megkezdődött a büntetőper a sukorói telekcsere ügyében a Szolnoki… Tovább olvasom