Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Jobbik: Orbán ne kampányoljon Délvidéken!

A kormányfő a közelgő szerbiai választásokkal kapcsolatban nyílt politikai állásfoglalást tett az 5 délvidéki magyar párt egyike mellett.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom megdöbbenéssel értesült arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelgő szerbiai választásokkal kapcsolatban nyílt politikai állásfoglalást tett az öt délvidéki magyar párt egyike mellett - közölte az ellenzéki párt szombaton.

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke közleményében arra reagált, hogy Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete a Danas című szerb napilapnak korábban azt nyilatkozta, a magyar kormányfő támogatni fogja a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) a szerbiai parlamenti választásokon, és áprilisban személyesen is részt vesz a VMSZ választási kampányában.

"A Jobbik felhívja Orbán Viktor figyelmét, hogy a Fidesz elnökeként ugyan jogában áll bármelyik külhoni magyar szervezetet pártja támogatásáról biztosítani, kormányfőként azonban nem teheti meg, hogy állásfoglalásával megossza a délvidéki magyarságot" - áll az ellenzéki párt közleményében.

A Jobbik álláspontja szerint a miniszterelnök ezzel azt üzeni, hogy Magyarország számára csak egy délvidéki politikai erő létezik.

Emlékeztetnek, hogy a másik négy erő Magyar Fordulat néven koalíciót hozott létre. Az ellenzéki párt szerint a VMSZ a magyarság önrendelkezési törekvéseit csak szavak szintjén támogatja, és fennállásának tizenhét éve alatt vajmi keveset tett ennek megvalósítása érdekében.

A Jobbik szerint a miniszterelnöknek sokkal inkább az volna a dolga, hogy minden lehetséges fórumon fellépjen, és minden eszközzel küzdjön a szerbiai csaknem háromszázezres magyarság jogainak biztosításáért; a szerb EU-csatlakozást is fel kellene ennek érdekében használnia.

Orbán Viktor március 5-én Budapesten találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével. A miniszterelnök szóvivőjének akkor tájékoztatása szerint a tárgyalófelek leszögezték, "a megkezdett nemzeti és közösségi építkezés továbbvitelének záloga, így megkérdőjelezhetetlen nemzeti érdek, hogy a vajdasági magyar közösség - a Vajdasági Magyar Szövetség által - továbbra is megkerülhetetlen politikai erő legyen a szerbiai politizálás minden szintjén". A magyar miniszterelnök egyúttal elfogadta Pásztor István meghívását, hogy személyesen vegyen részt a VMSZ kampányában, így előreláthatólag április végén ellátogat a Vajdaságba.

Olvasóink írták

 • 6. deszkás 2012. március 10. 20:57
  „Csak kemményen vörrös kuttya.”
 • 5. Mozimasiniszta 2012. március 10. 19:48
  „1-es nézz ki a fejedből !”
 • 4. kontrapista 2012. március 10. 19:45
  „A Magyar (fel)Fordulatot négy magyar törpeárt alakította, amelyeknek szavazóbázisuk igen alacsony, vezetőikben pedig egy a közös : a Vajdasági Magyarok Szövetségében ellenséget látnak, tehát "ellenségem ellensége a társam" tartalommal kötöttek egyeséget.
  Névszerint a négy törprpárt nevei és vezetői:
  1.Magyar Polgári Szövetség - elnöke Rácz Szabó László ( a zentai Községi Képviselő Testület elnöke, volt VMSz alelnöke )
  2.Vajdasági Magyar Demokrata Közösség - elnöke Csonka Áron ( az adai Képviselő Testület alelnöke, anyanyelve szerb)
  3.Vajdasági Magyar Demokrata Párt - elnöke Ágoston András ( volt Titóista tartományi szakszervezeti vezető )
  4.Magyar Remény Mozgalom - elnöke László Bálint (szegedi egyetemista, HVISz aktívista, Jobbikos klón)
  A felsorolt pártoknak van még egy közös tulajdonságuk : az MSZP -t mindenekfelett útálják, így akarnak a Fidesz közelébe kerülni, ami eddig még nem sikerült.”
 • 3. deszkás 2012. március 10. 18:29
  „??? Ha nem hízelgő törölve?”
 • 2. deszkás 2012. március 10. 18:09
  „Akkor ezután itt is köpnek ránk. Nem rá.”
 • 1. újratöltve 2012. március 10. 16:15
  „Még szép hogy kampányol! Ő osztotta meg a magyarságot ott is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerencsi cukorgyártásra emlékeztek

A cukorrépa belföldi termőterülete a gyár bezárását követően mintegy 25 ezer hektárról felére… Tovább olvasom