Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Jobbik: petíció-tervezet készült a devizahitelesek megmentéséért

Közös petíció-tervezetet dolgoztak ki a Jobbik szervezésében pénteken a fővárosban a devizahitelesek megmentéséért szervezett fórum résztvevői.
Z. Kárpát Dániel a párt országgyűlési képviselője elmondta: a dokumentumban rögzítették a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását, a károsultak kártérítését. Azokat kártalanítanák, akiknek az indokoltnál többet kellett önhibájukon kívül fizetniük.

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítását is szorgalmazzák. Mindazok számára, akik a bíróság előtt szeretnének érvényt szerezni igazuknak, soronkívüliséget biztosítanának és illetékmentességet követelnek.

Kitért arra is, hogy javaslatként merült fel, hogy a tartozás mértéke ne lehessen nagyságrendekkel magasabb, mint a zálogtárgy vagy az ingatlan értéke, azaz szüntessék meg a tartozások mesterséges "duzzasztását". A végtörlesztés lehetősége mellett résztörlesztést is szorgalmaznak, hogy jövőbeni törlesztőrészleteik csökkenhessenek - folytatta a képviselő. A szabadfelhasználású hitelek "áldozatairól" is gondoskodnának, és a fogyasztási termékekre felvett hiteleket se lehetne elképzeléseik szerint devizaelszámolású hitelekhez kötni. Emellett a teljes végrehajtási rendszer állami monopóliummá tételét is megfogalmazták a civilek, hogy a végrehajtói visszaélések megszűnjenek.

Később fenti a pontokat a civilek kérései alapján bővíthetik, és ezeket a Jobbik képviselni fogja a parlamentben - jelezte, hozzátéve: az egyeztetéseket folytatják.

Vona Gábor pártelnök kiemelte: ezek az emberek nem segítséget és segélyt kérnek, hanem a törvények betartását és igazságot követelnek.

Hozzátette: a megbeszélésen a civil társadalom széles köre képviseltette magát, ugyanakkor meghívásukat egyetlen parlamenti párt, a kormány és a bankszövetség sem fogadta el. Ezzel azt üzenték, hogy ez a kérdés őket a továbbiakban nem érdekli - mondta. Ha az MSZP kezdeményezte volna az egyeztetést ők ott vannak, ha a Fidesz vagy a bankszövetség kezdeményezte volna, akkor is elmentek volna - jelezte.

Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület elnöke azt mondta: sérelmezik, hogy az állam, a bankszövetség, és a többi párt részéről senki nem vett részt a megbeszélésen.

Tatár József, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője kiemelte: húsz civil szervezetet tömörítenek, amelyek a banki és a követeléskezelők visszaéléseivel, és "a lakásmaffia dolgaival" foglalkoznak. Úgy látszik, ez a nemzetstratégiai kérdés nem érdekli a parlamenti pártok többségét - jegyezte meg, majd hozzátette: ugyanakkor az érintettek nincsenek egyedül, a civil szervezetek meg fogják védeni őket.

Balogh Béla, a Koppány Csoport vezetője azt mondta: továbbra is ott lesznek minden családnál, akik hívják őket, és akár a testi épségük kockáztatásával is megvédik az embereket.

Olvasóink írták

  • 3. igazságkereső 2013. május 14. 17:05
    „...és ha még el is olvasnák Dr.Pásztor Pál ügyvéd tanulmányát -"Nagy átverés volt a frankhitelezés" ,Magyar Nemzet 2011. augusztus 11.-i, csütörtöki száma, továbbá Dr.Tóth Emese bankszakjogász, nemzetközi pénzügyi tanácsadó írását a Heti Válasz 16.számában (2013. április 18.), akkor a többi ötven-hatvan szakértők által megjelentetett tanulmánnyal együtt, mindenki meg is tudhatja, hogy a magyarországi bankok által adott hitelek hírből sem látták az alpesi devizát!”
  • 2. StencilAtya 2013. április 27. 03:40
    „ez a választói akarat. csak a fidesz!!!”
  • 1. igazságkereső 2013. április 26. 16:40
    „Már minden politikai párt megnyilvánult a "devizahitelesek" súlyos gondjairól,de sajnos a legilletékesebbek hallgatnak, de azt nagyon! Réges-régen bebizonyosodott, hogy a "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi devizát, az is bebizonyosodott, hogy a bankok törvényt sértettek, de miért is kellett a bankoknak a felvett hitelhez -forintban folyósított és forintban is törlesztett!! - képest megtöbbszörözni és véget nem érően felduzzasztani a tőkerészt, továbbá miért kellett megduplázni a havi törlesztőrészletet egyoldalú - a bankok részéről tisztességtelenül! - szerződésmódosítással?!!Ha ezt a módszert egy nyugat-európai pénzintézetnél találják ki a bankárok, azonnal repült volna a bankvezér, mert az egyoldalú szerződésmódosítás Nyugat-Európában ismeretlen fogalom! Ez csak egy balkáni országban fordulhatott elő, minden jogkövetkezmény nélkül a bankok oldalán! Persze, van az a pénz, amelyért......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog Zoltán átadta a Jó tanuló - jó sportoló díjakat

Az intellektuális és a sportteljesítmények egymást erősítik, nagyon jó indulást jelent ez az… Tovább olvasom