Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Jobbik: pótolja a kormány az ELTE gyakorlóiskolájához szükséges pénzt!

Az Orbán-kormány csökkentette a felsőoktatási intézmények állami támogatását, és ez hat a közoktatásra, a pedagógusképzésre is.
A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy pótolja az elvett összeget, és akadályozza meg, hogy egy színvonalas képzést nyújtó intézmény megszűnjön csak azért, mert elveszik tőlük a pénzt - közölte Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton az MTI-vel.

Az Orbán-kormány csökkentette a felsőoktatási intézmények állami támogatását, és ez hat a közoktatásra, a pedagógusképzésre is - szögezte le a politikus. Hozzátette, egy, az ELTE-t érintő elvonás miatt szűnhet meg a hegyvidéki Kiss János altábornagy utcai gyakorló középiskola, amire igénye van diákoknak, szülőknek és a pedagógusoknak is.

Dúró Dóra szerint létszámhiányra vagy demográfiai mutatókra sem hivatkozhat a kormány, hiszen az iskola a jelentkezők és az ott tanulók körében is népszerű.

"Ez a helyzet nem következett volna be, ha a kormány hajlandó lenne áldozni gyermekeink jövőjére, és nem kizárólag megszorítási lehetőséget látna az oktatásban" - fogalmazott. Hozzátette: a nadrágszíj egyre szorosabbra húzása helyett inkább befektetni kellene a magyar oktatásba, különösen egy olyan intézménybe, amely országosan is kiemelkedő teljesítményt nyújt, és a pedagógusképzésben is meghatározó szerepet játszik.

Az ELTE ugyancsak szombaton közölte az MTI-vel, hogy az intézmény vezetősége reálisnak látja, hogy az általános iskolai oktatás évszázados hagyományait folytatni tudja az egyetem által fenntartott Kiss János altábornagy utcai gyakorlóiskola keretében. A középiskolai képzés továbbviteléhez azonban még szükséges volna mintegy 200 millió forintos felújítás és évi mintegy 100 millió forintos kiegészítő támogatás - az intézmény erről szóló közleményét a rektori titkárság juttatta el az MTI-nek szombaton.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester pénteken az MTI-nek azt mondta: azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az ELTE ottani gyakorlóiskoláját. Pokorni Zoltán kifejtette: annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója az ELTE, az elmúlt években mintegy 300 millió forinttal támogatták az iskolát. Kitért arra is, hogy ez nem volt törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, de a kerületi gyerekek színvonalas képzése érdekében elkötelezettek az iskola mellett.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van. Elmondta: tudnak arról, hogy a XII. kerületi önkormányzat már nem folyósítja az iskola működtetését biztosító szerződésben vállalt támogatást. Hozzátette, ha nem találnak megoldást, és a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2013. január 13. 09:07
    „Kedves Szegedi Jobbik! Ugyan vegye már a fáradtságot és emeljék fel a <moderálva> azaz nézzenek szét egy másik iskolában is! Mert ott a szülők festik az ajtókat ablakokat,cserélik önköltségen a legszükségesebb bútorokat míg az ELTE-ben ugye már rég nem a Kádári poharakat pótolják!!!!!!!!!!”
  • 1. Cillit_bang 2013. január 12. 17:09
    „Modndja már meg a Jobbik is miért van az mszp-vel?? A Jobbik is tudja,, hogy az egyetemek "állami támogatása" eddig is irreálisan nagyon magas volt! Többszöröse, mint egy -egy nagyobb városnak! Jaaaa, a politikai érdekek és a leendő szavazatok már a Jobbikot is eltorzítják, s hamis irányba terelik! Sajnálom. Talán bizonyítja, hogy meghatározó politikusok is távoztak(nak) a pártból! Ez egy évvel a választások előtt nem kedvez a Jobbiknak, de ők tudják! Semmiképpen nem szabad engedni, hogy álpártnéven visszalopózkodjon az országot teljesen letaroló, tönkretevő szoclib kormányzás! Reménykedem, hogy a "Jobbik"sem akarja!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörte a mentőápoló orrát

Ittas férfihez hívták ki a Heves megyei mentőket, de az őt ellátni kívánó ápolót ököllel kezdte… Tovább olvasom