Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Jobbik: Schmitt Pál kijátssza az alkotmányt

A Jobbik az alkotmány kijátszásának és az Országgyűlés méltóságát sértő lépésnek tartja, hogy Sólyom László helyett a pénteken hivatalba lépő köztársasági elnöknek, Schmitt Pálnak küldik el az utolsó parlamenti ülésnapon elfogadott jogszabályokat.
Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elképesztőnek nevezte, hogy a kormánytöbbség ezt megelőzően "több hétig húzta" a médiát és a hírközlést szabályozó törvénymódosítás zárószavazását, s mindezt azért, mert a Fidesz "jó eséllyel" tartott attól, hogy Sólyom László államfő azt alkotmányos normakontrollra küldi.

Hozzátette: az alkotmány értelmében a házelnök nem mérlegelhette volna a javaslat aláírását, azt azonnal meg kellett volna küldenie a köztársasági elnöknek.

A politikus kifogásolta továbbá, hogy a kormánypártok "nyilvánvalóan házszabályellenesen (...) csempésztek" módosító indítványokat a médiát szabályozó törvénymódosításhoz, így például az utolsó pillanatban mentették meg a Sláger Rádió és a Danubius Rádió frekvenciáján létrehozott "pártrádiókat".

Novák Előd szerint Schmitt Pál házelnöki munkájával az "elmúlt húsz év gyakorlatát folytatta", mivel a kormánypártok az elmúlt két hónapban rendszeresen megsértették az Országgyűlés házszabályát.

A képviselő pártja egyik legnagyobb sérelmének nevezte, hogy az Országgyűlés "képviselők néhány tucatnyi összejövetelévé" degradálódott. A Jobbik újra engedélyezné az üléstermen belüli szabad forgatás lehetőségét, mivel a hivatalos televíziós közvetítések nem adják vissza az ott folyó "zsibvásárt" - fűzte hozzá.

A jobbikos politikus emlékeztetett továbbá arra, hogy pártja eltörölné a képviselők helyettesítését a parlamenti bizottságokban, az általuk benyújtott házszabály-módosítási javaslat szerint a jövőben egyetlen képviselő helyett sem szavazhatna valamelyik társa.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2010. augusztus 05. 16:44
  „,,Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője "
  akit többször, előállítottak már közterületi megmozdulásai miatt és bilincsben vitték el, mert ő jó gyerek. Ő akit kapcsolatba hoztak a kurucinfoval. NA ő aztán fogja be az ingyenlepénylesőjét.”
 • 2. Léni 2010. augusztus 05. 16:35
  „1. Csirén! A számból vetted ki a szót!”
 • 1. Csirén 2010. augusztus 05. 14:50
  „Mégis, mit várt bárki a FIDESZ-tő? Ha végre kézba kaparintja a hatalmat, mindent - akár törvénytelen eszközt is - megragad annak megtartására.
  ( Hiába a kiéhezetteket meg kell etetni...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztus 27-én húzzák meg a pótfelvételi ponthatárait

Augusztus 27-én húzzák meg az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait, ekkor dől el, ki… Tovább olvasom