Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Jobbik: támogatható az újabb adócsomag

A Jobbik üdvözli újabb adócsomag intézkedéseit, de kétségei vannak a forrásokkal kapcsolatban.
A Jobbik alapvetően üdvözli a kedden kiszivárgott, majd a nemzetgazdasági miniszter által megerősített újabb adócsomag intézkedéseit - jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán. Volner János hangsúlyozta: tartanak attól, hogy a kormány "eddigi politikájának megfelelően" a szegényebb társadalmi rétegektől elvont forrásokkal kívánja fedezni az átalakításokat.

Az origo.hu kedden írt arról, hogy a kormány újabb, mintegy háromszáz paragrafusból álló adócsomagot készít. Ennek részeként a kormány gesztust tesz az első lakáshoz jutó fiataloknak. Aki most lakást vesz, annak 2 százalékos illetéket kell fizetnie 4 millió forintos értékig és a 4 millió forint feletti rész után pedig 4 százalékot. A 35 évnél fiatalabbak, akik először lesznek lakástulajdonosok, az így számított illetékösszegből kedvezményt kapnak akkor, ha 8 millió forintnál olcsóbb lakást vesznek. Ilyenkor az illeték felét, de maximum 40 ezer forintot elenged nekik az állam. A jövőben 15 millió forint lesz a kedvezményre jogosító lakásértékhatár, és az illeték felét elengedi az állam, nem csak 40 ezer forintot.

Szintén újdonság, hogy jövőre az öröklési és ajándékozási illeték általános mértéke egységesen 18 százalék lesz, lakástulajdon esetén ennek a fele. A váltással azok járnak igazán jól, akik nagy értékű lakást vagy más vagyontárgyat örökölnek vagy kapnak valakitől, akivel nincsenek közeli rokoni kapcsolatban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden újságíróknak megerősítette a csomag létezését. Mint fogalmazott: a tervezett adóváltozások 150-200 milliárd forinttal csökkentik a vállalkozók terheit; kis intézkedések ugyan, de "könnyítenek, gyorsítanak és olcsóbbá teszik a vállalkozások életét".

Volner János szerdán hangsúlyozta: az öröklési és ajándékozási illeték kiterjesztése alapvetően pozitív a Jobbik szerint, bár ez az intézkedés is illeszkedik a kormány korábbi lépéseibe és a gazdagabb rétegeknek kedvez, a szegényebb embereknek pedig nagyobb terhet teremt.
A jobbikos politikus azt mondta, "látni kellene az apró betűs részeket is", hogy a kormány miből tervezi fedezni ezeket a változtatásokat, a Jobbik ugyanis "tart tőle", hogy ismét a szegényebbek "isszák meg a változások levét".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar vasúti pályára terelné a MÁV az Ázsia-Európa tranzit-áruforgalmat

A MÁV határozott lépéseket tesz azért, hogy az Ázsiából Európába érkező áruk fuvarozása a magyar vasúti hálózaton keresztül történjen. Tovább olvasom