Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Jobbik: több ezer hektár termőföld került külföldek kezébe

Több ezer hektárnyi termőföld került külföldi kézbe zsebszerződések révén - mondja a Jobbik.
Csak az Őrségben több ezer hektárnyi termőföld került külföldi kézbe zsebszerződések révén - hangoztatta Bana Tibor (Jobbik) országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt Vas megyei szervezetének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

A gyakorlat az, hogy egy magyar stróman közrejátszik abban, hogy külföldi érdekeltségű cégek vagy személyek jelzálogot alapítsanak a termőföldre, ennek pedig egyértelműen az a célja, hogy a termőföld-vásárlási moratórium lejárta után 2014-től ezek a területek ténylegesen is külföldi, jelen esetben osztrák kézbe kerüljenek - mondta.

A képviselő a sajtótájékoztatón konkrét cégeket is megnevezett, valamint cégkivonatokat és tulajdonilap-másolatokat is átadott az újságíróknak, hozzátéve, hogy a bárki által hozzáférhető forrásokból származó dokumentumokat közzé teszik a világhálón is.

Az említett jelzálogjog-bejegyzéseket tartalmazó tulajdoni lapokat találtak Bajánsenye, Nagyrákos, Őriszentpéter és Szentgotthárd külterületére vonatkozóan is, ráadásul ezeknek a területeknek a nagy része az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó, Natura 2000 védelem alatt álló terület - mondta.
Szerinte a cégkivonatok és tulajdoni lapok alapján felfedezhetők bizonyos nyilvánvaló összefüggések, például rokoni szálak a földtulajdonosok és a jelzálogjogot alapító cégek tulajdonosaival, illetve egyik esetben a cég ügyvezetőjével.

A Jobbik által feltárt ügyletekben nemcsak ügyvédek, de jegyzők is érintettek - hangzott el. Az esetekről beszerzett információikat eljuttatják a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz, az ügyészséghez, illetve Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoshoz, államtitkárhoz is - jelentette ki Bana Tibor.

Hangsúlyozta: a Jobbik a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetetlenné váljon a külföldiek földszerzése, hiszen a magyar termőföld magyar kézben tartását a jövő szempontjából az egyik legfontosabb nemzetstratégiai célnak tekintik.

Magyar Zoltán (Jobbik) országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja a sajtótájékoztatón arról szólt, a bizottság kormánypárti többsége is támogatta a Jobbik javaslatának tárgysorozatba vételét, ami a külföldiek termőföldre vonatkozó zálogjog-alapítását megtiltaná.

Magyar Zoltán szerint a termőföld-tulajdonlással és -használattal ma alapvetően három probléma van. Az egyik szavai szerint az, hogy a pályázattal szétosztott állami földek szinte kizárólag csak a Fidesz-közeli személyekhez kerülnek, a másik a külföldiek tulajdonszerzésre irányuló kísérletei, a harmadik pedig az úgynevezett oligarchák ténykedése, amely miatt Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is lemondott.
Rába Kálmán, a Vas Megyei Közgyűlés jobbikos tagja elmondta: kezdeményezésükre alakult meg fél évvel ezelőtt a közgyűlésben a zsebszerződések ügyét vizsgáló földvédelmi bizottság, amely elvégezte a munkáját, elkészítette a jelentését, amelyet eljuttat az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának is.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2012. április 19. 16:52
    „Ezt a tényt mindenki tudja. Már v. 20 éve ilyen zsebszerződéssel játszották át a magyar földeket !
    NEM kéne engedni, hogy a magyar föld, magyar víz , energia külföldi kezébe kerüljön !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemi médiumokat is érinti az új médiatörvény

A felsőoktatási sajtótermékeket is érintette az új médiatörvény. Tovább olvasom