Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Jogellenesnek ítélt a bíróság egy kényszerbontást Kolontáron

A Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal határozatát, amely elrendelte az egyik kolontári károsult házának elbontását.
A tulajdonosok az eljáró hatóságokkal szemben kártérítést kérnek - közölte Magyar Gábor ügyvéd az MTI-vel. A kolontári család jogi képviselőjének közleménye szerint a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elöntött és lakhatatlanná vált ház tulajdonosa nem vette igénybe az állam által felkínált kárenyhítést, és a bontáshoz sem járult hozzá. A devecseri jegyző - mint építési hatóság - ennek ellenére elrendelte a ház bontását - tette hozzá.

A jegyző a határozatában arra hivatkozott, hogy a hullámtérben fekvő épületnek visszaduzzasztó hatása lehet, ami veszélyezteti a települést egy esetleges újabb gátszakadáskor. A tulajdonos fellebbezését követően a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal az elsőfokú döntést helybenhagyta. A másodfokú határozatot követően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság utasítást adott az ingatlan bontására, s az meg is történt.

A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda által képviselt tulajdonos időközben a bíróság előtt támadta meg a közigazgatási határozatot, és a bíróság a keresetnek helyt adva megállapította, nem volt törvényes alap a kényszerbontásra. A jogerős ítélet birtokában a kolontári család a közigazgatási jogkörben okozott kára miatt kártérítési igénnyel kíván élni az eljáró hatóságokkal szemben - közölte Magyar Gábor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lány holttestére bukkantak egy autóban Budaörsön

Két fiatal lány holttestét találták meg Budaörsön egy autóban vasárnap reggel, halálukat mérgezés okozhatta. Tovább olvasom