Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Jogerős ítélet a Mal Zrt. kártérítési felelősségéről

Megszületett az első jogerős ítélet a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perekben.
Megszületett az első jogerős ítélet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított kártérítési perekben. A bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét a két és fél évvel ezelőtti iszapömlés miatt - írta kedden a Népszabadság internetes oldala.

A nol.hu cikke szerint a Fővárosi Ítélőtábla keddi, a jogalapról szóló közbenső ítéletében kimondta: Konkoly József devecseri nyugdíjas katona "jogosult arra, hogy vagyoni kártérítést követeljen" az ajkai cégtől a vörösiszap-katasztrófában őt ért károk miatt.

Azzal kapcsolatban még első fokon (a Fővárosi Törvényszéken) folytatni kell az eljárást, hogy a timföldgyár megsértette-e a felperes személyhez - az emberi méltósághoz, a magánlakáshoz, a testi épséghez és az egészséghez - fűződő jogait, illetve megilleti-e a nem vagyoni kártérítés - írták.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 emberrel szemben, a büntető tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt 2014: Rogán a rossz kormányzásról próbálja elterelni a figyelmet

A választói mozgalom nem vezetne be 48 %-os személyijövedelemadó-kulcsot. Tovább olvasom