Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Jogerősen elítélték a rendőrökre támadó jobbikos képviselőt

Az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke szerint a jobbikos Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól. A Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki 2008. március 15-én a rendőrökre támadt. A képviselő rendkívüli jogorvoslattal él az ítélet ellen.
A másodfokú bíróság nagyrészt helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság által 2010 októberében első fokon kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és a 300 ezer forintos pénzbüntetést. Ugyanakkor annyiban súlyosította a korábbi döntést, hogy mellőzte a büntetett előélet alóli előzetes mentesítést, a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádpontjában pedig még a társtettesi elkövetést is megállapította.

A tényállás szerint a vádlott 2008. március 15-én este a Belvárosban a tömegből a rendőrök felé dobott tárgyakat, és egy rendőr pajzsába belerúgott. Néhány hónappal korábban pedig garázdaságot követett el, amiért 2008 szeptemberében jogerősen 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Samu Tamás Gergő - aki a 2010-es tavaszi választásokon került a parlamentbe a Jobbik Magyarországért Mozgalom színeiben - a nyomozás során még tagadott. Az elsőfokú bírósági tárgyaláson azonban már elismerte a terhére rótt cselekményeket, és akkor az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy megbánta tettét, sőt már a cselekmény helyszínén érezte, hogy helytelen, amit csinál, ezért önként abbahagyta. Ugyanakkor azonban nem érezte magát bűnösnek, és elsődlegesen védője is felmentést indítványozott, arra hivatkozva: a vádlott alappal gondolhatta, hogy a rendőrség jogszerűtlenül lép fel a tüntetőkkel szemben.

Az első- és másodfokú bíróság is kiemelte, hogy a tényállást, a pajzs megrúgását és a dobálást kétséget kizáróan bizonyítják a tévés, illetve rendőrségi videofelvételek és más bizonyítékok.

Samu Tamás jobbikos országgyűlési képviselő rendkívüli jogorvoslattal él a Legfelsőbb Bíróságnál a Fővárosi Bíróság őt érintő ítélete miatt - közölte az MTI-vel a Jobbik.

A párt közleménye szerint az évekkel ezelőtti állami és rendőrterror, illetve koncepciós jellegű, egyértelműen hamis ítéletek miatt fogadta el idén az Országgyűlés a semmisségi törvényt.

Az ellenzéki párt hozzáteszi: a 2006-os események folyományaként még évekkel később is utcai tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket a tiltakozók; Samu Tamás is egy ilyen jellegű eseményen vett részt 2008-ban a Művészetek Palotájánál, "ahol éppen a még mindig szabadlábon lévő Gyurcsány Ferenc mondott beszédet".

"A mentelmi jog mögé soha nem bújtak a Jobbik képviselői, bár jellemző, hogy az Országgyűlés is csak három jobbikos képviselő mentelmi jogát függesztette fel ebben a ciklusban, míg az igazi politikusbűnözőknek nem kell elszámoltatástól tartaniuk" - olvasható a kommünikében, amely tájékoztat arról is: a Jobbik vezető testületei az érintett képviselővel közösen áttekintik a kialakult helyzetet, s ennek értékelése után hozzák meg "a megfelelő döntést".

A Fidesz szerint az Országgyűlés egészének tekintélyét is rombolja, ha bármely parlamenti képviselővel szemben jogerős ítélet születik, amelyben megállapítják bűnösségét. Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett: a képviselők jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélnek.

"Úgy gondoljuk, hogy ha a Jobbik a törvényes rend pártja, akkor az egyébként 1990 óta változatlan törvényeket nekik is tiszteletben kell tartani" - tette hozzá.

Rubovszky György, Az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke az összeférhetetlenségi eljárás részleteiről az MTI érdeklődésére elmondta: a bíróságnak haladéktalanul meg kell küldenie az ítéletet az Országgyűlés elnökének, aki továbbítja azt a mentelmi bizottságnak, amelynek elnöke elrendeli az összeférhetetlenségi eljárást.

A mentelmi bizottságnak a tájékoztatás kézhez vételétől számítva 30 napja van az ügy kivizsgálására, illetve határozati javaslata megtételére - ismertette Rubovszky György. Annak kapcsán, hogy Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él az ellene hozott ítélettel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróságnál, a mentelmi bizottság elnöke rámutatott: ha az Országgyűlés előbb dönt a képviselő mandátumának megszüntetéséről, annak visszaállítása akkor sem lehetséges, ha a Legfelsőbb Bíróság esetleg megváltoztatná a Fővárosi Bíróság döntését. (A mandátum ettől még marad a Jobbiké, amely küldhet mást a Békés megyei területi listájáról parlamentbe került Samu Tamás Gergő helyére.)

Rubovszky György felidézte: 19 éves pályafutása alatt volt már ilyen eset, Várhegyi Attila volt fideszes képviselőt például szintén szabadságvesztésre ítélték, ő azonban lemondott képviselői mandátumáról, még mielőtt az eljárás elindult volna.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Írástudatlan 2011. május 11. 20:49
  „Valaki mer már végre tenni valamit!
  Csak hát egyedül nagyon kevés!
  Szebb jövőt!”
 • 20. félnótás 2011. május 11. 17:55
  „Nem akarom dícsérni a fiút, de van valami semmisségi törvény újabban.
  Hogy is van ez akkor?”
 • 19. deszkás 2011. május 11. 15:24
  „GONDAISTVÁN! Időutazáson vagy? A Szentkorona árnyékában minden megengedett? U.i. : A "Mein Kampfot is olvastam.”
 • 18. StencilAtya 2011. május 11. 14:39
  „tombol a cigányterror!

  Machétével akartak kirabolni egy horgászt

  Rablási kísérlet gyanúja miatt indítottak eljárást egy borsodi fiatal ellen, miután bozótvágó késsel próbált kirabolni egy horgászt a Sajó egyik holtágánál.

  Bozótvágó késsel a kezében támadt rá egy horgászra és az értékeit követelte egy fiatal Bánréve és Sajónémeti között a Sajó holtágánál; a 17 éves fiú ellen felfegyverkezve elkövetett rablás kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást - közölte a rendőrség.

  A férfi a folyó holtágánál horgászott kedd délután, amikor odament hozzá egy fiú - kezében egy úgynevezett machétével - és megfenyegette: ha nem adja át neki a horgászbotját és a telefonját, akkor szétkaszabolja.

  A sértett a fenyegetés ellenére sem adta át értékeit a fiatalnak, aki végül elmenekült a helyszínről. Az ózdi rendőrkapitányság járőrei a személyleírás alapján rövid idő elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható sajónémeti fiút.”
 • 17. lamatic 2011. május 11. 09:43
  „Ezzel csak az a baj hogy a feszültség nő...és sajna a magyar ember igen rendszerszerető...amiből következik ha elborul az agya akkor rendszerben fog igazságot tenni....a cigányoknak ajánlom, mielőbb kezdjenek el dolgozni és a környezetüket tisztán, rendben tartani, továbbá mielőbb hatékonyan beilleszkedni, szinte kivétel nélkül..ebben az esetben a köz megnyugszik és a Jobbiknak nem lesz hatalmi tere..ha ezt a romák nem teszik...lelkül a következményeken...sajna :(..... csak a munka a megoldás....”
 • 16. maros50 2011. május 11. 07:07
  „Szegény Samú,kírekesztés elött álló,ártatlan gyerekcsíny tevő,színes megnem értett kultúrát követő ("szent korona étékrendje") börtönre ítélni? Pozítív diszkriminációt neki.A levitézlett szebb jövöért egyesületbe!”
 • 15. maros50 2011. május 11. 06:46
  „7.dodó! Ugye a jobbikos soha nem hazudik?,mindig igazat mond,mint a cigány.”
 • 14. qrumpli 2011. május 11. 04:37
  „Sőt ez a gazfickó picsán rugta a szódás lovát is
  és kieresztett két üveg szódavizet is!
  halál REÁ utánna meg életfogytiglani meg minden ilyen!”
 • 13. Apátfalvi** 2011. május 11. 01:59
  „KamuNeni, te az utóbbi éveket egy tesco-s szatyorban töltötted, vagy mi? A tüntetők a zavargások alatt rengetegszer támadtak rendőrökre, méghozzá utcakövekkel, molotov-koktélokkal, vagy éppen ami a kezükbe akadt. A rendőrök követtek el túlkapásokat, de a te "valószínű" fejtegetésed abszolút nonszensz.

  "Valoszinu a rendorok zaklattakl es ezaltal joga volt belerugni a pajzsba vagy akar a rendorbe is onvedelem gyanant."

  :D Igen, a rendőrökre meg a mentőkre támadó vademberek is valami ilyesmiket szoktak megfogalmazni... Majd ti fogjátok eldönteni, hogy mikor lehet, és mikor nem rendőrre támadni?

  A rendőri brutalitást elítélem, de azt sem tűröm, hogy az utcán magukból kikelt, tomboló vandálokat, akik kis híján még életeket is veszélyeztettek a TV-székháznál, hazafiaknak nevezzék bizonyos körök.

  Aki a rendőrre keze emel (akár kolompár lajcsika egy lapáttal, akár egy mélymagyar állat 5 kisüsti után egy vasrúddal) annak meg kell halnia. Ok, Samut ne végezzük ki még, de a felfüggesztett az teljesen jogos, a parlamentből pedig ezek után repülnie kell, ha lopnak az mszp-sek (sajnos lopnak), ha nem.”
 • 12. KamuNeni 2011. május 10. 23:28
  „Na es mi van ha belerugott a pajzsba? A rendorok nem azert vannak ott hogy kotozkodjenek hanem mert az a munkajuk es hogy a koz tulajdonat vedjek es masok testi epseget biztositsak. Nem azert hogy verjenek embereket vagy rajuk tamadjanak.

  A
  Sokan elfelejtik hogy a rendoroknek csak a fentiek a munkajuk es semmi mas. Tehat ha egy rendor akarkinek is nekitamad anelkul hogy az ot eloszor megtamadta akkor az rendori eroszak es nem tartozik a munkakorebe. A rendornek a dolga hogy a rendet fent tartsa es nem az hogy garazdalkodjon.

  Valoszinu a rendorok zaklattakl es ezaltal joga volt belerugni a pajzsba vagy akar a rendorbe is onvedelem gyanant.”
 • 11. GondaIstván 2011. május 10. 23:01
  „A Szent Korona Alkotmányának 5. pontja így szól: ius resistendi et contradicendi (az ellentmondás és ellenállás joga). Kifejtve: mindazzal szemben, aki megsérti a Szent Korona értékrendjét, a Szent Korona minden tagjának nemcsak joga, hanem kötelessége ellentmondani és ellenállni.
  Gergő ezt a parancsot teljesítette, amikor ellenállt egy illegitim rezsimnek. Tehát hamis a bírósági ítélet, mert nem büntetést, hanem kitüntetést érdemel.”
 • 10. deszkás 2011. május 10. 22:16
  „DÉLIKAPU!(6hsz) Melyik népre lövetésre gondolsz? A gumilövedékre vagy a cca70 figyelmeztető éleslőszerre. Nos?”
 • 9. hahaha62 2011. május 10. 21:23
  „pozitiv diszkriminált kisebbséget mikor???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????,”
 • 8. Írástudatlan 2011. május 10. 21:10
  „Végre valaki mert már tenni valamit! Szebb jövőt!”
 • 7. JungHeinrich 2011. május 10. 21:05
  „"Úgy gondoljuk, hogy ha a Jobbik a törvényes rend pártja, akkor az egyébként 1990 óta változatlan törvényeket nekik is tiszteletben kell tartani" :-DDDDDDDDDd”
 • 6. dodó 2011. május 10. 20:54
  „Nem tudom, ki hogy van vele, de kevésbé ítélem el a rendőrdobáló, a mentelmi jogáról lemondó képviselőt, mint az egymást bujtató, hazudozó, milliós-milliárdos közpénzeket lenyúló, a mentelmi joguk mögött rágalmazást ajvékoló közpénztolvajokat.”
 • 5. délikapu 2011. május 10. 20:00
  „Bezzeg a közös kasszából lopó, népre lövető szocik, Gyurcsánnyal az élen szabadlábon vannak.”
 • 4. bánki 2011. május 10. 19:23
  „45 éves nyugdíjas rendőr lőtte le a vadásztársát Baranyában.

  Hát, mindenki biztonsági őrnek és/vagy rendőrnek születik, de vannak akik tovább tanulnak !”
 • 3. JungHeinrich 2011. május 10. 19:14
  „Csináltak már a kedves képviselők ennél sokkal rosszabb huncutságokat is.Nem vagyok egy jobber ,de az biztos hogy ez kizárólag azért történik,mert Jobbikos a delikvens.”
 • 2. JungHeinrich 2011. május 10. 19:14
  „Csináltak már a kedves képviselők ennél sokkal rosszabb huncutságokat is.Nem vagyok egy jobber ,de az biztos hogy ez kizárólag azért történik,mert Jobbikos a delikvens.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a Ház tekintélyét is rombolja Samu Tamás Gergő ügye

A Fidesz szerint az Országgyűlés egészének tekintélyét is rombolja, ha bármely parlamenti… Tovább olvasom