Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban lévők minden hónap második csütörtökjén kereshetik fel a szolgálat munkatársait jogi problémáikkal.
Sokan panaszkodtak a győri székhelyű hivatal és lakhelyük távolsága miatt, így született meg a kihelyezett ügyfélfogadások ötlete – tudtuk meg dr. Tóth Enikőtől, a Győr-Moson-Sopron Megyei Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatának osztályvezetőjétől. Az ügyfelek 2005 őszétől jogi problémáikkal minden hónap második csütörtökjén Sopronban, minden harmadik kedden pedig Mosonmagyaróváron kereshetik fel a szolgálat szakérőit. Dr. Tóth Enikő szerint a soproniak érdeklődése nagy, alkalmanként 14–18-an fordulnak meg náluk az ügyfélfogadási idő alatt.

Leggyakoribb problémák

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel kapcsolatban az emberek tanácsot kérnek, a munkajog területe. Ide tartozik a munkaviszony megszüntetése, de számos esetben előfordul az is, hogy valaki többéves munkaviszony után döbben rá, nincs bejelentve. Munkáltatója tévedésben tartotta. Válással, vagyonmegosztási gondokkal, gyermektartási ügyekkel is felkeresik a szolgálat munkatársait. Sűrűn fordul elő a közös tulajdonnal, főleg örökléssel kapcsolatos vita. Dr. Tóth Enikő szerint a legszívfájdítóbb esetek azok, amikor kis jövedelemmel rendelkező emberek kezességet vállalnak mások adósságára, és a kötelezett nem fizet. Ilyenkor a kezesnek akár a rokkantnyugdíjából is levonják a tartozást.

Több feladat

Az igazságügyi hivatalon belül működő osztály több feladatot lát el: egyrészt az ügyfélszolgálaton rövid tanáccsal látják el az őket felkereső ügyfeleket, másrészt ha valakinek ügyvédre van szüksége, a rászorultság vizsgálata alapján kaphat jogi segítőt. Ha az erről szóló döntés pozitív, vagy az állam fizeti az ügyvédet, vagy megelőlegezi a fiskális díját, amit egy éven belül kell visszafizetni.

Legközelebb március 9-én

A jogi segítségnyújtó szolgálat legközelebb március 9-én várja a jogi problémákkal küszködő soproniakat a Várkerület 98. alatt (Lenck-átjáró), a Pártfogó Felügyelői Szolgálat irodájában.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom