Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Jogi támasz

és kárenyhítés

Változott a kárenyhítés, a jogi segítségnyújtás rendszere, ennélfogva a számok is beszédesek: míg megyénkből tavaly 1682-en, idén az év első két hónapjában 573-an fordultak meg a megyei Igazságügyi Hivatal irodáiban tájékoztatásért, hatósági kérelemért, egyéb segítségért.
A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről, valamint a pártfogói felügyelettel kapcsolatos aktualitásokról tanácskoztak nemrégiben jogászok, családsegítők, szociális munkások, illetve a házigazda megyei Igazságügyi Hivatal munkatársai a megyei bíróság dísztermében. Dr. Tóth Enikő osztályvezető előadásában a jogi segítségnyújtás fő kérdéseit és tapasztalatait vette számba, Csertegné dr. Ottó Erika osztályvezető pedig a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről beszélt.
Megyei tapasztalat, hogy a jogi segítségnyújtást nem éppen az arra rászorulók veszik igénybe, s kérnek akár telefonon tanácsot.
Győr-Moson-Sopronban egyéb- ként 21 ügyvéd vállalta ezt a fajta „társadalmi” munkát. Mint azt Csertegné dr. Ottó Erika osztályvezető előadásában hallottuk, az áldozatsegítés a kriminológia új szelete, amely uniós kötelezettség, s egyben igazodik a nemzetközi viktimológiai trendhez. A szolgáltatás alanyi és rászorultsági alapon is történhet, de nem fájdalomdíjnak kell tekinteni. A támogatás iránti kérelmet írásban kell benyújtani.
Mezei István megyei igazgató a pártfogói felügyelettel kapcsolatban tartott tájékoztatót. Tőle tudjuk, hogy az eddigi kettő helyett nyolc pártfogó foglalkozik a fiatalkorúakkal, illetve a közérdekű munkabüntetések végrehajtásával. Három éve a törvény a kötelező környezettanulmányt is előírja, így a pártfogók rendkívül leterheltek.
Az igazgató szerint nem túlzás, hogy ez a hivatás a segítő-támogató, illetve az ellenőrző szerepről is szól, ám sok fiatalkorú pártfogolt mindezt csak később, már felnőtt fejjel érti meg igazán.

Segítség lehet

A megyei Igazságügyi Hivatal címe: Győr, Csaba u. 16. Tel.: (96) 526-034.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítene a gátakon szükség esetén?

Tovább olvasom