Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Jogosítvány akár elméleti és gyakorlati vizsga nélkül

Pénzért segítette egy bátaszéki autóiskola vezetője és oktatója azokat a tanulókat, akik már többször megbuktak a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges vizsgákon. Az iskola vezetője a gyanú szerint megvesztegette a közlekedési hatóság munkatársát Szekszárdon.
Így akár több száz embert segíthettek jogosítványhoz úgy, hogy valójában nem tudtak rendesen autót vezetni. A hatóságnak és a rendőrségnek az tűnt fel, hogy a térségben túl sok volt a sikeres vizsga, emellett az ország minden tájáról érkeztek olyanok, akik kizárólag ennél az iskolánál szerettek volna vizsgázni. A rendőrség azt ígéri: ha valaki vesztegetéssel szerezte a jogosítványát, és önként jelentkezik, azt nem büntetik meg.

A gyanú szerint a bátaszéki autósiskola vezetője és oktatója lefizette a közlekedési hatóság egyik szekszárdi munkatársát, a tanulók pénzért könnyen szerezhettek így jogosítványt, a tarifa 10 és 70 ezer forint között mozgott. Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a vezetés előtti műszaki vizsgán a fizető tanulók tudták előre, hogy melyik tételt fogják húzni, vezetniük pedig csak egy rövid ideig vagy egyáltalán nem kellett.

Az autósiskola vezetőjét és a vesztegetésben részt vevő oktatót őrizetbe vette a rendőrség, ahogy a közlekedési hatóság munkatársát is. Akár 10 év börtönt is kaphatnak.

Soczó László Tolna megyei rendőrfőkapitány szerint pénzért olyan emberek juthattak jogosítványhoz, akik lehet, hogy nem ismerik a KRESZ szabályait, és talán vezetni sem tudnak rendesen. Ha ilyen emberek kimennek az útra, életveszélyt jelentenek a közlekedésre - fogalmazott.

Eddig ötven jogosítványról derült ki, hogy ilyen úton szerezték, de évekre visszamenőleg akár több száz is lehet ez a szám. A rendőrök Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Baranya és Somogy megyében is nyomoznak. A bátaszéki autósiskolába az ország minden részéről érkeztek ugyanis tanulók. Legtöbbjük egy másik autósiskolában már 3-4 alkalommal megbukott valamelyik vizsgán.

A rendőrség azt ígéri: ha valaki vesztegetéssel szerezte a jogosítványát, és önként jelentkezik, azt nem büntetik meg. Ha viszont valaki nem adja le a jogosítványát, és megtalálják, akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőséges eszmék terjednek egy friss kutatás szerint

A 2006. ősze óta tapasztalható szélsőjobboldali akciók hatására egyre inkább teret nyertek a… Tovább olvasom