Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Jogsértő internetes áruházak

Napjainkban már egyre több mindent intézhetünk el kényelmesen, otthonról a világhálón keresztül. A fogyasztóvédelem ellenőrei azonban nemrég az internetes áruházak többségénél komoly szabálytalanságokra bukkantak.
Illusztráció
A statisztikák szerint dinamikusan bővül a magyar on-line kereskedelem. Tavaly hazánkban több mint 40 százalékkal, 4,5 milliárd forintra nőtt a netes áruházak forgalma – derül ki a GKI, a Westel és a Sun Microsystems felméréséből. Az idei évre 30 százalékos gyarapodásra, vagyis 6 milliárdos bevételre lehet számítani. A bevételek 60 százalékát a háztartások, 30 százalékát a vállalati beszerzések, 10 százalékát pedig az intézményi megrendelések adják. 250–300 áruház létezik, az 5 legnagyobb a forgalom 42 százalékát, a 10 legnagyobb a bevétel 59 százalékát produkálja.

A világhálón keresztül ma már szinte bármit meg lehet venni: a készételektől a műszaki cikkeken, ruhákon át egészen a gyógyhatású készítményekig széles a paletta. A látatlanban vásárlót a csomag átvételekor azonban meglepetések is érhetik. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) ezért a közelmúltban nagyszabású akcióba kezdett. A hatóság elsősorban olyan on-line üzleteket ellenőrzött, amelyekben könyveket és CD-ket, számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai termékeket, játékokat, mobiltelefonokat, gyógyhatású készítményeket és készételeket kínálnak.

Az FVF vizsgálataiból kiderült: ezek jelentős része jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet végez, és nem tájékoztatja kellőképpen a vásárlókat.

A górcső alá vett 50 netes áruház közül mindössze öt rendelkezett a megfelelő nyilvántartási számmal. A nyilvántartásba vétel nélkül megkezdett csomagküldő kereskedelmi tevékenység jogszerűtlen, és megsértheti a fogyasztók alapvető érdekeit. Így ugyanis a vállalkozás a hatóságok elől rejtve marad, ami alkalmat adhat a visszaélésre.
Az FVF a vizsgált ötven üzlet közül negyvenhat esetében állapított meg valamilyen információhiányt, pedig a hatályos jogszabályok különleges tájékoztatási kötelezettséget rónak az elektronikus kereskedelmi tevékenység gyakorlójára.

Ezzel biztosítható ugyanis, hogy az internetes vásárlás során minden szükséges információt megkapjon a fogyasztó. Legtöbbször a vállalkozásokat sem tudták azonosítani, de sok esetben a szavatosságról és a jótállásról sem lehetett információt szerezni az áruházakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország már uniós hídfőállás

A száznyolcvan munkatársat foglalkoztató Rába Motorgyártó Kft. tevékenységétől további kétezer… Tovább olvasom