Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Jogsértően pályáztatta a rádiókat az ORTT

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, amelynek eredményeként a Danubius és a Sláger helyett a Class FM és a Neo FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

Ugyanakkor a bíróság a Danubius Rádió kereseti kérelmével ellentétben nem mondta ki a pályázat nyomán megkötött szerződések semmisségét.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja az ítélethirdetést követően azt emelte ki, hogy álláspontja szerint a bíróság javarészt elutasította a Danubius keresetét, és továbbra is érvényes az ORTT és a Class FM-et működtető Advenio közti szerződés.

Közölte, hogy a bíróság a kereset egyetlen elemében adott részben igazat a felperesnek, amivel szemben az ORTT az ítélet írásba foglalása után fellebbezést nyújt be.

Szalai Annamária szerint az FB jogértelmezését követve egyik rádiófrekvencia pályázat sem lenne megfelelő.

Gyuricza Péter, az ORTT szocialista delegáltja szerint csak a bíróság írásba foglalt ítéletének megismerése után lehet dönteni a következő lépésről.

Dávid Ibolya MDF-elnök szerint kutyaszorítóba került az ORTT, mert a Fővárosi Bíróság kihirdette, hogy "jogsértő volt a frekvenciapályázat, melynek eredményeként pártrádiók alakultak".

A jogerős ítélet kimondását követően az ORTT-nek kártérítést kell fizetnie, és azonnali hatállyal fel kell mondania a műsorszolgáltatási szerződést - közölte a pártelnök, aki szerint "az ítélet alátámasztja, hogy a Fidesz és az MSZP fittyet hányt a törvényekre, amikor megszavazták egymás pártrádióját".

A Szórakozás Szabadságáért Mozgalom üdvözli az FB döntését, és újra felkéri a Fidesz-t és az MSZP-t, hogy bírja lemondásra az ORTT-ben azon pártdelegáltakat, akik részt vettek az első fokon jogsértőnek ítélt pályázati ügyletben - közölte a mozgalmat létrehozó SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnöke, Szabadai Viktor.

A másodrendű alperes Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálta a bírósági döntést.

A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, amelynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

A Danubius jogi képviselője a keddi tárgyaláson többek között azzal érvelt, hogy az Advenio tulajdonosi szerkezete nem felel meg a médiatörvény előírásainak, a cégben ugyanis befolyásoló részesedése volt a pályázat idején, és van jelenleg is a Lánchíd Rádiónak, ez pedig összeférhetetlenséget idéz elő, és ellentmond a véleménybefolyásoló médiamonopólium tilalmának.

A felperes szerint az Adveniónak jelenleg is olyan tulajdonosi struktúrája van, amely a médiatörvénybe ütközik, és ezért érvényesen nem szerezhetett frekvenciát.

A felperes ügyvédje kifogásolta továbbá azt is, hogy az Advenio a pályázat során úgy nyerte meg a díjversenyt, hogy üzleti tervének megalapozottságát, életszerűségét érdemben nem vizsgálták, nem vitatták meg.

A Danubius Rádió a kereset kártérítésre vonatkozó részét jogfenntartással ugyan, de egyelőre visszavonta.

Az elsőrendű alperes ORTT jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte, és azzal érvelt, hogy a testület jogszerűen járt el a pályáztatás során. Az Advenio tulajdonosi szerkezete tudomásuk szerint nem sérti a médiatörvényt, a szerződés semmisségének és az eredeti állapot helyreállításának következménye pedig szerintük az lenne, hogy az inkriminált frekvencia elhallgatna, az állam pedig olyan bevételektől esne el, melyekkel a közszolgálati médiát finanszírozza.

A tárgyaláson a másodrendű alperes Advenio jogi képviselője is a Danubius keresetének elutasítását kérte, mert az álláspontja szerint nyilvánvalóan megalapozatlan.

Az FB szóbeli indoklása a felperes érvelésének részben helyt adva kimondta: a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt az, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki, és szerződést kötött vele.

A bíróság szerint jogsértő volt, hogy az ORTT a médiatörvény kötelező rendelkezései alól felmentést adott az Adveniónak, amely tulajdonosi szerkezete miatt nem felelt meg a médiatörvénynek.

Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT közigazgatási szervezetként ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására.

A pályázat kiírásának előzmény, hogy 2008 decemberében a parlament - majdnem egyhangú támogatással - úgy döntött: a médiatörvény módosításával lehetővé teszi, hogy 7+5 éves koncessziójának lejártakor pályázat nélkül nyerjen újabb jogosultságot a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger.

A törvényt a köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta, amely 2009. június 30-án kihirdetett döntésében megsemmisítette azt. Az ezt követő pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.

Az ORTT döntése nyomán lemondott Majtényi László, a testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két, később nyertes pályázatot. A két vesztes pályázó pedig - amelyek 12 év után kényszerült távozni az éterből - bírósághoz fordult.

Korábban írtuk:

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségnek a megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, melynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

Az FB szóbeli indoklásában annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta és nyertesnek hirdette ki. Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására.

Olvasóink írták

 • 13. maradando 2010. január 06. 02:28
  „Meghalt a király éljen a király ! ?”
 • 12. TrombiFrédi 2010. január 05. 18:36
  „A pályázat jogsértő volt, akkor ez alapján bárki nyerte is volna meg, az is jogsértő pályázatot nyer legyen az akár a Danubius v. a Sláger, ezt azért ne feledjük!!! Normális pályáztatásra pedig igen is szükség lenne!!!”
 • 11. flexsnake 2010. január 05. 18:29
  „10. nem egészen :)”
 • 10. Lenry 2010. január 05. 17:12
  „nem tök mindegy? ugyanazok az emberek, ugyanazt csinálják, csak a név változott

  eszembe jutott egy vicc erről:
  Honnan tudod, hogy 2009-ben élsz ?
  Négy éve ugyanannál az íróasztalnál ülsz, de közben három különböző cégnél dolgoztál.”
 • 9. achilleus 2010. január 05. 16:58
  „8. hozzászólás CsImre 2010.01.05. 16:16
  Semmi. Dávid Iboly hisztizik egy kicsit ...”
 • 8. CsImre 2010. január 05. 16:16
  „És akkor most mi lesz?”
 • 7. achilleus 2010. január 05. 15:32
  „1. hozzászólás sauron2 2010.01.05. 12:55
  Mert így is meg lehet írni:

  "(...) A Danubius Rádió kereseti kérelmeit többségében elutasították, egy kivétellel: az ítélet szerint a tulajdonosi szerkezet miatt alaki hibára hivatkozva ki kellett volna zárni a pályázók közül az Adveniót. Azonban a bíró elmondta, a bíróságnak nincs lehetősége a szerződés semmisségének kimondására és arra, hogy ezáltal az eredeti állapot helyreállítására kötelezze a peres feleket.

  Szalai Annamária ORTT-tag közleményben reagált a bíróság döntésére. Mint írja, örömmel vette tudomásul a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletét, mely szerint az ORTT a Class FM rádiót működtető Advenio Zrt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződése érvényes. A Danubius perveszteségét támasztja alá az a tény - áll Szalai közleményében -, hogy mintegy 5 millió forint perköltséget kell kifizetnie az alperesek, azaz az ORTT és az Advenio Zrt. részére. (...)”
 • 6. szunyi 2010. január 05. 15:22
  „1. hozzászólás sauron2

  Elolvastam a cikket es pont azt mondtam amit te!”
 • 5. leeannlarue 2010. január 05. 14:12
  „amíg nem jogerős, addig teljesen mindegy. egyébként már mindenki elhelyezkedett az új állomásoknál (nagyjából). nem tudom, mire ez a nagy cirkusz megint. az erkölcsi győzelmük már elúszott azzal, hogy hetekig-hónapokig sajnáltatták magukat. egyébként abban az időben, a megszűnés előtti pár hétben, meglehetősen nagy volt a régi adók hallgatósága, így komoly reklámbevételre tettek még szert. de ez, persze, mellékes, igaz?”
 • 4. Walaky 2010. január 05. 14:04
  „3. hozzászólás tótkomlósi 2010.01.05. 13:31
  Elolvastad az egész joganyagot?
  Idézek:
  "a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségnek a megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, melynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia."

  Ez eddig világos.
  És hol van az ÍTÉLET?:P

  mert a cikk ezzel folytatódik:
  "Az FB szóbeli indoklásában annyiban helyt adott a felperes érvelésének,"

  Az indoklás , még a szóbeli sem- nem az ÍTÉLET.
  Minden bizonnyal azt próbálják elcsúsztatni, hogy a felperes elvesztette a pert!”
 • 3. tótkomlósi 2010. január 05. 13:31
  „végre egy bírósági határozat, ami szembeszáll a hatalommal!

  Csak így tovább másodfokon is, és a slágerrel is!!!!!!”
 • 2. flexsnake 2010. január 05. 13:03
  „Még szép :)”
 • 1. sauron2 2010. január 05. 12:55
  „nesze semmi fogd meg jól”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegymászóbaleset: műtik Erőss Zsolt lábát

Ezekben a percekben műtik meg Erőss Zsolt, a szlovákiai Magas-Tátrában balesetben megsérült egyik… Tovább olvasom