Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Jogszabályban rögzítenék, hogy az MSZP osztozik az MSZMP felelősségében

Ezt mondaná ki a Fidesz az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában.
Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével "lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére". A javaslat lehetőséget adna az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezne, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

Az átmeneti rendelkezésekről szóló törvény tervezete pénteken került az MTI birtokába, és azt az MTI információi szerint Lázár János frakcióvezető és a Fidesz képviselőcsoportja szombaton nyújtja be a Háznak. A javaslat alapján az átmeneti rendelkezések az alaptörvény részét képezik.

A tervezet szerint a törvényjavaslat tartalmaz majd egy nyilatkozatot, amely úgy kezdődik, hogy a mai magyar jogállam nem épülhet a kommunista rendszer bűneire. Ezután felsorolnák, miért terheli felelősség az MSZMP-t és jogelődeit. Ezek között szerepel a II. világháború utáni évek többpártrendszerre épülő demokratikus kísérletének szovjet katonai segítséggel történő felszámolása, az ország eladósítása, versenyképességének "végzetes lerontása", továbbá emberek meggyilkolása, idegen hatalomnak való kiszolgáltatása, törvénytelen bebörtönzése, kényszermunkatáborba hurcolása, megkínzása, embertelen bánásmódban részesítése, vagyonuktól való önkényes megfosztása, szabadságjogának teljes elvétele, származásukra, világnézetükre vagy politikai meggyőződésükre tekintettel történő hátrányos megkülönböztetése, az emberek magánéletének törvénytelen megfigyelésére és befolyásolására törő titkosrendőrség működtetése.

Kimondanák emellett, hogy az MSZMP és jogelődei felelnek az 1956-os forradalom "szovjet megszállókkal együttműködésben történt vérbefojtásáért, az azt követő rémuralomért és megtorlásáért, kétszázezer magyar ember hazájából való kényszerű elmeneküléséért", továbbá azokért a köztörvényes bűncselekményekért, amelyeket politikai indítékból követtek el, s amelyeket az igazságszolgáltatás ezért nem üldözött.

Azt is kijelentené a Fidesz, hogy az MSZMP és jogelődei, valamint a kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek "bűnöző szervezetek" voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak "az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, a jogsértésekért és a nemzet elárulásáért".

A szöveg érinti az MSZP-t is, mégpedig úgy, hogy kimondaná: a szocialista párt az MSZMP jogutódaként, "a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán" osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

A nyilatkozat kitér arra, hogy a kommunista diktatúra alatt elkövetett, a rendszer kiépítését és fenntartását célzó bűncselekmények üldözése akkor nem volt lehetséges, és ez a lehetőség "az első szabad választás után sem nyílt meg", így elmaradt a diktatúra vezetőinek felelősségre vonása. Az alaptörvény hatálybalépésével azonban "lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére" - szögezik le, hozzátéve: minden magyar, aki a kommunista diktatúrával szemben ellenállást tanúsított, akit a diktatúra kiszolgálói emberi méltóságában, jogaiban megsértettek, igazságtalanul üldöztek, ha e jogsértésekben nem vett részt, elismerést és erkölcsi elégtételt érdemel.

"A ma élők és a jövő nemzedékek számára meg kell őrizni a bűntettek emlékét és meg kell nevezni a bűnösöket" - zárul a nyilatkozat azzal, hogy az Országgyűlésnek és más állami szerveknek a fenti alaptörvényi rendelkezésekből kell kiindulniuk.

A normaszöveg ezt követően deklarálja, hogy a kommunista diktatúra - törvényben meghatározott - vezetőinek az állam által biztosított juttatása csökkenthető. A csökkentésből származó bevételt a diktatúra okozta sérelmek enyhítésére és az áldozatok emlékének ápolására fordítanák.

Kimondanák: nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúrában az ország vagy emberek ellen elkövetett súlyos bűncselekményeknek a büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntető szabályok figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek.

A javaslat Nemzeti Emlékezet Bizottsága néven "a kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése érdekében" szervezetet hozna létre. Ennek feladata lenne a diktatúra hatalmi működését, a kommunista hatalmat birtoklók szerepét, tevékenységét feltárni, és erről jelentést közzétenni.

Ezzel kapcsolatban rögzítenék: a kommunista diktatúra működésének valósághű feltárása és a társadalom igazságérzetének biztosítása közérdek, illetve hogy a diktatúra hatalombirtokosai közszereplőnek minősülnek. Így a javaslat alapján a hatalom birtokosai a diktatúra működésével összefüggő szerepükre és cselekményeikre vonatkozó tényállításokat - a szándékosan tett, lényegét tekintve valótlan állítások kivételével - tűrni kötelesek, e szerepükkel összefüggő személyes adataik pedig nyilvánosságra hozhatók.

A törvény alapján ugyanakkor az 1990. május 2-át megelőzően az életüktől vagy szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottaknak és az állam által a tulajdonukban igazságtalanul okozott károk miatt károsodottaknak pénzbeli vagy más vagyoni juttatást biztosító új kárpótlási jogcím nem állapítható meg. Ha azonban egyedi jogalkalmazói döntés állapít meg kárpótlási jogosultságot, kifejezetten e kárpótlás teljesítéséhez kapcsolódó, közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulást kell megállapítani.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. Fenyolori65 2011. november 23. 14:32
  „Orbán Viktor KISZ titkár, Kövér László Mszmp Kb. tag és még sorolhatnám a többieket, akik most mind a fityesz soraiban múlatják a mi drága időnket.
  Söprögetnének inkább a maguk háza táján, bár Viktorkrátunk kijelentette, hogy ..."csak az én komcsim a jó komcsi..." most ennek akar érvényt szerezni????
  A mostani Mszp-sek nagy része - nem mindenki - a diktatúra idején rövid gatyában szaladgált a szülei lába körül, és nyafogott a fagyiért, nekik aztán sok közük van ahhoz a rendszerhez....”
 • 74. Power 2011. november 20. 19:15
  „66. vuk 2011.11.19. 19:58
  "Mi az, hogy "jogutod part"?"
  A megértéshez lapozzunk vissza időben. 1989.októberében volt a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) utolsó kongresszusa, amelyen feloszlatta önmagát. Az MSZMP nem jogutód nélkül szűnt meg, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) jogutódként megörökölte az MSZMP vagyonát. Jogilag az MSZP az MSZMP jogutódja.”
 • 73. info 2011. november 20. 17:36
  „68. X_Y 2011.11.19. 20:52 -egyetemre? már a gimiig sem jutottam el, mint közel kitűnő tanuló.......”
 • 72. info 2011. november 20. 17:33
  „jaaaaaaaaa, hogy most ez a legfontosabb! az már nem is számít, hogy emberek ezrei nem tudják kifizetni a rendszeres kiadásaikat, lakbér, gyógyszer, megélhetés!!!-nem tudnak venni legalább kenyeret, cipőt, itt a tél, az utcán fagynak meg, mert nincs ahová elbújjanak!!”
 • 71. Herli 2011. november 20. 14:26
  „Mint szerb nemzetiségi, osztályidegen voltam az átkosban ezért nem vettek fel a hazai egyetemre sem
  (20 pont ellenére!).
  Vigaszként kimehettem a moszkvai Lomonoszov Egyetemre tanulni, OROSZ nyelvű fakultáson, pedig volt angol és német is.”
 • 70. macs 2011. november 20. 12:46
  „59. 9349779,
  "Csak bátorkodom azt mondani,hogy minden diplomást le kell csukni aki a Kádár korszakban szerzett diplomát ,hogy miért ??mert mi csak az egyetem udvarára jutottunk be takarítani.Akik akkor diplomát szerezhettek a legvéresebb kommunista pártfogoltak voltak Csak magas politikai támogatású káder,vagy káder gyerek mehetett egyetemre."
  Ezt úgye Te sem gondolod komolyan?
  Ez olyan kijelentés, mint az egyik ismerősöm története. Mostanában mindenkinek azt meséli, azért nem lett diplomás, mert a régi rendszerben üldözték. A gond csak az, hogy a gimnáziumot vagy 6 év alatt végezte el, az érettségin is csak a második nekifutásra és nagyon nagy jó indulattal jutott túl. Egyetemi felvételiről ezek után szó sem lehetett.”
 • 69. .suhym. 2011. november 20. 07:50
  „59. 9349779 2011.11.19. 17:18
  " Csak magas politikai támogatású káder,vagy káder gyerek mehetett egyetemre."

  Rám aztán igazán nem lehet mondani, hogy imádom a komcsikat, sőt,
  DE
  ez így ebben a formában, ahogyan fogalmaztál, NEM fedi a valóságot!!!
  Igen, voltak olyanok, akiket származásuk miatt nem engedtek egyetemre, de a felvettek közül nagyon sok hallgató szüleinek semmi köze sem volt a "párthoz"!”
 • 68. Larsson 2011. november 19. 22:06
  „68.

  Ott a pont, végigbukdácsolta, papírt kapott és azóta is a száját tépi! Kell ez nekünk?”
 • 67. Egyolvasó 2011. november 19. 21:24
  „http://privatbankar.hu/makro/rona-peter-igy-bukik-el-orban-viktor-241997”
 • 66. X_Y 2011. november 19. 20:52
  „59.

  " Csak magas politikai támogatású káder,vagy káder gyerek mehetett egyetemre"

  Ja, Orbán Viktorka is csak a a párttitkár apuka miatt jutott be az egyetemre...”
 • 65. X_Y 2011. november 19. 20:48
  „"Ezt mondaná ki a Fidesz az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában."

  Pontosabban az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumához fűzött előszó bevezetőjéhez tartozó lábjegyzet tárgymutatójának indexében :)
  <moderálva>”
 • 64. vuk 2011. november 19. 19:58
  „61. Power 2011.11.19. 18:48
  Mi az, hogy "jogutod part"?
  Ez ugyanolyan mintha fogsz most veletlenszeruen egy nemet embert, es ra akarod huzni Hitler buneit. Szimpla marhasag. Aki akkor tenyleg tett valamit, azt vadoljak meg, a birosag itelje el, pont. Ez a menete. Nem ugy hogy torvenybe iktatjuk, hogy egy part felelos. A fidesz tele van volt MSZMP tagokkal, kezdve Matolcsyval.
  Ez az egesz arrol szol, hogy az egyetlen eselyes ellenfelet megprobaljak kizarni a szavazasbol. Epul a diktatura, terv szerint.”
 • 63. vuk 2011. november 19. 19:56
  „59. 9349779 2011.11.19. 17:18
  ".Akik akkor diplomát szerezhettek a legvéresebb kommunista pártfogoltak voltak Csak magas politikai támogatású káder,vagy káder gyerek mehetett egyetemre"
  Ez konkretan baromsag. Edesanyam is akkor szerzett diplomat, senkije nem volt kader.. biztosan tudod, hogy mit beszelsz?”
 • 62. mazsolaszolo 2011. november 19. 19:07
  „Ami azért különönsen nagy szemétség, mert - enyhe képzavarral élve - minden mai párt az MSZMP köpönyegéből bújt ki. Tehát röviden szólva Orbán elvitetné a múlt kollektív hibáiért való felelősséget csak és kizárólag azokkal, akiket ő megvet, gyűlöl, ki nem állhat, bűnbaknak kinevez stb. - azaz a baloldal egyetlen pártjával, amely ugyanúgy az MSZMP utódpártja, mint mindenki más.

  Mint azt mindenki jól tudja, 1989 előtt nem létezett más párt, csak egyetlen. Ha Orbán idiotizmusa továbbra is ilyen népszerű marad a Szonda Ipsos és egyéb jelzőtüzek szerint, akkor ez újra hamarosan megvalósul. De ki viszi el a balhét az orbánádia után? Tán a mi Rózsink? Vagy Szíjjártó? Esetleg Lézer Jani?”
 • 61. ferdzso 2011. november 19. 18:55
  „...Mert akkor minden jobb lesz!?? Minden olcsóbb, és jobb megélhetés, több munkahely, létbiztonság..... Nem? Na, mert inkább ezzel kéne foglalkozni, nem a múlt nehézségeit okozókkal foglalkozni, és összemosni az "egypárt rendszert" a demokrácia által választottakkal! ...Vagy korrekten, minden kormány (és azt képviselők) hibáit el kéne számoltatni, ha már...!: A buta módon, mindent olcsón el kótyavetyélő privatizálóktól, a csak kiadásokat növelő, legdrágább autópálya megrendeléseken át,a jól működő gyárakat "bezárattatókat", az összeset, (mindent, mindenkit), ami az elmúlt "20 év" alatt történt, és kárt okozott! (Volt minden bőven, az előző Orbán kormány idején is, csak, hát az előtte, és utána történtek a lényeg, mert "minden szentnek maga felé"...) Állandóan más felelősségét keresni, a saját hibákat eltakargatni, nem észrevenni...20 év alatt "felnőtt" a társadalom! Van ítélő képesség, információ áradat, emlékek. Ha most "drága a kenyér", nem az érdekeli a választókat, hogy miért volt drága "20 évnek előtte" is..., hanem, hogy kik miatt maradt az, lett mára még drágább: Benne volt ebben az "MDF", "Mszp", "Fidesz- Kisgazda" kormány hozzá nemértése is bőven! Utána az "ominózus" nyolc év, és most a másfél hibái...Kit, és miről szeretnének még most is meggyőzni?? Nem élünk jól:Ne a fejekben, a zsebekben tegyenek rendet!: Ez a nép akarata!!(Nem az állandó elszámoltatás számon kérés, mert aki nagyon akar elszámoltatni, azt is előbb- utóbb elszámoltatja az utókor, ezt beláthatnák.)”
 • 60. lukrecia 2011. november 19. 18:51
  „"mostani erős emberei (Mesterházy, Botka, Újhelyi) gyerekek voltak." Na neee
  Botka es pistike mar akkoriban benne volt a Dm-ban. A parkolasi tarsasag es egy telefonugy (akkoriban ez volt a meno cucc) erintettjei voltak. Mar akkor maskent is vegzodhetett volna az az ugy, de mar akkor menedzseltek (futtatak) a fiukat.
  Eros emberei :))”
 • 59. Power 2011. november 19. 18:48
  „8. vuk 2011.11.18. 21:46
  Szerintem mindenkinek fel kell vállalnia a felelősséget azért, amit tett, vagy megtenni elmulasztott. Ez az MSZP-re és Gyurcsányra is vonatkozhat. ..nonszensz, hogy a 21. században ezt a pártot és "képviselőket" fizetjük. A jogutód párt igenis felelős... a kutyák is falkában a agresszívebbek. Ha valaki bűnösségét megállapítja a bíróság, akkor nem az állami juttatásait kell csökkenteni, hanem meg kell büntetni.”
 • 58. dondongó 2011. november 19. 17:51
  „A praeambulum kodifikálhatná a Jobbik - Szálasi Ferenc, illetve a Fidesz - Horthy Miklós viszonyt is. Osztozva a történelmi felelősségben természetesen.”
 • 57. Beroesz 2011. november 19. 17:01
  „Szóval én őszintén jókat röhögtem azokon az örök rettegőkön, akik Orbánéktól a demokráciát féltették.

  Most már nem röhögök. Ez már nagyon gáz. A Fidesz vezetői különböző módokon kötődtek a kommunista rendszerhez, párttagok, értelmiségiek voltak. Az átmenet hasznaiból is részesült a párt: Orbán Viktor édesapjának (korábbi párttitkár tudtommal) hirtelen kőbányája lett, a párt méretes székházat kapott, tagjai közhivatalok vezetői tisztségeit kapták. A Fidesz egyáltalán nem ártatlanabb az MSZP-nél. Főleg nem a jelenlegi MSZP-nél, amelynek mostani erős emberei (Mesterházy, Botka, Újhelyi) gyerekek voltak.”
 • 56. vadfarkatlan 2011. november 19. 16:53
  „2. klj_54 2011.11.18. 20:57

  1, ez a hatalom túlterjeszkedése!
  2, A fideszben több a volt MSZMP-s mint a szociknál:)

  Egyébként is az örökség számít, az ideológiai folytonosság. Ez pedig megvan egy olyan, párt esetén, ami az MSZMP jogutódja, illetve hitvallását tekintve is leszármazottja. Hiszen többen is azt vallják, hogy hogy ´56 ellenforradalom volt - Gyurcsány, Horn, Havas Szófia - mivel pedig nem határolódtak el tőlük, illetve nem zárták ki őket soraikból, így azt gondolom, hogy ez a párt hivatalos álláspontjának tekinthető, ha megtűrik az ilyeneket a soraikban.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Vissy Károlyt - galériával

A 77. élet évében elhunyt népszerű meteorológust családtagok, kollégák és ismerősök kísérték utolsó útjára pénteken a Farkasréti temetőben. Tovább olvasom