Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Jogszabályváltozások ellen tüntettek Budapesten

A vasárnap életbe lépő munka törvénykönyve és a sárgacsekk-adó ellen tiltakozott az LMP, a Szolidaritás és a Negyedik Köztársaság (4K!) szombaton Budapesten.
A flashmobo egy iratmegsemmisítővel vágták szét a munka törvénykönyve egy példányát és a mintegy 100 résztvevő sárga csekkekkel ragasztgatta tele a minisztérium bejáratát.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője a rabszolgamunka törvénykönyvének nevezte a vasárnaptól hatályos jogszabályt, amely szavai szerint teljes kiszolgáltatottságba taszítja a munkavállalókat, megsemmisíti a jogvédelmüket és egy olyan "kaszárnya-kapitalizmus" felé viszi az országot, amely az alacsony képzettségű, olcsó munkaerővel próbál versenyezni a világpiacon.

Jogszabályváltozások ellen tüntettek Budapesten. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a "100 dolláros kínai munkaerővel" akarja versenyeztetni a magyarokat, és a munkavállalók kiszolgáltatottságával próbál versenyképességet teremteni. Hozzátette, mindemellett "átgondolatlan adóhisztériát" és "rommá adóztatott gazdaságot" lát.

Székely Tamás, a Szolidaritás mozgalom társelnöke úgy vélekedett, hogy a munka törvénykönyve azoknak szól, akik eddig "csaltak, loptak", és ezután ezt törvényesen tehetik. A politikusokat arra szólította fel, hogy nézzenek szembe azokkal, akiknek helyzete, bére tőlük függ. Az érdekképviseleteket arra kérte, hogy tűzzenek fekete zászlót székházaikra.

Jogszabályváltozások ellen tüntettek Budapesten. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Nagy András, a közelmúltban párttá alakult 4K! alelnöke a munkanélküliség mellett a másik legnagyobb problémának a szürke- vagy feketegazdaságot nevezte, jelezte, hogy a bejelentés nélkül dolgozókat sem a régi, sem az új jogszabály nem védi. Álláspontja szerint a kormány tudatosan kihasználja ezt a kényszerhelyzetet, amivel "bármelyik céget a markában tarthatja".

A rendezvényen egy petíciót is felolvastak, amelyben a munka törvénykönyvének visszavonását és a szakszervezetekkel közösen előkészítendő új törvényt követeltek. Emellett azt kérték, hogy a kormány vonja vissza az adótörvényeket és a költségvetési javaslatot, ősszel pedig nyújtson be olyan jogszabályt, amely megszünteti az egykulcsos adót és a megszorításokat.

Olvasóink írták

 • 3. gondolom 2012. július 02. 13:56
  „Igaza van az ellenzéknek és a velük tüntetőknek,csak hol az igazán át ütő sztrájk,tüntetés. Akinek pedig tetszik ezek megszoritások az csak egy elveteműlt fideszes lehet,agy betegséggel.”
 • 2. igazságkereső 2012. július 01. 15:59
  „Jávor Benedek feltalálta a spanyol viaszt! Ugyan ezt a látványtervezést megtehette - megtehették - volna a Gyurcsány-Kóka tandem idején is, de akkor hol volt belőlük ez a demonstratív megmozdulás, hiszen a sárga csekk mennyiség bizony akkor sem volt kevesebb?!!”
 • 1. x 2012. június 30. 23:09
  „?? (???????????? ????????) vészesen emlékeztet az "Összoroszországi Rendkívüli Bizottság az Ellenforradalom és Szabotázs elleni Harcra", azaz a Vé-Csé-Ká (Cseka) ??? ??? ????? emblémájára. Tudják, nekik így tetszik.
  http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/227/2267051.jpg
  Alaptalanul vádaskodik és valótlanságokkal mozgósít az LMP, a Szolidaritás és a 4K! - közölte szombaton a Kormányszóvivői Iroda, hangsúlyozva, hogy a kormány elkötelezett a családokat és a dolgozni vágyókat támogató új munka törvénykönyve, a családokat és vállalkozásokat támogató adópolitika és egy kiszámítható költségvetés megvalósulása mellett. A Fidesz szóvivője szerint az LMP megtéveszti az embereket.
  http://mno.hu/belfold/miert-hallgatott-az-lmp-a-parlamentben-1087775”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: Közép-Európán át érkezzen az azeri gáz!

Magyarország érdeke, hogy az azeri gáz is Közép-Európán keresztül jusson el a kontinensre -… Tovább olvasom