Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Jogszerűtlen volt a postai kézbesítők sztrájkja

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogszerűtlennek minősítette a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezetének december 22-23-i sztrájkját - mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője hétfőn az MTI-nek.
A cég a bírósági indoklás áttanulmányozását követően dönt a további jogi és munkaügyi lépésekről - mondta a szóvivő.

A Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete december 22-23-án sztrájkolt azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből. A szakszervezet szerint elsősorban az üdülők és a budapesti Krisztina körúti Postapalota, valamint a Szugló utcai székház elidegenítéséből származó bevételből kell részesíteni a dolgozókat.

Tomecskó Tamás a sztrájk után elmondta: jogszerűek voltak a szakszervezetek által kifogásolt ingatlan-értékesítések, és jelezte, hogy az ezekből befolyt összeget fejlesztésre fordítja a Magyar Posta.

A december 23-án felfüggesztett munkabeszüntetés nem okozott fennakadást a postai szolgáltatásban. A Magyar Posta még a sztrájk alatt bejelentette: jogalap nélkülinek tekintik a munkabeszüntetést, és bírósághoz fordulnak.

A bíróság az indoklásban emlékeztet: a Magyar Posta Zrt.-nél december 16-án született meg a 2010. évi bérmegállapodás, amely kollektív szerződés erejű megállapodás, és amely 2010. január elsejei hatállyal rendelkezik a bérfejlesztésről és a jóléti juttatásokról.

A posta a sztrájk jogellenességének megállapítását kérte, és arra hivatkozott, hogy az ingatlanok értékesítéséből származó bevételek felhasználásáról a tulajdonos dönthet, nem pedig a munkavállalók. A társaság ezenkívül azzal érvelt, hogy a szakszervezet követelése bérkövetelésnek minősül, miközben a bérfejlesztésre vonatkozóan a munkáltatónál már hatályos megállapodás létezik - olvasható az indoklásban.

Olvasóink írták

 • 11. egyszegedi 2009. december 29. 03:14
  „Egy gazdasági társaság adózott hasznából / profitjából / csak a tulajdonosok, részvényesek részesülhetnek a befektetett törzstőkéjük, illetve részvényük arányában. Viszont a gazdasági társaság vagyonával a társaság rendelkezik, azt szabadon értékesítheti. Az értékesítés árbevétele azonban nem jövedelem, azt csak úgy felosztani nem lehet. Ha már kiharcoltuk magunknak a kapitalizmust, illik annak törvényeit is megtanulni, utána nézni. A nem tudás nem mentesítő ok.”
 • 10. SP 2009. december 28. 21:47
  „A MÁV sztrájknál felelős személy ígérte be a pénzt. Ezt kérték számon.
  Postácska
  nem bírt az ünnepi terheléssel a létszámmal, a szabadságolással. A gordiuszi csomó átvágása a kamusztrájk. Így nem lehet reklamálni a hiányos szolgáltatásért.”
 • 9. varadipal 2009. december 28. 21:02
  „Ezt jól kiharcolta az a töketlen vasútas szakszervezetis, aki a vasúti vagyoneladásból a vasutasoknak követelt juttatást.Abból tanulhattak volna. Ez ugyanaz zöldben azzal a különbséggel, hogy a szakszervezeti titkárt és főbizalmikat nem lehet kirúgni, mert őket védi a törvény, csak a sztrájkoló postást akit sikerült jogellenes sztrájkra felbújtani. A sztrájkalap terhére a kieső munkabért sem téríthetik meg a gyalogkakukkoknak, mert jogellenes volt a sztrájk, és ezesetben nem lehet az alapot felhasználni.Majd megtanulják, hogy nem a gyorasabb kutya kefél, hanem a nagyobb. Ilyen sz.r világban örüljenek, hogy kenyerük van. Bejön az elektronikus korszak, ki a fene fog postán drága pénzért levelet küldözgetni? A posta monopóliumának már rég vége, ha nem vették volna észre. A Tótkomlósinak igaza van, csak nem értem, mi az a "facomat". Hogy kerül ide mosópor reklám?”
 • 8. spiler 2009. december 28. 20:53
  „ilyen alapon mindenki követelhetne ahol a cég vagyonát eladták....mi meg azért mert magyar állampolgárok vagyunk,a mi vagyonunk is...... de ez hülyeség”
 • 7. TrombiFrédi 2009. december 28. 20:49
  „Jogszerűtlen, vagy etikátlan???:)”
 • 6. tótkomlósi 2009. december 28. 20:40
  „3-as!
  Ha neked van egy vállalkozásod, és vannak épületeid is, meg van melósod is és eladsz egy épületet 100millióért, akkor mit csinálsz?

  Szétosztod a melósaid közt? Adsz belőle nekik részesedést? Annak is, aki 1 hete dolgozik nálad?

  Azt ám, <moderálva>!

  max a pofijára kapna tőled!”
 • 5. igazságkereső 2009. december 28. 20:33
  „A társaság által értékesített ingatlanok bevételeiből semmilyen körülmények között nem részesülhetnek a postások,hiszen az nem az Ő magántulajdonuk.Azokat az épületeket még a szocialista érában állami beruházásként építették, így a sztrájkoló postások annak költségeibe egy fillérrel sem szálltak be. Itt nem lehet már megtenni azt, amit annak idején a volt SZOT vagyonnal, üdülőkkel tettek, mert azokat egyszerűen "lenyúlták" Leisztingerék és társai.”
 • 4. cumania 2009. december 28. 20:12
  „Remélem, fizet az összes sztrájkoló!”
 • 3. Logaritmus 2009. december 28. 19:57
  „9349779: ilyet senki nem mondott soha, de az nonszensz, amikor az alkalmazott a CÉG VAGYONÁBÓL követel SAJÁT magának részt. Még jó, hogy nem veszik ki maguknak a törzstőkét... :) Ilyen hülyeséget csakis volt kommunista országban tudnak kitalálni az emberek, de csak azok, akik nem tisztelik a magántulajdont és főleg melózni sem akarnak.”
 • 2. tótkomlósi 2009. december 28. 19:25
  „remélem, ki.... őket a felbújtókkal együtt!”
 • 1. Logaritmus 2009. december 28. 19:04
  „"A Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete december 22-23-án sztrájkolt azért, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített ingatlanok bevételéből."

  Nem ezt hívják hűtlen kezelésnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tarnán elsőfokúra mérsékelték a készültséget

Elsőfokúra mérsékelték a Tarnán az árvízvédelmi készültséget az ütemes apadásnak köszönhetően;… Tovább olvasom