Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Jöhet a reklámadó: 20 százalék is lehet az adó mértéke

A kabinet a törvényjavaslat végleges szövegéről a soron következő kormányülésen dönt.
NGM: a tervezet elkészítése a kormány tettrekészségét bizonyítja

A reklámadóról szóló törvénytervezet elkészítése annak jele, hogy a kormány tettre kész a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a Duna Tv Közbeszéd című műsorában pénteken.

Úgy fogalmazott: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a kormány is jelezte korábban, hogy a május elején bejelentett költségvetési konszolidációs csomag mindhárom lépcsőjével érdemben foglalkozik. Akkor jelentette be a nemzetgazdasági tárca vezetője, hogy ha az első lépésben javasolt költségvetési zárolásokat nem tartja elégségesnek Brüsszel, akkor a második lépésben egyszeri kiadások finanszírozását változtatja meg, végül, szükség esetén, az egyes ágazatokra kivetett különadókat, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét emelheti meg a kormány.

A helyettes államtitkár pénteken hangsúlyozta: a kormány az első lépést is elegendőnek tartja, hogy az Európai Bizottság csökkentse magyarországi hiányprognózisát, de a kabinet készül arra, hogy a második és harmadik lépcsőt is meglépje, és ennek része, hogy készült egy tervezet a reklámadó bevezetéséről. "Nem csak egy évre kell meggyőzni őket arról, hogy az államháztartás fenntartható pályán van" - tette hozzá.

Banai Péter Benő elmondta: a kormány szerdán vitatja meg a tervezetet, "hogy életbe lép-e, és ha igen, mikor", és utána az Országgyűlés dönthet róla.

A helyettes államtitkár szerint a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése az egész ország érdeke, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy "ne merüljön fel szankció lehetősége, ne legyen jogi lehetőség erre, illetve, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság hivatalosan ismerje el azokat a lépéseket, amiket Magyarország tett".

Utalt arra: több tízmilliárd forintos költségvetési megtakarítást eredményez, hogy az államadósság csökken, és hogy a hiány alacsony szinten tartható.

A nemzetgazdasági tárca szakértője szerint a "tényszámok alapján" Magyarországnak ki kell kerülnie az eljárás alól. Emlékeztetett: az Európai Bizottság május 29-én tesz javaslatot arra, hogy Magyarország kikerüljön-e az eljárás alól, de a végleges döntést az európai pénzügyminiszterek tanácsa hozza meg június 21-én.

"Azt gondolom, hogy ha az Európai Bizottság az eljárás lezárását javasolja, akkor a tanács is ezt fogja tenni" - mondta Banai Péter Benő.

Rogán: a milliárdos bevételű cégek hozzájárulása lesz

Az európai uniós terhek megszűnéséhez járulnának hozzá a milliárdos bevételű cégek a reklámadóval - mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Fidesz-frakció egyetért azzal a kormányzati törekvéssel, hogy az uniós terhek csökkentése érdekében a milliárdos reklámbevételű vállalatoktól hozzájárulást kérjenek - közölte Rogán Antal újságírói kérdésre, megjegyezve, hogy a reklámadó a május 29-i, szerdai kormányülés napirendjén szerepel majd. Hozzátette, minden érdemi érvet meg kell fontolni, amikor a törvényjavaslat a parlament elé kerül.

Azt mondta, ismerve a reklámpiac méretét, szerinte a reklámadó maximum tízmilliárd forintos adóbevételt jelentene a költségvetésnek.

"A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése előtti utolsó pillanatokban járunk. A magyar kormánytól továbbra is intézkedéseket követel az Európai Unió. Mi nem vagyunk hajlandók megszorításokra" - mondta a frakcióvezető, megjegyezve, hogy a kabinet saját magán is spórol.

Azonban "ha mindazokat az intézkedéseket, amelyekről a kormány már korábban döntött, kiegészítjük ezzel a hozzájárulással, akkor Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás" - fogalmazott Rogán Antal. Hozzáfűzte, a szakminisztérium a reklámadóról is tájékoztatni fogja a brüsszeli bizottságot.
A frakcióvezető végül elmondta, tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki egyeztetésén más pótlólagos intézkedésről nem esett szó, de csak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos végső véleményének ismeretében tudják megmondani, melyek azok az intézkedések, amelyekkel Magyarország kikerülhet a hiányeljárás alól.

Korábban

A reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát tette közzé pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormányportálon.

A tárca közlése szerint a kabinet a törvényjavaslat végleges szövegéről a soron következő kormányülésen dönt. Ezután nyújtják be a végleges változatot az Országgyűlésnek.

A munkapéldány szerint az adó alanya a reklám közzétevője, alapja a reklám-közzétételi tevékenységéből származó adóévi nettó árbevétel. Adóköteles lenne a külföldi illetőségű szervezetek belföldi fióktelep útján végzett reklám-közzétételi tevékenysége is.

Az adó mértéke sávosan emelkedik, az 1 milliárd forint alatti részre 0 százalék, 1-5 milliárd forint között részre 1 százalék, 5-10 milliárd forint közötti részre 10 százalék, az ezt meghaladó részre 20 százalék.

A nemzetgazdasági tárca szerint az adóintézkedést az EU túlzottdeficit-eljárása alóli kikerülés, illetve az arányos közteherviselés indokolja.

Reklámnak minősül a reklámtörvény szerinti gazdasági reklám, illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti támogatás, valamint televíziós vásárlás. Nem minősül reklámnak a politikai reklám, illetve a társadalmi célú reklám.

A reklámközlők - a tervezet szerint - az idén július 20-áig kötelesek megállapítani és bevallani a reklámadót, továbbá két egyenlő részletben, 2013. augusztus 20-áig, illetve 2013. november 20-ig kötelesek azt megfizetni.

A későbbiekben a reklámközlőknek május végéig kell az adót bevallaniuk, és július, illetve október 20-ig két részben kell megfizetniük az adóelőleget.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelben újságíróknak azt mondta: szerinte a túlzottdeficit-eljárás alóli biztos kikerülés érdekében a költségvetési zárolások mellett "meg kell lépni", hogy az egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekkel kell megoldani, továbbá "bizonyos adófajtákat" meg kell emelni.

Akkor a kormányfő úgy fogalmazott: "ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené".

A Kormányzati Információs Központ közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos kérdésekről.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. NP1 2013. május 26. 09:44
  „49. Lacusch69 2013.05.25. 21:42

  A szocik hitelt vettek föl 3-3,5%-ra, Orbánék 5-7%-on adták el az államkötvényt - gondolom szerinted az utóbbit nem kell visszafizetni és semmi költsége sincs.”
 • 49. Lacusch69 2013. május 25. 21:42
  „46. Kicsi virág, a könnyű erkölcsű anyucikádat csürhézd le!

  Annyit kérdeztem, mennyi volt az adóelvonás mértéke akkor és most.

  Írd már le ide, hogy más is megtudhassa...

  Nem mintha elégedett lennék ezzel a kormánnyal, de miért is kellettek a megszorítások?
  Csak nem az EU deficites eljárás miatt? Azt meg ki(k) is hozta(ák) össze?

  És mi van, ha a ballibbantak maradtak volna 2010-ben? Újabb hiteleket vesznek fel, és akkor nem PIG, hanem PIGH országokról beszéltek volna.
  Az jobb?”
 • 48. kormoska 2013. május 25. 19:36
  „39.Ballas

  Az itt jelen lévő sok"vörös majom"kifakította a magyar narancsot,Szegeden legalábbis mindenképp!
  A 2014-es önkormányzati választások után találkozhatunk a Belvedere háznál,amikor Botka(vagy Solymos)győzelmét ünnepeljük majd.
  De ne felejts el felvenni valami pirosat,mert kitünsz majd a tömegből:-)”
 • 47. roxper 2013. május 25. 16:51
  „43.
  Nem mellesleg tucatnyi elemző leírta a tavalyi évközi megszorítások kapcsán, hogy az akkor még "csak" elmúlt 2.5 év orbánci ámokfutása felér minimum két bokros csomaggal...”
 • 46. roxper 2013. május 25. 16:49
  „43.
  És a következő 4 évben jött ovika fosztogató politikája és elindította a lejtőn az országot, most megint rászavaztatok, ti buggyant csürhe és végleg kicsinálja az országot!”
 • 45. partizánok 2013. május 25. 15:50
  „Most akkor van válság vagy nincs?
  Döntsék már el!

  "Az idei első negyedévben a tartós fogyasztási cikkek értékesítése 11 százalékkal nőtt Magyarországon. Ez a növekedés elsősorban az IT szektor eredményeinek köszönhető, de a háztartási kis- és nagygépek, illetve a szórakoztató elektronikai cikkek iránti keresletben is mérsékelt bővülés volt megfigyelhető. Az IT szektor forgalmának erősödése a tavaly még kevésbé keresett tabletek iránti fogyasztói igény fokozódásának tudható be: a piac az idei első három hónapban 2012 első negyedévével összehasonlítva közel 200 százalékkal bővült."

  http://hvg.hu/tudomany/20130525_a_tablagep_a_fenykepezo_es_a_teve_megy#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_5_25”
 • 44. strangerrr 2013. május 25. 14:32
  „43. Miért szerinted most mennyi?:)

  Olyan érdekes, hogy a rendszerváltás óta ilyen baloldali kormánya nem volt kis hazánknak és ez pont az ún. jobboldaliaknak nem tűnik fel:)”
 • 43. Lacusch69 2013. május 25. 13:33
  „Nem lesz retekklub... úristen, most mi lesz????

  Okoska baliibantak, Pufajkás Gyuszi alatt milyen adóelvonás is volt?
  Tudjátok: TB, SZJA... úgy együtt vagy 70%...”
 • 42. partizánok 2013. május 25. 12:56
  „Itt vannak a dobogósok:

  Cég Árbevétel (millió Ft)** Reklámadó (millió Ft)* Adóterhelés (adó/árbevétel)
  M-RTL Zrt. (RTL Klub) 29 205 4 381 15,0%
  MTM-SBS zrt. (TV2) 16 265 1 793 11,0%
  Sanoma Media Budapest Zrt. 18 227 451 2,5%

  Lehet sajnálni őket.

  Lehet mellébeszélni.

  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megvan_kiket_sujt_az_uj_ado_itt_a_lista_osszegekkel.554590.html”
 • 41. partizánok 2013. május 25. 12:52
  „Bocs, lemaradt a forrás:
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_mennyisegu_penz_hagyta_el_magyarorszagot.554501.html”
 • 40. partizánok 2013. május 25. 12:51
  „Hahaha.
  Még ti itt fillérekért "ölitek" egymást,addig:

  "A hetvenes évektől fogva Magyarországról 242 milliárd dollárt vittek ki offshore területekre egy 2010-es adat szerint......Magyarország a 2010-es adat szerint a 13. volt a maga 242 milliárd dollárjával, ami főleg annak fényében hatalmas összeg, hogy az ország bruttó külső adóssága 2009-ben az IMF adatai szerint nem érte el a százmilliárd dollárt. Ezek szerint tehát Magyarország az offshore vagyonoknak köszönhetően nemhogy nem eladósodott, hanem finanszírozóként jelent meg - az államnak azonban ebből nem sok haszna volt."

  Na lehet gondolkodni, már ha van mivel?”
 • 39. Ballas 2013. május 25. 11:48
  „37. a másik nagypofájú vörös majom, vagy lehet egy és ugyanaz? :D remélem a fronton találkozunk majd!”
 • 38. Qllancs 2013. május 25. 11:44
  „OV. talán az első jó döntése a 3 év alatt !
  A legnagyobb hírdető ma Magyon a simicska 33 cégéből 1-2. Ott öszpontosúl minden hírdetés, reklám. Utcai, média stb. saját haverját adóztatja ???? itt valami nem stimmel. Meg nyerges veszi meg az MTV 2 . Ő a másik haver ! Ez valami kamu lehet ..másról terelik el a figyelmet !!!

  MÁS !
  Magy.on még működő , és GDP növelő gyárak / pl. E-On, Merci, Bosh, Continentál ..Ford, Pirelli, Michelin / bejelentette , hogy 1 ft se fejleszt Magy.on ! Kivonúl Romániába ..és ha letelik a magyar szerződés mind KIVONÚL Magyo.ról !

  Itt 5--10 évre kaptak kedvezményt, ingyen telket, milliárdokat míg beindúltak , ha lejár az idő : mind elmegy !!!!
  Romániában van olcsóbb munka vállaló, több állami segítség, és adó kedvezmény !
  Itthon ov. jól alájuk rúgott. 100 féla adót vetett ki rájuk.
  Na ha ők elhúznak : Magyo,nak ANNYI !!! több tízezer munkanélküli lesz, ipar : O , mezőgazdasáh : +1 % .
  Minden húzhat el külföldre !!”
 • 37. roxper 2013. május 25. 11:13
  „31.
  Máson sem segít se a gyógyszer, se a grazi kezelés, gondolod majd rajta?
  Ez a reklámbevétel és abból befolyó adó is olyan blöff mint a tranzakciós, fele sincs, mint amit beterveztek...”
 • 36. roxper 2013. május 25. 11:11
  „27.
  Majdnem minden szavad hazugság, erős csúsztatás, álljon a hazug állításaiddal szemben egy tegnapi cikk részlet:

  "A Daimler 300 millió eurós befektetéssel bővíti telephelyét, az E.On januárban indított a konszern számára fontos stratégiai központot és fektet szélerőművek építésébe. A Bosch alkatrészgyártó újabb helyszínnel bővíti a romániai üzemeit.

  Mi ezekben a közös? Valamennyi cég Magyarországon is tevékeny, a legfrissebb fejlesztéseik mégis inkább a szomszédos Romániába irányulnak."”
 • 35. roxper 2013. május 25. 11:06
  „Tegnap olvastam, hogy a magánhadsereg évi 15 milliárdba fáj nekünk, mennyit is vettek el az egyetemektől???”
 • 34. X_Y 2013. május 25. 10:51
  „27. v.imre 2013.05.25. 08:49

  "1./ Nem vagyok kormányon."

  Ja, akkor csak "öntudatból" nyalod a Kedves Vezető alfelét. Az mindjárt más...

  2./
  "Ezért lőtték ki alólunk a MALÉV-ot is. Nem hagyták élni a céget, visszafizettették velük (ezzel csődbe vitték) az addig kapott kormányzati támogatásokat."

  A MALÉV piacra már régóta fájt Váradi "Wizz" József foga. Már az előző Orbán-viktatúra idején is megpróbálták (akkor lett Váradi Józsikából MALÉV vezérigazgatóból Wizz fővezér miután elkótyavetyélte a Tu-154 gépeket), csak közbe jött a kormányváltás...Most Wizzike csak elvégezte a piszkos munkát Orbánnak azzal hogy hetente feljelentette a MALÉV-et.

  " az addig kapott kormányzati támogatásokat."

  Az Orbán-kormány másfél év alatt majdnem 2x annyi pénzt "pumpált" a MALÉV-ba mint 1990-óta az összes. Más kérdés hogy ennek semmi látszata nem volt mert a "csókosok" a másik oldalán ki is vették belőle. A MALÉV csak a "fedősztori" volt az állami pénzek magánzsebekbe csorgatásához.

  "Azért kell megerősödniük a kis- és közép-, "

  Mindent megtesznek hogy ezeket kinyírják: lásd pénztárgép-mutyi, trafikmutyi, papír alapú e-útdíj... Ezeket az "akadályokat" csak a külföldi multik tudják lazán megugrani.

  "a profitot az országból kivívő vállalkozásokat. "

  Mint pl. CBA, Közgép?

  "Te mit adnál még nekik kedvezményt, hogy többen jőjjenek?"

  Mondjuk kiszámítható gazdaságpolitikát, kiszámítható adópolitikát. Mert úgy q..va nehéz üzleti tervet csinálni ha 2-3 havonta a mekkmesterek kiötletelnek egy új adót, visszamenőleges számviteli változtatásokat...

  U.i: vegyél egy helyesírási szótárat...”
 • 33. kormoska 2013. május 25. 10:40
  „30.strangerr

  Most itt a dohánymutyi,utána gondolom jön a"Nemzeti Ivolda"meg a"Nemzeti Temetkezés"
  Az emberek 48´as forradalmi dalokat zengve fogják vedelni a nemzeti italunkat,és miután elitták a májukat és az eszüket,majd a családjuk ás nekik egy gödröt a szegényparcellában.

  Lassan ők mondják meg azt is,hogy milyen ember vagy(a környezeted helyett).
  Írásod minden mondatával egyetértek!”
 • 32. kormoska 2013. május 25. 10:29
  „14.vélemény
  Most igazat kell hogy adjak!
  Ez tényleg egy több kulcsos adó,még ha nem is igazán szükséges és abszolút nem arányos.”
 • 31. X_Y 2013. május 25. 10:29
  „28. Ballas 2013.05.25. 08:49

  Nyugszik Ballas elvtárs, beveszi szépen a gyógyszerét.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - Ügyvéd: az emberölés vádja alól mentsék fel K. Árpádot!

Bérdi Zsolt védőbeszédében azt kérte, hogy védencét a bíróság lőfegyverrel vagy lőszerrel való… Tovább olvasom