Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Jöhetnek a bolgárok, a románok

Egyetértés van abban, hogy Magyarország ütemezetten megnyitja a munkaerőpiacát a román és a bolgár munkavállalók előtt a két ország január 1-jét követő európai uniós csatlakozása után. Nézetkülönbség abban van, hogy ez milyen mértékben és hogyan történjen.
Kiss Péter munkaügyi és szociális miniszter az egyeztetés után elmondta, hogy a kormány valószínűleg a december 20-i ülésén dönt a kérdésben, de előtte levélben arra kérik a két távol maradt pártot, a Fideszt és a KDNP-t, hogy közölje az álláspontját. Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ is egyetért-e ezzel, azt mondta: a kisebbik kormánypárt az ütemezett nyitással egyetért, de gyorsabb menetrendet szeretne.
Eörsi Mátyás (SZDSZ) a megbeszélés után újságíróknak azt mondta: „Kompromisszum fog születni, amellyel az SZDSZ együtt tud élni.” Fontosnak tartja, hogy a kormány nem a zárás, hanem a nyitás mellett kötelezte el magát. A politikus szerint az ország tartozik a határon túli magyaroknak azzal, hogy a „lehető legteljesebben” nyissák meg a magyar munkaerőpiacot.
Hiller István, az MSZP elnöke beszámolt arról, hogy január 1-jétől megnyílhat a magyar munkaerőpiac a hiányszakmákban a román és a bolgár munkavállalók előtt, a többi területen pedig valószínűleg a jelenlegi szabályozás marad érvényben. Hozzátette: a további nyitás lehetőségét időről időre felül kell vizsgálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polónium

Két hete még szinte senki sem hallott a polóniumról, de Alekszandr Litvinyenko (képünkön) orosz… Tovább olvasom