Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

˝Jóhiszemű butaság˝ állhat Szilvásy meggyanúsításának hátterében

Földi László szerint nem annyira kémkedés, mint inkább "dilettáns, jóhiszemű butaság" lehet Szilvásy György volt titokminiszter és a két volt nemzetbiztonsági főigazgató meggyanúsításának a hátterében. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója erről hétfőn az ATV műsorában beszélt.
A szigorúan titkos minősítésű ügyben az elmúlt két hétben négy embert vettek őrizetbe kémkedés gyanújával: Szilvásy György mellett Galambos Lajost és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóit, és egy negyedik személyt, aki egyes sajtóhírek szerint hacker és egy orosz kötődésű biztonsági cég társtulajdonosa.

A katonai ügyészség kezdeményezte mind a négy ember előzetes letartóztatását is, ám az elsőfokú bíróság nem jogerős döntésében ezt csak a negyedik gyanúsítottnál látta indokoltnak, Szilvásy Györgyöt és Laborc Sándort szabadlábra, Galambos Lajost pedig házi őrizetbe helyezte

Földi László hétfőn az ATV reggeli műsorában arról beszélt: egy külső cég jelenhetett meg Galambos idején a magyar titkosszolgálatoknál, ami egyébként a nemzetközi gyakorlatban elképzelhetetlen. Ráadásul ez a cég személyi munkával összefüggő tevékenységet végezhetett, például poligráfos vizsgálatokat. Mint mondta, a miniszter felelőssége abban ragadható meg, hogy ezt átgondolatlanul, a szakmában bízva engedélyezte, ami lehetett jóhiszemű döntés, de ha nem ellenőrizték le a cég hátterét, akkor egyúttal szakmai dilettantizmus.

Arra a riporteri kérdésre, hogy hol itt a kémkedés, a szakember azt mondta: akkor lehet erről beszélni, ha a cég hátterében ellenérdekű titkosszolgálat áll.

Földi László többször nyomatékosan hangsúlyozta: az ügyben semmi nem biztos, azonban egyértelműen károsnak tartja a kiszivárogtatást, és a politikai felhangokat, amelyek ártanak a titkosszolgálatoknak és az ország biztonságának.

A szakember szerint hibázik, aki az ügy jelenlegi szakaszában politikai szándékot sejt vagy sejtet, az ország biztonságát kérdőjelezi meg, ha a titkosszolgálatok problémáján keresztül játszanak le pártcsatákat. A politika majd akkor vizsgálhatja ezt az ügyet és vonhatja le a konzekvenciákat, ha megszületett a jogerős ítélet - tette hozzá.

A szakember arra szólított fel: a politika szálljon ki a szakmai kérdésekből. Megjegyezte azt is, hogy miután az ország Kelet és Nyugat határán fekszik, a titkosszolgálatok által preferált speciális helyzetű tranzitország, amire a magyar szerveknek fel kell készülniük.

A büntető törvénykönyv szerint az, "aki idegen hatalom vagy idegen szervezet részére a Magyar Köztársaság ellen hírszerző tevékenységet végez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2011. július 11. 17:05
  „Nemzetbiztonság....
  Hát persze.”
 • 2. bánki 2011. július 11. 12:18
  „Értem ! Ahhoz, hogy valaki miniszter legyen szükséges,de nem elégséges feltétel a jóhiszemű butaság.

  Ezért áll ilyen baj kis hazánk !”
 • 1. unknown 2011. július 11. 11:26
  „"""...Földi László többször nyomatékosan hangsúlyozta: az ügyben semmi nem biztos, azonban egyértelműen károsnak tartja a kiszivárogtatást, és a politikai felhangokat, amelyek ártanak a titkosszolgálatoknak és az ország biztonságának.
  A szakember szerint hibázik, aki az ügy jelenlegi szakaszában politikai szándékot sejt vagy sejtet, az ország biztonságát kérdőjelezi meg, ha a titkosszolgálatok problémáján keresztül játszanak le pártcsatákat. ..."""

  A média szereplői, az újságírók majd összecsinálják magukat a találgatásban. A Fideszes bizottsági tag, a Gergely fiú mondja, még ha ebben az ügyben a Fidesz veszteséget is szenved nem állhat elő semmivel éppen az államérdek miatt. Azért a média csak kever, kavar, nyilatkoztat ezt, azt, s a fogak közül szivárgó kötőszavakból állít össze összeesküvés elméleteket - politikai vonzódásuk szerint. Tényleg nem lehet megérteni, hogy az államérdek nem játék? Továbbá miért nem lehet megérteni, hogy az ügyészség hallgat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sajóba fulladt egy 40 éves férfi

A Sajóba fulladt egy 40 éves kesznyéteni férfi Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a… Tovább olvasom