Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Jól fizet az iraki háború

Kiemelkedően teljesített az a CNN Money által két és fél évvel ezelőtt összeállított portfólió, amelybe azon cégek kerültek, amelyeket kedvezően érintett az iraki háború. A régi igazság akkor is érvényes, ha etikailag talán elítélhető: a háború profitot hoz, mégpedig nem keveset.
Ha el is ítéljük a háborút, egy biztos: az amerikai csapatokat ellátó vállalatok részvényei nagyon jól teljesítenek a tőzsdén. A régi igazság akkor is érvényes, ha etikailag talán elítélhető: a háború profitot hoz, mégpedig nem keveset.

Az Irak elleni háború kezdetekor a CNN Money összeállított egy képzeletbeli portfóliót, amelyben olyan cégek részvényei kaptak helyet, amelyek nagy valószínűséggel nyereséget hoznak ki a háborúból.

Egyesek szerint az ötlet etikátlan volt, és ennek bizonyos aspektusaival egyet is értett a vezető szerkesztő, Allen Waslter. A szakember azonban arra hivatkozott, hogy az elemzők dolga az, hogy megpróbáljanak a befektetőknek tanácsot adni abban, milyen veszélyek leselkednek a pénzükre, illetve milyen lehetőség van a befektetések fialtatására.

Így elkészült a 23 papírból álló portfólió, amelyben összesen 23 ezer dolláros befektetéssel kalkuláltak - részvényenként 1000 dollárral. Ha valaki most rápillantana a papírokra, azt látná, hogy befektetés értéke meghaladja a 40 800 dollárt. Ez azt jelenti, hogy a portfólió két és fél év alatt közel 80 százalékos emelkedést produkált, szemben mondjuk az Standard and Poor's 500-as hasonló időszakban elért 39 százalékával. A nagy, hagyományosan a védelmi minisztérium megrendelésére dolgozó cégek, mint a Blackhawk helikopterek, a vadászrepülőgépek és a Bradley páncélosok gyártói kimondottan jól teljesítettek.

Egy esetben, a United Defense Industries részvényeinél 200 százalékot meghaladó emelkedés történt - bár e papír esetében a BAe Systems felvásárlási árával kellett számolni (a tranzakció idén nyáron történt). Olyan, a csapatoknak technológiát vagy lőszert szállító társaságok pedig, mint az L-3 Communications, dupláját érték el az S&P 500-as emelkedésének. Nem panaszkodhatnak az újjáépítésben részt vevő társaságok sem, a Halliburton (a sajtóban legtöbbet szidalmazott társaságok egyike) még ennél is jobban teljesített.

A háborús hangulat is megtette a magáét: több olyan társaság papírjainak is szépen emelkedett az árfolyama, amelyek nem voltak közvetlenül érintettek a háborúban: ilyenek a bombadetektorokat gyártó Invision Technologies vagy a lépfene elleni védekezéssel foglalkozó Vaxgen. Természetesen az iraki háborún kívüli tényezők is befolyásolják ezeknek a részvényeknek a mozgását, a portfóliót nézve azonban egyértelmű, hogy túlteljesítette az ismert befektetési alapok hozamát. A CNN Money nem foglal állást abban, hogy milyen pusztítással járt a háború, amely végül is a részvények árfolyamának emelkedéséhez vezetett, pusztán a gazdasági oldalt, a teljesítményt vizsgálja: az pedig igen erős.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kaiser meghódítja a német piacot

Réti Attilát, a Kaiser Food Élelmiszeripari Kft.tulajdonosát a száz leggazdagabb magyar között… Tovább olvasom