Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Jól fizetnek a külföldi cégek

Az idén 11,3 százalékkal emelkedett a nemzetközi cégek magyar vállalatainál dolgozók jövedelme.

A magyarországi nemzetközi vállalatoknál 11,3 százalékkal emelkedett az idén a dolgozók bére, meghaladva a tavalyi 10,6 százalékos növekedési ütemet. Jövőre 5-6 százalékos emelés várható - ismertette Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs osztályvezetője az érdekképviselet tanulmányát.

E szerint a külföldi - német, osztrák, amerikai, brit, olasz és francia - érdekeltségű magyarországi vállalatok hatszázalékos béremelést terveznek az ügyvezetők, a vezető beosztású munkavállalók és a felsőfokú végzettségűek, valamint ötszázalékosat a fizikai munkások körében. A béremelést a cégek 57 százalékánál a vállalat gazdasági helyzetéhez kapcsolják, de minden második cégnél inflációfüggő bérkiegészítést is fizetnek. Mindez a 2006-ra prognosztizált egyszázalékos infláció és a tervezett adócsökkentések mellett öt százalékot megközelítő reálbér-emelkedéshez vezet, amit a szakképzett munkaerőért folyó verseny tovább erősít - tette hozzá Dirk Wölfer.

A szomszéd fizetése


Magyarországon tíz alkalmazottból négy határozottan gyengének tartja fizetését, összehasonlítva az iparágon belüli más cégeknél elérhető jövedelemmel - derül ki a Mercer Kft. felméréséből. A megkérdezettek általában elégedettek munkájukkal, cégükkel és munkakörülményeikkel - tíz válaszadóból hat igazán elkötelezett saját munkájával, munkahelyével kapcsolatban. Az alkalmazottak ugyanakkor kevésbé elégedettek a vállalaton belüli, képzési, továbbfejlődési és karrierlehetőségeikkel. A dolgozói elkötelezettségre ható tényezők közül meghatározó a termékek és szolgáltatások minősége, a személyes fejlődés lehetősége, a méltányosság és nyílt kommunikáció, a munkaszervezeten belüli hierarchikus szintek pontos kialakítása és a munkaköri szerepek tisztázása, illetve a juttatások. 

Az idén az átlagnál alacsonyabb nyereséget termelő vállalatok dolgozói jártak legjobban: ezek a cégek az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékkal több bért folyósítottak. A kiemelkedően nyereséges cégeknél azonban az alkalmazottaknak meg kellett elégedniük a 9,7 százalékos emeléssel.

Terjedőben van a mozgó bérelemek alkalmazása: a felmérés tanúsága szerint az idén 15 százalékkal több dolgozó javadalmazásában szerepeltek teljesítményösztönző részek, és ez már nemcsak a felső vezetés kiváltsága - a fizikai munkások díjazásában is megjelenik.

A DUIHK összehasonlította a cseh és a magyar jövedelemviszonyokat és a felmérés megállapította: a cseh fizetések minden vállalati szinten magasabbak a magyar kereseteknél. A felső vezetők mindkét országban átlagosan évi 30 500 euró jövedelemben részesülnek, a felsőfokú végzettségű beosztottaknál azonban már meglehetősen nagy a jövedelemkülönbség - Magyarországon 12 600, Csehországban 14 200 euró az átlagkeresetük. A fizikai dolgozók esetében alig van eltérés - hazánkban 7300, Csehországban pedig 7500 eurót keresnek egy év alatt -, de az ügyvezetők körében jelentős a különbség: a cseh igazgatók évi 74 600 eurós jövedelme 8600 euróval magasabb a hazaiakénál. Ugyanakkor Magyarországon a fizetés nagysága erősen függ a foglalkoztató vállalat méretétől is. A felső vezetők esetében például az 500 főnél többet foglalkoztató vállalatoknál a magyar fizetések már 23 ezer euróval haladják meg a csehekét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok az internetes svindliben

Magyar egyetemisták is részt vettek - internetes csalásból származó - 30 millió forint tisztára… Tovább olvasom