Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jól teljesít a megye gazdasága

Sok változás volt tavaly az adózásban, így megnőtt a tájékoztatási igény. Az APEH országos, internetes honlap- ját több mint 6 millióan keresték fel. A megyei igazgatóság sok munkával eredményes évet tudhat maga mögött. Minderről tegnap Varga Lászlóné igazgató számolt be.

Sok változás volt tavaly az adózásban, így megnőtt a tájékoztatási igény. Az APEH országos, internetes honlap- ját több mint 6 millióan keresték fel. A megyei igazgatóság sok munkával eredményes évet tudhat maga mögött. Minderről tegnap Varga Lászlóné igazgató számolt be.

Számok halmaza helyett néhány jellemző és jelentős adat. Megyénk exportorientált gazdasága a korábbi években megszokott, kedvező növekedési folyamatokat mutatja. A megye összes gazdasági teljesítményének több mint fele az exportforgalomban realizálódik – ennek növekedése tavaly 5,9 százalékos volt. A belföldi értékesítés 3,5 százalékkal nőtt, amely közel azonos a fogyasztói árindex mértékével. Az összes üzleti forgalom 2790 milliárd forint volt, ez 4,7 százalékkal több az előző évinél.

Megyénk vállalkozási szerkezetére jellemző, hogy gazdálkodóink 95 százaléka 10 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató mikro- és kisvállalkozás. Pk adják az üzleti forgalom egynegyedét.

Ugyanakkor a 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalkozások száma az 1 százalékot sem éri el, ám megyénk export- és belpiaci értékesítésének kétharmadát teljesítik.

Nettó befizetők lettünk

A tavalyi nettó személyi jövedelemadó-bevételek 50,7 milliárd forintos összege 2,1 milliárd forinttal haladja meg az előző évit, ez 4,3 százalékos növekedést jelent. Jellemző, hogy az első száz legnagyobb befizető (egyben megyénk legnagyobb foglalkoztatói) adja az összes szja-bevétel 70 százalékát. Az áfánál az első száz legnagyobb cégtől származik a befizetések 50 százaléka. Érdemes szólni róla, hogy a korábbi évek után tavaly megyénk nettó áfabefizetővé vált. A költségvetés bevételeit egyenlegében 20,8 milliárd forinttal növelték a vállalkozások teljesítményei (2004-ben a nettó bevételeknél 3,2 milliárd forint visszaigénylés jelentkezett).

A társasági adó nettó befizetések 11,1 milliárd forintos összege 6,2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, elsősorban a jogszabályi változások miatt (adókulcscsökkenés). Megyénkben a száz legnagyobb társaságiadó-befizető fizette meg az összbevétel csaknem háromnegyedét.

Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) a múlt év végén megyénkben további 700 adózó vállalta, így számuk 5100-ra emelkedett. Az evás vállalkozások által befizetett adó 3,9 milliárd forint volt – 33 százalékkal több, mint az előző évben.

Sok pénz, sok ügyfél

Szó volt a sajtótájékoztatón egyebek között arról, hogy az APEH megyei igazgatósága tavaly 365 milliárdos pénzforgalmat kezelt. Összesen 693 ezer levéllel, ügyirattal kellett foglalkozni. Sok volt a jogszabályi változás, emiatt megnőtt az adózók tájékoztatási igénye. Egy felmérés szerint a megkérdezett magánszemélyek 95 százaléka elégedett az APEH szolgáltatásaival. A könyvelőirodák kritikusabbak: 18 százalékuk azt válaszolta, hogy csak részben elégedett.

Az interneté a jövő

Az idei év is számos változást tartogat. Ilyen például az Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás (ekho) választási lehetősége bizonyos feltételekkel, de akár például az evázók vagy a nyugdíjasok számára is. Új adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségek jelennek meg, lényegesen kiterjedtebb lesz a csak elektronikus úton, interneten történő adózás (ezzel majd részletesebben is foglalkozunk).

A személyi jövedelemadó-bevalláshoz egyébként már letölthető az APEH honlapjáról az ellenőrzést is elvégző Abev-program és a szükséges nyomtatványok. A hivatal, s azon belül a megyei igazgatóság honlapját ezen kívül is tanácsos gyakrabban látogatni, hogy jobban eligazodjunk adóügyeinkben. Nem érdemes „stikliben" spekulálni, tartozni meg főként nem: a múlt év is bebizonyította, gyors lett az adóhatóság, s például mindenféle papír nélkül, közvetlenül elérheti a tartozó bankszámláját...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetségben a gazdákkal

Szakács Imre, Lukácsi István, és az FKGP megyei vezetője együttműködési megállapodást írt alá. Tovább olvasom