Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Jól van a szívátültetésen átesett kislány

Jól van Mirjam, az a két és fél éves kislány, aki november 1-én kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - mondta az intézmény főigazgatója hétfőn.
Ofner Péter hozzátette: még körülbelül egy hónapig marad a kórházban a kislány, aki a transzplantáció előtt 34 napig műszívvel élt. A főigazgató beszélt a nyilvánosság fontosságáról is, mint mondta: Mirjamnak azután ajánlott fel valaki egy új szívet, miután a közvéleményt tájékoztatták a kislány egyre romló állapotáról.

Szatmári András a kardiológiai intézet szakmai igazgatója elmondta: Miután hazaengedik hosszas, körülbelül 2 éves gyógyszeres kezelés következik. Kérdésre válaszolva hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok szerint nagyon jók a szívátültetésen átesett gyermekek túlélési esélyei, a transzplantáción 35-40 éve átesettek 90 százaléka ma is él.

Mirjam esete azért is példátlan, mert ő volt az első gyermek, akinél műszívet ültettek be, amely több mint egy hónapig jól működött - mondta Szatmári András. Szerencse azonban, hogy új szívet ajánlottak fel Mirjamnak, mivel ezzel az eszközzel csak fél évig lehet segíteni.

Mirjamnál azért volt szükség a műszív, majd később az új szív beültetésére, mert a szívizombetegségben szenvedő két és fél éves kislány keringését gyógyszerekkel már nem tudták fenntartani. A műszív szeptember végi beültetése után a kardiológiai intézet október közepén a nyilvánosság segítségét kérte annak érdekében, hogy donort találjanak Mirjamnak. 7 hónapig ugyanis egyetlen egy felajánlás sem érkezett. Az októberi tájékoztató után azonban találtak egy donort, így végezhette el a kardiológiai intézet szakmai csapata a műtétet.

Mirjammal együtt eddig 3 gyermeknél végeztek szívátültetést. Jelenleg 20-an várnak új szívre Magyarországon, köztük egy kisgyerek van a listán.

Olvasóink írták

  • 2. nobody 2008. november 10. 18:22
    „Nyudodjon békében,,aki" adta a szívet,és éljen boldogul,Aki kapta.
    A halál egy álapot,az uj élet egy lehetőség.
    Aki ilyenért halt meg,már nem élt hiába,bármennyire is fiatal volt.”
  • 1. flexsnake 2008. november 10. 17:41
    „Valaki meghalt azt ne felejtsük el, egy gyerek.Csak ennek árán élhet tovább egy másik gyerek.Úgy írnak róla mintha az utcán találták volna a szívet, pedig valaki meghaét és azé volt.De őt ugye soha meg sem említik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged térképe

Szeged térképét böngészheti a Google Maps szolgáltatásának köszönhetően, az egér bal gombjával… Tovább olvasom