Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Jön a húszmilliós munkaügyi bírság

A jövő évtől harmincezer forinttól húszmillió forintig terjedhet a kiszabható munkaügyi bírság.

Harmincezer forinttól húszmillió forintig terjedhet jövőre a munkaügyi bírság, miután a T. Ház nem támogatta a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosításáról szóló hétfői szavazáson a bírságok csökkentésére irányuló javaslatokat.

A legkisebb megrovást egy alkalmazottnál és először előforduló, könnyűnek minősülő szabálysértés esetén lehet alkalmazni, míg húszmillió forintot annak a szervezetnek vagy cégnek kell fizetnie, amelyik a korábbi munkaügyi bírságot kiszabó határozat jogerőre emelkedésétől számított három éven belül a korábbival azonos súlyú jogsértést követ el.

Már a költségvetési törvény módosításairól szóló szavazás során is határoztak róla a képviselők, de egy változtatással az ellenőrzési törvénybe is átvezették, hogy a Munkaerő-piaci Alap (MA) javára kirótt bírságok nem 60, hanem 100 százaléka kerül rá az alap számlájára. Bár az eredeti javaslatnak megfelelően létrejön a Munkaügyi Ellenőrzést Támogató Tanács, egy elfogadott módosítás szerint a testületnek nem lesz joga véleményezni a munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatos törvényjavaslatokat.

Ezentúl a munkaügyi ellenőrzés kiterjed a külföldiek magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről szóló jogszabályok betartására és a munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódó elszámolás ellenőrzésére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom