Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Jön az ujjnyomatos útlevél

A jövő hét végétől már ujjlenyomatot is vesznek minden 12 év feletti útlevél igénylőtől, ugyanis az új passzusba már olyan mikrochipet raknak, ami az ujjlenyomat azonosítását is lehetővé teszi - írja a Népszabadság.
Ezzel együtt jelentősen drágulnak is az új úti okmányok. Az öt évre érvényesért 25, míg a tíz évig érvényes útlevélért 40 százalékkal kell többet fizetni a jelenleginél. Az igénylés jelenlegi illetéke hat, illetve tízezer forint volt, attól függően, hogy öt, vagy tíz évre kértük az okmányt. Ez most 7500, illetve 14 ezer forintra módosul.

Ennél is rosszabbul járnak a 18 év alattiak és a 70 év felettiek, esetükben ugyanis 66 százalékos lesz a drágulás. Így a gyermekek és idősek 1500 helyett 2500 forintért kaphatnak új útlevelet. A soron kívüli meggyorsítás minden esetben a normál ár kétszeresébe kerül.

A szó szoros értelmében csúnyán ráfizet, aki elveszíti az okmányt, hiszen a pótlás a felnőttek esetében akár 42 ezer forintba is kerülhet a jövő héttől - írja a Népszabadság.

Olvasóink írták

 • 7. mentelmi-jog 2009. június 21. 16:04
  „Mi az, hogy nem lehet vele semmire sem menni? Akkor írd már be ide légyszíves az útleveleden látható összes adatod, ha annyira nem számít! Jobb helyeken például már simán adnak hitelkártyát is ennyi adatra, aztán találd ki kit találnának meg a legvégén. Mellesleg nemtom ki a fene említette meg a mobiltelefont is... Azt otthon lehet hagyni, lehet nélküle utazni, illetve nem tartalmazza a személyes adataid (és ujjlenyomatod) ha ellopják vagy idegen kezekbe kerül. Nem magával a dologgal van a bajom, hanem azzal, hogy vissza lehet vele élni. Marha könnyen. És amivel magyarországon (szándékosan kicsi) vissza lehet élni, azzal visszaélnek. Nem Te, nem én, hanem akár az illetéktelenek akik hozzájutnak az adatokhoz, de az adatbázist kezelők/birtoklók és a kormány. A beleegyezésem nélkül szavazgatnak különböző egyezményeken ahol adatokat cserélnek, illetve nyitnak meg egymás között adatbázisokat, lásd például a VWP! De, hogy ne menjünk ilyen messze, az okmányirodákban dolgozó ismerősöknél kezdődik a történet. Látszik, hogy nincs ilyen helyen dolgozó ismerősöd, akkor tudnád miről beszélek. Ez a bajom az összes rfid chipes, tárolós, adatbázisos megoldással!”
 • 6. flexsnake 2009. június 21. 13:29
  „beszéltek már hülyeséget.A mobiltelefonokat eddig is nyomon lehetett követni. HA mindenkinek chip lenne a koponyájában nem lenne bűnözés. Az ujjlenyomattal és az adatokkal sem mész semmire ha nem férsz hozzá az adatbázishoz. Kár riogatni vele, ez egy biztonságosabb rendszer.”
 • 5. Tömeg 2009. június 20. 13:29
  „Szép új világ”
 • 4. Zejko 2009. június 20. 11:19
  „http://video.google.com/videoplay?docid=-1721665087268094320 Erre talaltak ki a nagy terror veszely paranoiat hogy aztan chip eket ultessenek hanyinger.”
 • 3. Zejko 2009. június 20. 11:08
  „Kovetkezo lepes mart a borunk alatt levo chip lesz azt varunk meg 30 evet azt aki nem al be a sorba lekenyszerul a fold ala a felszinen meg elnek majd a behodolok eszkozok lassan beigazolodik a sok scifi amin nevettem .”
 • 2. mentelmi-jog 2009. június 20. 10:09
  „Még most nem késő igényelni egy 10 évest, legalább addig nem kerül bele. Én már gondoskodtam róla, pedig még 3 évig érvényes volt a régi, mert úgy gondolom ez sérti a személyiségi jogaimat. De Zejko! A követő már félig meddig megvalósult: az útlevélben jelenlegi is benne lévő rfid chipet 10m-es körzeten belülről egy kb. 50$os eszközzel ki lehet olvasni (ami minden az útleveleden rajta lévő adatot, még a fényképet is, most már az ujjlenyomatot is tárolja!) Gondolj csak bele, ha nincs leárnyékolt helyen az útleveled, simán kiolvassák az adataid... Elég csak egy turisták által sűrűn látogatott helyre kiülni egy laptoppal és egy rfid olvasóval, és elég sok személyiséget össze lehet gyűjteni. ID theft.”
 • 1. Zejko 2009. június 20. 09:35
  „kovetot nem akarnak belerakni esetleg ,hogy muholdrol figyeljek merre jarunk?Anyatokat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem hatott az államfő aggodalma

Változatlan szöveggel, de egy kiegészítő paragrafussal nyújtja be a kormány a parlamentnek a… Tovább olvasom