Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Jordánia, a megfizethető napfény

Hetente háromszáz magyar fordul meg Jordániában, ahol novemberben is harminc fok van.

Novemberben harminc fok van a Vörös-tenger partján, Aqaba város lakói nagyon jól ismernek már bennünket, s nem értik, a magyarok miért csinálnak mindenből ügyet.

Az ország azért is különös, mert nőket elvétve lehet látni az utcán. A férfiak pedig pattogó, száraz szenvedéllyel közelítenek az idegenekhez, melynek végeredménye szívélyes vendéglátás.
Győr léptékű tengerparti város, Aqaba népszerű lett a magyar turisták körében. Jordánia egyetlen kikötőjében lobog az arab forradalom zászlaja, a hatalmas jelkép a hatalmas szélben méltóságával lenyűgözi az idegent. A büszkeség az arabok sajátja, az öntudat megnyilvánulásával találkoztunk az újságárusnál, akitől hazai kollégáinknak szóló ajándékot vásároltunk. A helyi angol nyelvű napilap, a The Jordan Times és az arab nyelvű Al Rai ottjártunkkor a George Bush második ciklusából adódó lehetséges konfliktusforrások alakulását elemezte, s mikor az amerikai elnökkel kapcsolatos véleményéről faggattuk az eladót, szótlanul adott vissza ötven piasztert. Az Egyesült Államok nem népszerű Jordániában, s ez érthető, bár az arab térség legbékésebb országa ez, melyet elkerül a terrorizmus. A Vörös-tenger szemközti partján lévő izraeli város szállodájában viszont néhány hete bomba robbant, ezt Aqabában is hallották.

Petra a világ csodája

A forró égövben novemberben huszonöt-harminc fokot mutatnak a hőmérők, a nap fátyolosan süt, eső nem esik. Magyarország mint téma félretéve, irány a sivatag. A végeláthatatlan kőhegyek között dzsipralin vettünk részt, így jutottunk el a Wadi Rum nevű helytől Jabal Rumba, ahol teljes sötétségben láthattuk a sivatagi égboltot, élő planetáriumban a csillagokat. Több száz kilométerre a világ csodájaként emlegetett város: a legenda szerint Petrában a fáraó lánya annak adta kezét, aki vizet vezetett a palotájába. A vízmérnök dicsőségét hirdető Petrában az arabok néhány dinárért közlekedési eszközként tevét, lovat és szamarat ajánlanak a látogatóknak, akiket magyarul szólítanak meg. Petra látnivalói között királysírok, ötezer férőhelyes ókori színház, üzletsorok és a híres kincstár szerepel.

Az idegenvezetők által ajánlott és programban szereplő helyszínek egyike a kihagyhatatlan Holt-tenger, melynek vize valóban fenntart. Húsz percnél tovább nem szabad benne fürödni, iszapjától viszont valóban simább lesz a bőr. A sós víz partján épült ötcsillagos szállodákban elképesztő finomságokat tálalnak fel, melyek között a legkülönfélébb saláták, sütemények, tevehús és a megkedvelt csicseriborsó-mártás szerepel. A Jordániában készített ételek ízharmóniájukban nem különösebben térnek el a hazai konyhától, bár útitársaim közül sokan fogalmaztak úgy: a mártásoknak homokíze van.

Aqaba városban éjfélig tartanak nyitva az üzletek, magyar feliratokkal hívják a vásárlókat. Egy bolt kirakatában találkoztunk ezzel a szöveggel: ramadánakció. A ramadánnak elvileg semmi köze a leértékeléshez, a boltos megfogalmazása feltehetően az akkori időszaknak viszont megfelel.

A magyarok jelenléte néhány éves csak az országban, az európaiak közül legtöbben honfitársaink keresik fel Jordániát, hetente legkevesebb háromszázan. Ezért az aqabaiak közvetlen benyomással és nagyfokú ismeretanyaggal rendelkeznek rólunk. A csoportok utaztatásában szerephez jutó arabok úgy látják, hogy mi mindenből ügyet csinálunk, feleslegesen. Meg kellene értenünk végre, hogy mindig minden rendben van, akkor is, ha nincs. A tenger, a végtelen víz látványa és a folyton fújó langyos szél pihenteti a tudatot, a nyaralás valóban kikapcsol. Az itthon megélt hétköznapi csodáinktól eltérő tapasztalatok egy másik világba visznek, az újdonság nagyszerű élményével ajándékozva meg.

Sanyarú sorsú feleségek

A rendkívüli vérmérséklet megnyilvánulásaként értékelhető az ammani kaland: a helyi járatú autóbusz megállt, mert rajta konfliktus alakult ki. Az arabok leszálltak, a két egymással szemben álló csoport tettleg tett pontot a vita végére, ezt követően visszaszálltak a buszra. A főváros szegénynegyedének kellős közepén lakik rezidenciájában II. Abdullah király. Felesége, Rania királynő nem hord csadort. A róluk készült felvételeken egy rendkívül kellemes, kiegyensúlyozott nő látható, aki szabadon láttatni hagyja szép arcát. A példamutató magatartást nagyon kevesen követik Jordániában, a nők szinte mind csadorban járnak. A muzulmán feleségek sanyarú sorsáról szóló értesülések minden bizonnyal igazak, hiszen a társadalmi berendezkedés alapján ma is többen osztoznak egyetlen szeretett férjükön.

Aqaba repülőterén az érkezési és az indulási oldal egyelőre egy tér, a közlekedés Magyarország és Jordánia között mégis a levegőben a legkézenfekvőbb. Az éjszakai repülésben a Nílus deltája felett a látvány feledhetetlen kép: mintha hatalmas fekete bársonyon elszórt aranycsillagok volnának a városok. A felszállás máshoz nem hasonlítható csodálatos érzés, a leszállás nem öröm – szebb volna fenn lenni mindig.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok

Győr. Az Erzsébet ligeti óvoda a rászoruló, szegény gyermekeknek és családjaiknak szervez gyűjtést.… Tovább olvasom