Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Jótékony bencés diákok

Közel 600 ezer forintot gyűjtöttek össze nemrég a pannonhalmi bencés diákok. Az idei Szent Márton-nap bevételét is jótékony célra, egy súlyosan hallássérült kislánynak ajánlották fel, hogy számára szülei új, korszerű hallókészüléket vásárolhassanak.
Júlia súlyos hallássérüléssel született. Kétéves koráig semmit sem hallott az őt körülvevő világ hangjaiból. Most logopédiai óvodába jár, beszélni tanul. A négyéves kislány mindennapjait egy új és könnyű hallókészülékkel szeretnék segíteni szülei, ám az eszköz megvásárlása – a társadalombiztosítás nem ad támogatást – 800 ezer forinttal terhelné a család kasszáját.
– Minden esztendőben más kerül a Szent Márton-napi jótékony program középpontjába. Tavaly például egy kárpátaljai magyar iskolát segítettünk, idén Júliát „kaptuk ajándékba” – nyilatkozta érdeklődésünkre Horváth Dori Tamás atya, a pannonhalmi bencés gimnázium igazgatója. – Szent Márton legendájának közismert része, hogy még katonaként egy koldussal osztotta meg köpenyét. Ekkor látta álmában Krisztust. Ezt a peremen vagy a sérüléssel élők iránti példás érzékenységet akarjuk diákjainkba plántálni, hogy embertársaikban meglássák Jézust. Erre hagyományos alkalom a Szent Márton-nap. Örömmel mondhatom, hogy a hallássérült kislány készülékéhez közel 600 ezer forinttal tudunk hozzájárulni.
Hogy miből jött össze ez a jelentős pénz, arról a gimnázium néhány diákja számolt be. Márkus Gergely elmondta: nagyon népszerű volt idén a jótékony célú büfé, szinte pillanatok alatt elfogyott az otthonról hozott finom sütemény és innivaló. Mindenki nagyvonalúbban költött, mert tudta, vásárlásával jó ügyet szolgál. Kéri Zsombor és Hegyi József az atyáktól kapott tárgyakat – főként kerámiákat – említette, amelyek az utolsó darabig elkeltek a bolhapiacon, de jól „jövedelmeztek” a tréfás versenyek is. Tóth Gergely örömmel számolt be arról, hogy a jótékony rendezvényen kárpátaljai vendégek, a tavaly támogatott karácsfalvi iskola diákjai is részt vettek. Rémai Dániel szerint fontos volt, hogy tudták, kinek és miért gyűjtenek. Szavaihoz Ba Milán is csatlakozott: – Örülök, hogy láthatjuk munkánk gyümölcsét, és még a karácsonyi szünet előtt átadhattuk Julcsi szüleinek az adományt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sör-pálinka-pezsgő az ünnepekre

Megnéztük, hol mennyiért lehet az ünnepekre sörhöz, pálinkához és pezsgőhöz jutni. Tovább olvasom