Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Jótékony célú koncert a hit és haza jegyében

Hit és haza: ez volt a téma vasárnap a nemzeti színházban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) hagyományos, jótékony célú hangversenyén.
Tizenkét éve minden ősszel számíthat a KÉSZ a Medveczky Ádám vezényelte Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésére, tíz éve, hogy a szervezet Szent István-díjat alapított a nemzeti színház és a zenekar művészei javára. Idén még nem volt biztos a kettős állampolgárságról szóló népszavazás időpontja, amikor az „örökzöld téma" már adott volt. Medveczky Ádám a műsor első felére szakrális, a másodikra hazafias ihletésű dallamokat válogatott, dr. Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri elnöke pedig köszöntőjében nem kerülte meg a kettős népszavazás témáját.

– Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak – idézte Zrínyi Miklóst. A románok megadták az állampolgárságot moldáviai testvéreiknek, a szerbek, a szlovákok is megalkották a kettős állampolgárságról szóló rendelkezéseiket. Nekünk miért ne lehetne?

Jókai Anna írónő, a rendezvény fővédnöke folytatta e gondolatokat.
– Adni jó, bár sokan ma csak követelnének, nem törődve azzal, hogy milyen tartozásaink vannak a múltunkkal szemben. Most olyan karácsonyi ajándékot adhatunk, amelyért nem is kell kinyitnunk a pénztárcánkat. Letörölhetünk egy könnyet külföldre szakított honfitársaink arcáról.

Ha most nemet mondunk, azt érthetik ki belőle, hogy nem kellenek Magyarországnak. „Segítsetek, segítsetek" – ezt hallom mostanában mindenütt, amerre járok: Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken.
Az írónő ezután felolvasta versét, a panelben lakó kisfiú imáját Jézuskához. A közönséggel együtt könnyekig meghatódott zenekar az állami operaház szólistái közreműködésével Pergolesi-, Verdi-, Mozart-műveket adott elő.

Szünet után a díjkiosztás következett, Korcsmáros György színigazgató konferálásával. Az idei Szent István-díjakat Illés István rendező és Laczó István koncertmester kapta, Szent István-ösztöndíjban pedig a nemzeti színház ifjú művésze, jelenleg kismama Molnár Judit Virág részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varró, az élő érettségi tétel

Muhi Andrisból, Badarországból és Tintatengerből rövid időn belül minden bizonnyal gyerekmusical, mozifilm és kötelező tananyag lesz. A Maszat-hegyi mese megformálója, Varró Dani viszont ugyanaz a jópofa, intelligens srác maradt, aki szabadidejében „mellékesen" verseket ír.  Első kötete után közel öt évbe telt, mire csokorba szedte a Túl a Maszat-hegyen strófáit. Tovább olvasom