Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Jóváhagyták a módosított konvergenciaprogramot

A decemberi aktualizált, a kormány által pénteken jóváhagyott konvergenciaprogram a szeptemberi változathoz képest 200 milliárd forintos többlet-kamatkiadást tartalmaz a következő négy évre, ám az államháztartás elsődleges egyenlege kedvezőbb lesz az eredeti, szeptemberi programban foglaltnál – áll a Pénzügyminisztérium (PM) honlapján közölt dokumentumban.
A kormány pénteken véglegesítette a konvergenciaprogram aktualizált változatát, amelyet aznap el is küldtek az Európai Bizottságnak. A decemberi aktualizált program szerint az emelkedő állampapír-piaci hozamok miatt emelkedő kamatkiadásokat az államháztartás elsődleges – kamatfizetéseket nem tartalmazó – egyenlegének a szeptemberi programhoz képesti javulása ellentételezi. Ezek szerint az elsődleges egyenleg csak 2007-ben lesz deficites, míg a szeptemberi változat 2008-ra is a GDP 0,2 százalékát kitevő elsődleges hiánnyal számolt. A decemberi változat szerint jövőre még a GDP 2,4 százalékát éri el az államháztartás elsődleges hiánya, ami 2008-ban 0 lesz, majd 2009-ben az aktualizált program 0,9 százalékos, 2010-ben 1,1 százalékos, 2011-ben pedig 1,5 százalékos szufficittel számol.
A közlemény hangsúlyozza, hogy a két program között nincs különbség a felzárkózás menetrendjét, az államháztartás egyensúlyának javítását, a maastrichti kritériumok teljesítését illetően. Elsősorban abban különbözik a decemberben aktualizált program a szeptemberitől, hogy míg szeptemberben számos reformintézkedésről csak tervként számolt be a kormány, a decemberi dokumentumba ezek egy része már meghozott döntésként, számszerűsített intézkedésként került be.
Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján ezek közül megemlítette a nyugdíjrendszerrel, az egészségüggyel, a központi közigazgatással, az önkormányzati rendszerrel, a közoktatással, a felsőoktatással, a gázártámogatással, illetve a tömegközlekedéssel kapcsolatos döntéseket. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes téli trend

A rubinvörös teszi ragyogóvá a szokásos téli színeket: a feketét-fehéret és a szürkét, a türkiz… Tovább olvasom